Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Димитър Карамфилов за дебютния си албум Ecology: „Просто сега започвам!“

Ecology („Екология“) е дебютният албум на един от най-търсените и активни български джаз музиканти - басиста Димитър Карамфилов. През пролетта на миналата година беше премиерата на концертната му програма със същото заглавие – един авторски проект, който по думите на Митко започва без големи амбиции, мечти и очаквания, но ето че музиката и идеите в него претърпяват развитие и днес имаме удоволствието да държим в ръцете си студийната продукция, за която смело можем да кажем, че е един от най-стойностните албуми на 2018 г. „Доста се промениха разбиранията ми, философията и усещанията ми за нещата.“ – казва басистът в интервю за Джаз ФМ радио и допълва, че моментът да запише тази музика вече е бил назрял.

Обложката на Ecology, дело на Иво „Кукер“ Христов

Димитър Карамфилов създава Ecology заедно с испанския саксофонист Арнау Гарофе, барабаниста Христо Йоцов и китариста Александър Логозаров – това е основното звено на групата, квартетът, с който Митко започва да представя концертната си програма. В студиото към тях се присъединяват Михаил Йосифов (тромпет) и Константин Костов (пиано). В заглавната композиция се включва Александър Андонов – DJ Vagabond (скреч), а във версията на народната песен „Росни ми, росни, росице“ специални гости са вокалистката Марина Господинова и саксофонистът Владимир Кърпаров.

Александър Логозаров

„Беше немислимо да е с други хора. Поканих най-добрите музиканти. Това е.“ – казва с усмивка Митко Карамфилов в нашето студио. „Мисля, че на никого не съм влиял да звучи по определен начин. Всеки подходи по своя начин и допринесе за музиката.“ – споделя още басистът. Любопитното е, че в тези записи музикантите звучат по нов начин, по който не сме ги чували. Те разкриват по едно изненадващо, друго лице от многопластовите си таланти и резултатът е ярък и запомнящ се дебют на Димитър Карамфилов. Не без чувство за хумор той коментира различното звучене на своите колеги: „Музиката си го иска и добрият музикант дава всичко на музиката. Тя просто си стана естествено. Аз съм толкова добър лидер, че просто мога да накарам хората да направят с удоволствие това, което правят най-добре.“ Басистът си дава сметка колко е важно да разчита точно на тези музиканти за осъществяването на Ecology: „Няма такова нещо като: „Сам съм направил това.“ Реално заслугата е на всеки един наравно с мен.“

Групата на Димитър Карамфилов в студиото

В Ecology на Димитър Карамфилов осезаемо се усеща присъствието и на още един голям български джаз музикант, въпреки че той вече не е сред нас. Басистът посвещава албума на Васил Пармаков, с когото са работили през годините. „От него взех и философия, и дълбочина, защото той беше наистина дълбок музикант и дълбоко човешко същество.“ – спомня си Митко. В записите той включва Parmak Bey - една от любимите му композиции на пианиста, която неведнъж са изпълнявали заедно.

Константин Костов

Ecology съдържа 11 пиеси, девет от които са на Димитър Карамфилов и са от различни периоди. Музиката в диска е модерна, с много груув и усещане за пулсиращ суинг. В нея има spoken word, откриваме елементи от хип-хопа, влияния от блус, фънк и фюжън. „Това съм аз!“ – казва Димитър Карамфилов за разнообразието в Ecology. Почти всички записи, с изключение на един или два, са първите тейкове на композициите. „За такава музика, каквато е джазът, реално в записа спонтанността и непринудеността най-добре се усещат от първото изсвирване.“ – споделя Митко. Заслуга за добрия саунд на албума има звукоинженерът Георги Гогов.

В студиото преди година, когато музикантите записват Ecology, те обсъждат детайли по пиесите, но не пропускат и да се забавляват. „Винаги има хумор, винаги има закачка. С всички тези хора съм много добър приятел. Всеки един от тях е духовит и позитивен. Освен техническите неща през цялото време имаше шеги, интересни истории, вицове. Имаше ведрост.“ – връща се година назад във времето Митко Карамфилов. Моменти от работния процес в студиото са уловени от фотографа Евгени Димитров от „Булфото“. Част от снимките показваме в настоящата публикация.

Арнау Гарофе и Михаил Йосифов

С дебютния си албум Ecology Димитър Карамфилов не само документира своето развитие като инструменталист и композитор, но разгръща музиката си, обогатявайки я с философски идеи, пречупени през чисто човешката си позиция. Тази концептуална линия Митко разработва с текст, провокиран от връзката ни с природата, от желанието да постигнем хармония и баланс и така допринася за дебата как живеем и каква е връзката ни със света, който ни заобикаля. Текстът звучи в пиесата Produced Nature (NaZarezan) и е публикуван на обложката на проекта в превод на английски език, направен от Златна Костова.

Димитър Карамфилов и Христо Йоцов

Изгубени растат мечтите, между стени от бетон и сенки от прах, а на лабиринта все по разпростиращ се, не му се вижда края.

Глъч от все по-безсилни гласове и все по-увяхващи цветове в калта.

Не ги докосва слънцето, предметите, все по-големи и значими, за незачитащите нищо друго генерации, но искащи да имат все повече и повече, и повече...

Какво ли следва?!...

Кой ли знае?!...

Потънала е планината, пресъхнала е реката, изяден е хълмът, препълнена с боклук е долината, асфалтирана е гората, върху която гният прегазени животни.

Било ли е друго?!

Ще бъде ли друго?!

Дърветата, гората, дивите животни - на тях се възхищавам, но от безопасно разстояние, заровен в измамното усещане за сигурност, там в кутийката...

Килийката в кошера, която обитавам е уютна и комфортна, докато кожата на нашата планета не се раздвижи под краката ни, както кожата на коня се разтриса, за да пропъди насекомите, накацващи го в зноя.

Реката е красива, но вече чиста е единствено при извора, а понякога дори и там не е. Влива се в морето, сякаш с облекчение и страст да потъне в него до самото му дъно, търсеща покой от непрекъснато обезпокояващите я уж разумни твари. Натоварени от толкова информация, колкото плещите им не ще понесат.

Мислите, фантазиите, бляновете водят към природата ...

Човешката природа… произвежда човешката природа... Произвежда човешката природа.... Произвежда природа… Произвежда природата... Произвежда природата....... Природата........... Природата...

Концертната премиера на Ecology ще бъде на 16 ноември в клуб „Студио 5“. Всички музиканти, които участват в албума, ще се включат и в промоцията. В ефира на Джаз ФМ Димитър Карамфилов сподели как си е мислил, че след като запише диска едва ли не с това ще приключи работата му по него, а всъщност се оказва, че предстоят още много ангажименти, свързани с Ecology и това за него е като нов етап в професионалното му развитие. „Просто сега започвам!“ – казва басистът. Вдъхновен от енергията на случващото се, той има планове да издаде още един проект следващата година. „Както има смисъл хлебарят да прави хляб, така има смисъл музикантът да записва албуми.“ – с тези думи завършва разговорът ни с Димитър Карамфилов. Цялото интервю на Таня Иванова с басиста може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимки (с изключение на обложката на албума): Евгени Димитров от фотографска агенция „Булфото“

Подобни