Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Джон Търел, който винаги върви напред

От дърводелец до популярен изразител на любовта с музика – Джон Търел е чувственият лирик в дуото „Смуув и Търел“. От там тръгва пътят му в музиката, преминал през много сътрудничества с полулярни изпълнители като „Краак енд Смаак“, Джеймс Тейлър и Dr. Rubberfunk, за да достигне до соловия си дебют през 2013 г. с албума с блус звучене The Kingmaker. Отраснал с културата, че когато нямаш много пари, много повече разчиташ на любовта, Джон Търел не спира да се занимава с това, което най-силно обича – да пише и да пее за любовта. „Искам да дам на хората свободата да мислят каквото си искат, да отразят в себе си текстовете и звученето на песента както преценят за добре“, казва изпълнителят с когото разговаря Светослав Николов от Джаз ФМ, а интервюто можете да чуете тук.

Любов, любов, любов. Толкова много любов във Вашата музика. Любов във всяка нота, която пеете. Какви Ваши чувства и преживявания Ви помагат така дълбоко да разкриете ценното чувство любов в музиката си?
Имам три деца и съпруга, която обожавам. Произхождам от работническо семейство и съм се научил, че когато нямаш много пари, много повече разчиташ на любовта. Това се опитвам да кажа на слушателите си със своята музика.

Вие сте се слял със соул музиката като чувство. Как тя Ви докосва?
В соул музиката не можеш да правиш нещата половинчато. Винаги съм вярвал, че ако напишеш песен за нещо, в което силно вярваш, и искаш да въвлечеш слушателите си в него, трябва да можеш да предвидиш как песента ти ще се отпечата върху живота им. Трябва да си честен и откровен, когато искаш да споделиш мисъл или усещане, които знаеш, че ще докоснат слушателите ти както като емоция, така и като размисъл за живота.

Традицията е модерна във Вашата соул музика. Каква е музикалната Ви концепция?
Концепцията ми за създаване на музика е извлечена от широко поле на влияния – харесвам всичко от Марвин Гей до „Лед Цепелин”. Никога не съм се придържал към строги правила за създаването на соул музика. Разполагаме музиката си на основата на соул звученето – и след това оставяме песните да говорят на слушателите ни.

Казахте, че произлизате от работническо семейство. Как влязохте в сърдечния свят на любимата ни соул музика?
Чиста случайност. До тогава работех като дърводелец по строежите. След като в продължение на 5 г. се трудих в Лондон, се завърнах у дома. Видях се с един приятел, който е музикант, и чрез него се запознах със Смуув. Останалото е история – сега сме „Смуув и Търел“. Вече не работя по строежите, а пея.

Какъв късмет имате да работите със Смуув и какъв късмет има Смуув да работи с Вас?
Голям късмет имаме и двамата – и то не само заради музиката, а и защото той е най-добрият ми приятел. Срещнахме се в точния момент. В този период Смуув разсъждаваше колко още би могъл да продължи да създава музика по този начин, а аз исках да пея, да пиша музика и да работя с някого. Запознанството ни беше благословено – сега сме страхотни партньори и най-добри приятели за цял живот.

Освен с работата си със Смуув, сте известен и с много други музикални партньорства. Как се случват те и как Ви обогатяват?
Случват се съвсем естествено. „Краак енд Смаак” и Джеймс Тейлър бяха слушали наши записи или ни бяха гледали на живо, и ми се обадиха. Обикновено артистите, с които съм работил, ми звънят по телефона. Ашли Бийдъл ми се обади изневиделица и ме попита дали искам да се включа в проекта му. А аз толкова обичам да пиша музика и да пея, че нямам никаква причина да откажа да направя нещо за някой друг. Така съм през цялото време зает и имам нови интересни занимания. Винаги трябва да вървя напред.

И така дойде моментът за самостоятелна кариера. Как ще Ви чуем в дебютния Ви солов албум The Kingmaker по-късно тази година?
The Kingmaker ще излезе през април. Много се гордея с него! Вложил съм година и половина труд. Той е много различен от звученето на „Смуув и Търел”. Естествено, пак е моят глас, но е в много изразена блус стилистика. Като текстове и като емоции, които изразявам, той е много по-близък до мен, до моето семейство, до начина, по който съм се чувствал през последната година и половина.

В какво вярвате по отношение на музиката?
Ако музиката е достатъчно силна и достатъчно лесно може да се свърже със слушателите, хората ще се отнасят към нея с уважение. Така можеш да стигнеш надалеч. Смятам, че ще изкача още едно стъпало с дебютния си солов албум и с третия ми албум със Смуув. Очакват ни още по-големи музикални преживявания. Поне за себе си съм сигурен, че ще е така.

Как се чувствате в ролята на човек, който може да промени усещанието на обожаващата го публика към живота и към любовта?
Естествено всяка една песен означава нещо различно за всеки свой слушател. Така е и с текстовете. Зависи и от контекста, в която си чул дадена песен. Искам да дам на хората свободата да мислят каквото си искат, да отразят в себе си текстовете и звученето на песента както преценят за добре. Да съм добър към слушателите си, към техните чувства – това е в сърцето на музиката.

Подобни