Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз истории

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

44-то издание на Jazz Fest Ruse с покана да споделим празника на джаза и да помечтаем заедно

От 14 до 16 ноември в един от най-красивите български градове се провежда Jazz Fest Ruse. Това е 44-то издание на събитието, чийто артистичен директор през последните години е саксофонистът Борис Петров – Парчето, познат от работата си с различни проекти и от участието си в Бигбенда на БНР. „Моят баща Петър Петров - Парчето е основател на фестивала в далечната 1975 г. и го организираше до своята кончина през 2013 г. Оказа се, че русенската общественост ми гласува доверие и след неговата смърт аз наследих фестивала. Това е един много интересен прецедент в българската култура – тази наследственост и приемственост между мен и моя баща. Седма година вече съм артистичен директор на фестивала, надявам се успешно - това ще го кажат другите хора.“ – споделя Борис Петров в интервю за Джаз ФМ радио.

За своята мотивация да работи за Jazz Fest Ruse той казва: „Разбира се, че ме мотивира делото на моя баща, което не си заслужава да бъде забравено, защото такова постоянство се среща изключително рядко. Той със своя ентусиазъм и любов направи така, че Русенският фестивал да съществува всяка година. Фестивалът издържа проверката на времето, той смени много времена и нрави, смени много страсти, политически системи и си остана недосегаем. Това е едно от нещата, което ме мотивира. Другото е, че аз съм възпитаник на русенското Музикално училище и съм израснал в този прекрасен град. Тази традиция въобще не трябва да се прекъсва, защото Русе заслужава. Русе е един много красив европейски град.“

Програмата на Jazz Fest Ruse събира по два концерта във всеки от трите фестивални дни и включва още джем сешън и премиера на книга. Концертите се провеждат в Доходно здание и започват в 19 ч. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе и фондация „Америка за България“.

14 ноември

„Крис-крос“
Петър Момчев – саксофон
Владислав Мичев – цугтромбон
Александър Логозаров – китара
Евден Димитров – бас
Васил Вутев – барабани

„Екология“ на Димитър Карамфилов
Димитър Карамфилов – контрабас
Марина Господинова – вокали
Михаил Йосифов - тромпет
Константин Костов – пиано
Христо Йоцов – барабани

15 ноември

Вечер, посветена на юбилеите на Антони Дончев (60 г.) и Васил Спасов (50 г.)

Антони Дончев театрален джаз бенд
Антони Дончев – пиано
Борис Петров – Парчето – саксофон
Венцислав Благоев – тромпет
Димитър Сираков – бас
Димитър Семов – барабани

Васил Спасов квартет
Васил Спасов – пиано
Димитър Льолев – саксофон
Михаил Иванов – контрабас
Атанас Попов – барабани

Джем сешън („Нетуъркс джаз кафе“)

16 ноември

Владимир Гаджев представя книга за Милчо Левиев
(11 ч., „Нетуъркс джаз кафе“)

Ангел Заберски трио
Ангел Заберски – пиано
Борис Таслев – контрабас
Стоян Янкулов – Стунджи – барабани

Габриел Дюкомбле квартет
Габриел Дюкомбле – вокали
Лука Боскагин – китара
Винченцо Кастрини – акордеон
Ник Качал - контрабас

Скъпи приятели,
Щастлив съм отново да ви поканя да споделим заедно емоцията на джаза в трите вечери на 44-ти „Джаз фестивал Русе“, вечери, които ще предложат красива музика, виртуозни музиканти, наслада и мечтания. Вдъхновението от необятността на джаза ще изтрие всяка трудност от изминалата година, ще изпрати далеч тревогите и битовизмите и ще ви накара да се усмихнете, да станете по-добри и да споделите любовта си. Съзидателност, емпатия, алтруизъм - като че ли малко не ни достигат, рядко са тема за размисъл и още по-рядко на самооценка и самопризнание. „Живеем в такъв свят“, което обикновено е достатъчно оправдание, а и всички сме толкова заети. Колко? Нека понякога се опитваме да спрем и да се огледаме, да замълчим и да послушаме онази тънка струна в сърцето си, която ни прави човеци, добри и обичащи. Музиката ще ни помогне да спрем и да послушаме, да помислим и да се променим. Музиката ще ни направи по-богати, по-успешни и по-щастливи. Музиката ще ни помогне да намерим всеки ден време за едно добро, за малка помощ, за топла дума. Нека споделим този празник на джаза с вярата за един свят от любов. Заповядайте да помечтаем заедно.
Борис Петров – Парчето

„Бих казал, че музиката е едно от малкото неща, което не може да отправи лоши послания към хората.“ – казва Борис Петров в ефира на Джаз ФМ радио и допълва: „Около музиката може да има само красота и красиви цветове.“ Артистичният директор на Jazz Fest Ruse коментира тенденцията през последните години да нараства броят на джаз фестивалите в България така: „Джазът е многообразен в стилистиката си – като започнеш от диксиленда, който е много ведър и забавен, като минеш през бибопа, който е типичен за джаз клубовете и като разшириш кръгозора с рок-джаза и етноджаза, където се намесиха националните култури – въобще джазът се разширява като пространство, което за мен е една много хубава новина.“

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Борис Петров - Парчето може да чуете чрез бутона „Аудио“.
Подобни