Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Бележитите гласове

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Барабанистът Тиаго Мишелин от Елиане Елиас трио: „Животът ми е музика.“

„Работя с Елиане Елиас и Марк Джонсън от април 2017 г. Удоволствието да свиря с тях е безкрайно, защото те са истински майстори в музиката вече десетилетия наред. В свиренето им няма една излишна нота, така че всъщност техните изпълнения за мен са образци.“ – казва барабанистът Тиаго Мишелин в интервю за Джаз ФМ радио. Тази вечер ще го слушаме като член на Елиане Елиас трио. Събитието поставя начало на „Пловдив джаз фест“.

Тиаго Мишелин е роден в Бостън. И двамата му родители са пианисти и се срещат в Музикалния колеж „Бъркли“. На 6-годишна възраст той се мести с майка си в Бразилия и там започва да взима уроци по капоейра, усвоявайки основите на перкусията. На 16-годишна възраст се връща в Бостън, където започва да свири в групата на баща си – Нандо Мишелин, с когото и до днес продължават да изнасят концерти да записват музика.

„Когато свирех, той идваше в стаята, където репетирах и започваше да свири с мен. След това, баща и син, ходехме заедно на концерти и това ни даваше толкова много теми за разговор. Освен това свирех с много музиканти, които бяха на неговата възраст, а аз бях само на 14-15 г.“ – споделя още барабанистът. На въпроса как музиката прави живота му по-хубав, той отговаря: „Дори не се замислям за това. Просто животът ми е музика. Тя лекува всичко. Ние като музиканти имаме нужда да свирим, аз самият имам тази потребност. С приятелите ми обсъждаме музиката и чрез нея се събираме заедно, а когато свирим и концертите се получат добре, виждаме как въздействаме върху публиката и колко силна лечебна сила има музиката.“

В САЩ Тиаго Мишелин се запознава с българския пианист Любо Цанев. От няколко години Любо свири в родината си, а утре ще го слушаме с Христо Йоцов и неговия проект Jazz Cats в Bee Bop Café – едно от съпътстващите събития на „Пловдив джаз фест“ тази година. Тиаго Мишелин и Любо Цанев участват в група, наречена Strange Changes в Бостън, основана от студенти, учещи в „Бъркли“. С тази формация са изпълнявали от стандарти до композиции на Франк Запа. Другият български музикант, когото Тиаго споменава, е басистът Петър Славов. Двамата се познават, посещавали са свои концерти, но все още не са имали възможност да работят заедно.

Тиаго Мишелин концертира по целия свят, а негов дом е Ню Йорк. За пулса на града барабанистът разказва: „В Ню Йорк свирят толкова невероятни музиканти, заради които не може просто да останеш такъв какъвто си и да бъдеш доволен от това, което имаш, а постоянно трябва да разширяваш своите хоризонти и да стигаш все по-далече. Когато чуеш добри музиканти, които дори не познаваш, всъщност разбираш какво искаш силно – да свириш и каква е посоката, в която искаш да поемеш. Животът там, разбира се, е много забързан, динамичен и вероятно вдъхновението идва по-бързо от обикновеното. Със сигурност динамичният живот в Ню Йорк ускорява всичко останало.“ Според Тиаго политическата ситуация в САЩ в момента всъщност стимулира музикантите. „Всички артисти трябва да използват гласа си и те го правят. Известните артисти, които имат голяма публика, трябва да се изразяват още по-открито, за да достигне тяхното послание до все повече хора. Бавно, но сигурно Америка се събужда.“ – твърди барабанистът.

Поглеждайки към предстоящото, Тиаго Мишелин ни споделя за една от новите си страсти, на която се посвещава в моментите, когато не свири в проекти на свои колеги. Това е електронната технология „сензорна перкусия“. Става дума за разработен софтуер, който се управлява от датчици. Те улавят движенията на ръцете на музиканта по време на свирене и задействат електронни семпли. Така барабанистите могат да създават електронна музика, която звучи естествено и органично.

Цялото интервю на Таня Иванова и Светослав Николов с Тиаго Мишелин може да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез нейната компания „Блу Ем“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Фестивалът е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Джаз ФМ е медиен партньор.

Подобни