Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Деймиън Хърст, Дали, джаз и още много великолепие в новия сезон на Музейна галерия за модерно изкуство

Най-новите творби на звездата на съвмременното авангардно изкуство Деймиън Хърст ще бъдат показани премиерно именно в България през новия сезон на Музейната галерия за модерно изкуство в София. В програмата на стилната галерия през следващите месеци са още изложби на Салвадор Дали, следвоенно и съвременно американско изкуство, фотоси от джаз концерти в България, Павел Койчев, Греди Асса, Хубен Черкелов. Програмата бе представена пред медиите в понеделник от президента на галерията Деница Атанасова, която гостува в студиото на Джаз ФМ радио. Разговорът на Светослав Николов с нея можете да чуете тук.

Музейната галерия за модерно изкуство отвори врати на 2 септември с нови акценти от постоянната колекция и ексклузивна продажба на оригинални постери  на Кристо, изобразяващи  два от неговите най-мащабни проекта – "Бягаща ограда" и "Завеса в долината". Впечатляваща мултимедийна инсталация, създадена специално за Музейна галерия за модерно изкуство, ще представи съвременният американски художник Джери Снайдер от 15 до 21 септември. На 1 октомври ценителите на изкуството ще имат възможност първи в света да видят най-новите творби на Деймиън Хърст. Те са създадени през лятото и пристигат в София директно от студиото на британската легенда. Перспективите пред Хърст като най-известния и скъпо продаван жив автор са гаранция, че творбите му могат да надхвърлят със 130% своята първоначална стойност само за няколко години след като излязат на вторичния пазар. Музейната галерия за модерно изкуство в София е сред малкото в света, работещи директно с художника. Всяка творба носи подписа на Деймиън Хърст и е придружена със сертификат за оригиналност. Изложбата ще продължи до 30 октомври.

Най-голямата изложба от графични творби на Салвадор Дали, която някога е правена в България, започва на 15 ноември. Музейна галерия представя пред българската публика цялата серия "Божествена комедия", състояща се от 100 цветни графики в  паралелна изложба с Национална галерия за чуждестранно изкуство по повод нейния 25-годишен  юбилей. Куратор е международно признатият изкуствовед д-р Геза фон Хабсбург, ерцхерцог на Австрия. Любителите на изкуството имат шанса да станат собственици на графични творби от сериите "Божествена комедия" и "Завладяването на Космоса", изложени в Музейната галерия за модерно изкуство. Графични отпечатъци от лимитираните тиражи на тези серии днес се намират в постоянните сбирки на някои от най-престижните музеи на Салвадор Дали по света, като музея "Сейнт Петерсбърг" във Флорида и къщата-музей на Дали във Фигерес.

В първите месеци на 2011 г. Музейната галерия за модерно изкуство ще реализира няколко изложби на успешни български автори у нас и в чужбина - скулптури и пластики на Павел Койчев, оригинални маслени платна на Греди Асса и творби на популярния в Америка Хубен Черкелов. Богата колекция от оригинални маслени и графични работи на автори като Робърт Раушенбърг, Джексън Полак, Джаспър Джоунс, Анди Уорхол, Джеф Кунс, Жан-Мишел Баскиа ще гостува през май 2011 г. в изложбата на следвоенно и съвременно американско изкуство. Уникални кадри от концерти на джаз музиканти, гостували в България  през изминалите десетилетия, ще представи в изложбата си фотографска агенция "Булфото". Звезди като Бети Картър, Еди Харис, Ал Жеро, Маркъс Милър, Джордж Бенсън и фънк-легендата Джеймс Браун, ще блеснат в арт композициите на фоторепортера Евгени Димитров и колегите му от "Булфото".

И докато Музейната галерия за модерно изкуство създава в България изключителни събития от световно ниво и предоставя възможността на колекционерите да закупят ценни произведения на изкуството, тя продължава и своята образователна инициатива "Детска академия", чрез която запознава деца от столични училища с авторите на модерното и съвременно изкуство. Всяко събитие от календара на галерията е съпроводено с открити уроци. През декември ще се състои Коледна изложба и търг на детски творби. Една от значимите новини в афиша на галерията е предстоящото гостуване на експерта по оригинално графично изкуство Ерик Морло от "Ателие Морло". Тази фамилия има дългогодишна история в издаването на оригинални графични работи на модерните майстори на ХХ в. – Шагал, Миро, Пикасо, Матис и др. Най-големият издател на оригинални графични творби в света е партньор и основен източник на творби за колекцията на галерията.

Мисията на Музейната галерия за модерно изкуство да развива колекционерския дух и ценителство ще бъдат подкрепени през новия арт сезон от компании с традиции и отношение към изкуството – "Уникредит Булбанк" е генерален спонсор на сезон 2010/2011; "Софарма" е спомоществовател на изложбата на Деймиън Хърст, "Глобул" съдейства за изложбата на Дали, а изисканата винарска изба "Катаржина истейт" e партньор за водещите събития в календара до края на годината. Музейната галерия за модерно изкуство се намира на ул. "Оборище" № 10 в София и е отворена винаги при свободен вход всеки ден от 11 до 19 ч.

На снимката: Деница Атанасова - президент на Галерията за модерно изкуство.

Подобни