Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Джоан Шо Тейлър: „Обичам да изненадвам себе си“

Кралица на блус китарата, откритие на Дейв Стюарт от „Юритмикс“, изпълнител в негово турне, както и в поредица от изяви на Ерик Сардинас, определена за най-добра британска изпълнителка на Британските блус награди, номинирана за най-добър дебют („White Sugar“) на Блус наградите, връчвани от световната Блус фондация. За Джоан Шо Тейлър могат да се кажат много значими неща, а нейната музика да се слуша с вълнуващо удоволствие и чувство за позитивизъм. В България тя  участва в третото издание на „София блус мийтинг“ на 2 май в „София лайв клуб“. В интервю на Светослав Николов Джоан Шо Тейлър разказва за хармонията на блус музиката със слънчевия й характер, за спечелването на признанието на колегите и на публиката, за най-добрата страна на нейната професия.

Как успявате да съчетаете блус музиката с Вашето чаровно и слънчево присъствие на сцената и в студиото?
На блус музиката явно й е излязло лошо име. Не мисля, че е толкова трудно да я представяш с чар и слънчево излъчване, както се изразихте Вие. Основното е, че обичам да съм на сцената. Обичам да създавам музика, да имам възможностите да правя това. Не е трудно така да съм щастлива.

Когато правите нещо от сърце, значи много вярвате в него. Кой е Вашият импулс за създаването на музика?
Интересен въпрос. Толкова обичам да правя това, с което се занимавам, отдавам му голямо значение. Причините са много. Така се изразявам – така че музиката ме лекува. От друга страна чрез нея се развивам - аз мисля, че мога да постигна още много и като китарист, и като вокалист. Положителната реакция на публиката също много ме зарежда. Много съм щастлива, когато хората харесват музиката ми и се вдъхновяват от нея.

Много известни музиканти са изказвали комплименти към Вашата музика. Как постигнахте това важно, сигурен съм, признание от колегията?
Определено е така. За всеки е важно признанието и уважението на колегите. Мен лично ме кара да се чувствам много приятно. Не знам как точно стана. Опитвам се да бъда добра в работата си и да съм честна към себе си и към публиката. Имам голямото щастие това да се възприема добре не само от почитателите, но и от хората, към които храня огромно уважение.

Ако погледнем към началото, към сегашната ситуация и към бъдещето, каква перспектива се очертава?
Толкова бързо изминаха последните 10 години, откакто професионално се занимавам с музика! Като че ли беше вчера, когато си свирех сама в спалнята. 10 години са много време, през което могат да се случат много неща. Имам голям късмет, че рано постигнах много от целите си. Искам да продължа да се занимавам с това, което правя сега. Искам музиката, която създавам, да остане във времето – да бъде добра и да се харесва.

Музиката е навсякъде около Вас – и дори и в момента я чуваме като фон. Какво точно правите сега?
Пристигнахме в Осло и подготвяме залата, в която ще свирим утре вечер. Шило в торба не стои, както казваме в Англия.

Какви Ваши усещания ще предадете на българската публика по време на концерта си на блус фестивала в София?
За първи път ще бъда в България и ми е много интересно – не само като музикант, но и като турист. Освен това съм за първи път в Европа с новата си група, с която се чувствам най-добре, когато съм на сцената. Те успяват да ме накарат да дам най-доброто от себе си. Вече всички сме от Детройт. Така че вечерта ще е изпълнена с добра силна енергия.

Какво Ви е най-приятно, когато записвате или сте на сцена?
Мисля, че удоволствието да изненадам сама себе си. Например – неочаквано да изсвиря китарна фразичка, дошла като от никъде, или пък да композирам неподозирано добра песен. Най-много ми харесва да се изненадвам сама себе си.

Вашето определение за блуса?
Индивидуалност, изразена чрез музика.

Подобни