Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Галерия

В тази музика има вълшебство – Гжех Пьотровски представи проекта си World Orchestra с български и полски музиканти на фестивала „София джаз пик“

Магично бе усещането, което музиката сътвори на концерта на World Orchestra – проект на Гжех Пьотровски с участието на български и полски музиканти, от фестивала ни „София джаз пик“. Хората, търсили отговора на въпроса къде в традициите е чувството за общност, го откриха в съпреживяването и общото участие. Музикантите на сцената и публиката създадоха и споделихме обща енергия, основана на закодираната в нас народна традиция и на мечтата за добро за бъдещето. Фолклорът на различни народи, вдъхновено изпълнен от прекрасни музиканти, откри в душите онова вечно знание за вселената и нейния смисъл, което носим в себе си като определяща част от нас. И тъй като то е дълбоко в нашите същества, за него осъзнаваме единствено, че ни посочва пътя. Светлия път на фантастичното, въображаемото и приказното извървяхме по време 150-те минути на концерта, за да се превърнем, непознати, в приятели.

Гжех Пьотровски – композитор, диригент и саксофон, Теодосий Спасов – композитор и кавал, женският хор „Български гласове – Ангелите“ с диригент Георги Петков, струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио (Людмил Ненчев – цигулка, Галя Койчева – Мирчева – цигулка, Кирил Христов – виола, Кристияна Михайлова – виолончело), полският струнен квартет Atom String Quartet и полско джаз трио (Марчин Вашилевски – пиано, Себастиан Випих – бас, Роберт Лути – ударни) бяха тези възхитителни музиканти, които на основата на фолклорната традиция и с изразните средства на джаз и класическата музика, ни приобщиха към вълшебството на вярата, надеждата и любовта.

Събитието бе част от фестивала ни „София джаз пик“ и Европейския музикален фестивал, представени от „Кантус Фирмус“, и го посветихме на Международния ден на джаза – 30 април. С концерта съорганизаторът – Полският институт в София, отпразнува 65 г. от своето основаване. Празничната вечер бе подпомогната от Столичната община и Министерството на културата и бе в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г.

  • Чрез бутона „Аудио” можете да чуете композицията „Озеро” на Гжех Пьотровски, изпълнена от всички музиканти на този концерт.

Снимки: Мирослав Златев – фотографска агенция „Булфото” (където е отбелязано) и Янко Димитров.

Подобни