Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Бен Уестбийч живее, за да радва хората с музика

Удивителна е лекотата, с която Бен Уестбийч ни отвежда в своя свят на танцувални песни, в текстовете на които сериозно разсъждава върху човешките взаимоотношения. В неговото отношение към слушателите има искреност и чистота която прави връзката с неговата музика непосредствена и естествена. Светослав Николов разговаря с Бен Уестбийч за живеенето на днешната музикална сцена.

Какво е да радваш хората с музика, както правите Вие?
За това живея. Това ме прави щастлив. Обичам да създавам музика. Като усещане е нещо невероятно.

Музиката Ви е много динамична. Такова ли е темпото и на живота Ви?
Вероятно. Да, така мисля.

Момент за отдих предоставя уикенда. Имате песен „Something For The Weekend“. Какво обичате да правите в почивните дни?
Ако не работя, обичам да си изкарвам спокойно времето с приятели – да хапваме нещо вкусно, да слушаме музика. Приятелите и семейството – това ми е компанията за уикенда.

Какво мислят приятелите Ви за Вашата музика?
Много им харесва. Подкрепят ме в пътя ми. Много от тях са музиканти, така че си пускаме взаимно новите записи.

Бихте ли ни казали имената на тези хора, с чиято музика и ние можем да разпуснем?
Сред много добрите ми приятели са Нат Селф, музикантите от „Зомби диско скуод“, Ред Лайкс, Мидланд. Музиката им е страхотна и често я слушам. Слушам и много други записи, когато съм си вкъщи.

Какво според Вас е добрата музика? Какво трябва да притежава една песен, за да Ви стане любима?
Да е емоционална и да има душа. Песента трябва да ме развълнува с мелодията и с текста.

Вие самият често пеете за човешките взаимоотношения. Какво Ви е интересно да изследвате в тях?
Всичко. В песните си винаги се докосвам до темата за отношенията между хората.  Самият аз имам достатъчно опит във връзките. Любовта и отношенията между хората често са стимул за музикантите да творят.

Къде е балансът между музиката за танцуване и музиката за слушане?
Да, има такъв баланс. Има песни, които са предназначени само за танцуване – това са клубните записи. Има и песни, които са само за слушане. Аз се опитвам да създавам музика за слушане, на която може да се танцува. Последният ми албум обаче по-скоро е за слушане.

Имате ли усещането, че клубната култура е начин за бягство от действителността?
Точно това е – бягство от действителността. Хората отиват на клуб, за да се отделят от ежедневието си, да загърбят скуката от живота. През уикенда те с пълна сила освобождават напрежението и досадата на ежедневието.

На диджеите и музикантите е отговорността да помогнат на публиката в постигането на този ефект. Вие как се чувствате в тази роля?
Щастлив и уверен. Винаги съм искал да правя точно това. Направо е невероятно, че имам тази възможност.Какво значение има за Вас общуването чрез музика?Силно. Така изливам чувствата си, изнасям ги пред света. Този аспект на музиката е важна част от живота ми.

Какво получавате насреща?
Удоволствието да представя на хората своята музика и да видя тяхната реакция, чувствата, които предизвиквам. Много е позитивно усещането, че променям живота на хората, че ги правя щастливи. Това е наистина важно за мен.

Стои ли пред Вас въпросът – акустично или електронно звучене?
И двата вида звучене винаги са присъствали в живота ми, така че аз не ги разграничавам. Когато създаваш електронна музика, в нея можеш да вложиш всичко, включително и акустично звучене.

Как откривате любима нова музика?
До студиото ми в Лондон има магазин за плочи „Rough Trade“. От там се сдобивам с много нова музика. За това разчитам и на интернет, в който изобилстват блоговете на музиканти. Толкова много неща има за слушане, толкова много музика се създава, че е направо невероятно!

Приемате ли света на музиката като достатъчно либерален, че да даде възможност за изразяване на всеки, който чувства, че има да каже нещо?
Да, всеки може да направи това сега, когато има интернет. Той много разшири възможностите за изява.

А как да не се изгубим в това изобилие?
Трудно е. Лесно можеш да се изгубиш в многообразието. Но всеки си има музикални предпочитания и следи новата музика в техните рамки. Когато тръгнеш от нещо любимо, разширяваш кръга на интереси със свързани с него други артисти и продуценти. Като паяжина е, в която трябва да се ориентираш за любимите неща.

Как се появяват новите тенденции в музиката, от Вашия личен опит?
Технологиите са изключително важни. Всяко следващо поколение има на разположение все по-големи възможности, свързани с компютрите, до момента, когато технологиите са извели музиката много напред. В противоположното развитие много музиканти се обръщат към звученето от миналото. Така че някои творци се насочват все по-дълбоко в електронния звук, а други – в аналоговия.

Откривам Ви в студиото. Върху какво работите?
Развивам един свой проект в ъндърграунд хаус музиката – „Breach“. Ориентирах се към него преди година и половина с песента „Fatherless“. Тя се превърна в хит и сега създавам други песни в стилистиката на ъндърграунд хаус музиката. Такъв е „Breach“.

Вашите сътрудничества с „Краак енд Смаак“ и „Джазанова“ са ни любими. Бихте ли ни разказали за тях?
Години наред бях слушал музиката на „Джазанова“. За мен бе чест да ме поканят да работим заедно. С Аксел направихме записите в студио в Берлин с оркестър, който свири на живо. Беше фантастично! Много ми стана приятно да чуя тази чудесна песен с моите вокали. За работата си с „Краак енд Смаак“ пътувах до Холандия. Песента записахме в рамките на три часа. Тя стана голям хит.

Бихте ли ни разказали как ще звучи концертът Ви в София?
Ще изпълня песни както от новия ми албум, така и материал, записван по-рано във времето. Не знам дали познавате всичките ми песни. Нови песни, стари песни, няколко кавъра – шоуто е страхотно! Представям го вече няколко седмици и лично аз много се забавлявам.

Какво за Вас е добро шоу?
Шоу със силни и по-спокойни моменти. Много ми харесва, когато те се редуват на сцената, когато има изненади. Изненадите са ми любими и те присъстват в програмата ни.

А в България ще имате и много позитивна енергия от страна на публиката.
Наистина ли много българи харесват музиката ми?

Определено. И ние в Джаз ФМ много обичаме да пускаме Вашите песни.
Страхотно! Ще бъде много хубаво!

Подобни