Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Singin' & Swingin'

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

България е втори дом за Франки Моралес: вокалистът на бенда на Тито Пуенте се включва в дебютния албум на „Тумбаито”. За концертната премиера салса музикантите ни срещат отново с легендарната Маргрет Николова, записа слушаме по Джаз ФМ

Mi Mundo е новата песен на „Тумбаито”, която е в музикалните традиции на пуерториканската салса дура, а текстът ни отвежда към салса романтиката. Тя е оригинална композиция на пианиста на бенда Милен Кукошаров, текстът е на близначките Стефания и Елена Иванови – салса танцьорки, познати на световните сцени като Tornado Twins, а песента е специално създадена за вокалиста на „Тумбаито” Мартин Ташев и за певеца Франки Моралес – дългогодишен вокалист на групата на най-великия салса музикант Тито Пуенте.

„Mi Mundo е различна – всеки може да се свърже с текста, което е нещо необичайно”, казва пред Джаз ФМ Франки Моралес за песента, която е последният сингъл от дебютния едноименен албум на „Тумбаито”. Срещата между музикантите носи белезите на щастливата случайност, довела до трайно и силно приятелство. „Работата с Калин и момчетата страшно много ми харесва. България ми стана като втора родина. Като ми кажат, че ще свиря при вас – на лицето ми изгрява широка усмивка, само като си представя колко много ще ви е приятно, как ще ви видя да танцувате”, допълва Франки Моралес. „Всеки концерт с Франки за нас в „Тумбаито” е страхотно преживяване”, връща комплимента Калин Вельов и допълва: „Енергията, която той дава на сцената, е толкова тонизираща – няма как да свириш вяло с този човек, невъзможно е.”

В Mi Mundo Мартин Ташев пее за развитието на героя му в живота; Франки импровизира на прегоните със свой текст. „Получи се доста тежка песен, защото Милен се постара максимално много да затрудни брас секцията, записах доста амбициозен ритъм аранжимент с много брейкове”, разкрива подробности за творческия процес Калин Вельов. „Това е музиката, на която хората могат да танцуват. Тя е много динамична, точно както се чувства публиката. Когато тук ме питат дали в България харесват салса музиката, казвам им – да, в България свирят салса по-добре, отколкото мнозина музиканти тук, защото повече я обичат”, казва щастлив Франки Моралес. Той няма търпение да дойде отново тук и да изпълни на живо песента Mi Mundo.

Концертната премиера на дебютния едноименен албум на „Тумбаито” ни срещна след повече от 30 г. отсъствие от сцената с легендарната Маргрет Николова. Заедно с Мартин Ташев тя изпълни в нова версия големия си хит от 1963 г. „Ропотамо”. Концертът бе със специалното участие и на Нина Николина, а за публиката в „София лайв клуб” остана удоволствието от музиката и танца. „Пространството пред сцената бе оформено като улица в Хавана. На последната песен – „Урок по танци”, тя падна като бариера и танцувахме всички – музикантите и публиката”, връща се към топлата атмосфера на събитието Калин Вельов.

  • Интервюто на Светослав Николов с Калин Вельов и Франки Моралес можете да чуете чрез бутона „Аудио” върху снимката към новината. В „Галерия” разгледайте снимки от концертното представяне на дебютния албум на „Тумбаито”. Записът от събитието звучи в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции” от 21 ч. днес с повторение в събота от 19 ч.

Тук можете да видите видеоклип от концертното изпълнение на „Тумбаито” и Маргрет Николова на песента „Ропотамо”:

Подобни