Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Докосвайки света с любов, създаваме красота, която ще остане, ни уверява Белослава с новата си песен „Няма“

Приканваща ни да живеем, водени от щастието и силата на любовта, да се радваме на всеки миг, през който сме на този свят и сме в състояние с добротата си да го направим по-светъл – новата песен на Белослава „Няма” продължава да сглобява мозайката на нейния четвърти студиен албум, под чийто знак ще премине годината. За първи път в тази песен акцент е китарният звук, който излиза изпод пръстите на Антони Рикев.

„Няма” е вдъхновена от дългите пътувания на Белослава и нейните музиканти. „Когато сме на път, в главата ми има толкова мисли и монолози, които непрекъснато записвам на диктофона. На такъв дълъг път осъзнаваш колко е красиво всичко и че то ще остане такова и след нас”, разказа Белослава в студиото на Джаз ФМ. Темата на „Няма” е за света, който сме променили с любовта си и който ще остане такъв – по-хубав, и когато нас ни няма. Затова и физическата ни липса за Белослава не e придружена от тъга. „Опитвайки се през годините да гледам философски спрямо най-големите ни страхове – за деня, в който нас и близките ни няма да ни има, стигам до извода, че няма нищо страшно. Пътят, по който вървим, музиката, която правим, са вечни. Заживявам със спокойствието, че цялата ми обична музика остава за вечни времена. А в пространството остава енергията от хубавите мигове, които създаваме, остават хубавите хора, с които общуваме”, с усмивка обяснява Белослава. Искрено вярваща в това, за което пее, адресирайки посланието си лично към всеки един свой слушател, тя вярва, че песента „Няма” много ще се доближи до представата на хората за интимност.

Близка връзка със слушателите ще създаде самото звучене на песента. За първи път в музиката на Белослава по-силно изявена е китарата – тя е на съавтора на „Няма” Антони Рикев. „Той освен че е невероятен басист, е и истински китарист, което малцина знаят. Много отдавна искам да пея с китара и от години го моля за това. Сега той се съгласи. Целувам го и му благодаря. Удоволствието е невероятно”, щастлива е Белослава. На пианото е човекът, с когото тя започна пътя си в музиката – Живко Петров. „Когато се намеси неговият щрих, има една константна величина във всичко, което правим”, казва певицата. А Росен Захариев – Роко тя цени като философ и в музиката, и в живота, като допълва: „Неговият тромпет изпраща посланието на песента във вечността”. И наистина, тромпетното соло в песента носи романтиката на миналото, чиито отблясъци създават светлината на днешния ден, изразена чрез фини музикални детайли.

Идеята за щастие и смисъл в живота, воден от любов, в картина ни показва видеоклипът към „Няма”. В него реални хора споделят своето радостно ежедневие. „Пламена и Николай най-добре описват чувствата ми, които на лист съм изляла и съм изпяла. Като двойка те се обичат, харесват се”, описва причината за избора си Белослава. И тъй като истинският живот не може да бъде изигран, Пламена и Николай допускат автора на видеото – фотографа Темелко Темелков, да бъде до тях – докато тя пее, докато двамата нощем пускат музика като диджеи, докато разхождат кучето си. „Допуснаха ни в живота си”, обощава въздействието на клипа Белослава. Тя ще превърне новия си албум във филмов разказ, като издаде всяка песен поотделно и я придружи с видео. Причината – чрез клиповете музиката стига до повече хора и, по-важното – тя възприема киното и музиката като неразривно свързани: „Светът на кинотворците за мен е божествен. Много искам дори посредством малки триминутни филмчета да опишем на хората как изглежда моята музика.” За всяка песен Белослава ще покани различен режисьор, за да можем в края на годината да запомним личните си мигове от нея и чрез звука и картините от музиката на Белослава. „Много вярвам, че песните до голяма степен описват периодите на човек. Една песен може да те върне 20 години назад, да те изстреля към някакво място с любими хора. Мисля, че само музиката е способна на това. Искам да създам на хората спомени с нашата музика”, мечтае Белослава, която е сигурна, че ще сбъдне и още една мечта – два концерта по Коледа в залата на Народния театър.

Преди това обаче, още в събота вечерта, ще чуем и ще видим „Няма” в „София лайв клуб”, като ще станем свидетели и на подготовката на още две нови песни. Едната от тях двамата с Живко Петров са завършили буквално преди два дни. „Тя е изцяло обърната към лятото – рефренът разказва за изгрева на слънцето, за танца на ятото птици в лятото, за това как стъпвам на тревата и посрещам деня”, описва Белослава. С другата песен се чувства съдбовно свързана: „С Feel Like Making Love сме родени в един и същи ден – 10 юли 1974 г. За първи път я чух, когато бях в 6 клас, в изпълнение на Робърта Флек, а в 9 клас тя отново ме намери, този път – във версията на Джордж Бенсън. Разбрах, че това е една от онези песни, които ще ме преследват, и трябва да я изпея”.

На концерта в „София лайв клуб” след два дни ще чуем и другите станали наши любими песни на Белослава, а на видеостената ще вървят клиповете към тях. Общуването с публиката в „София лайв клуб” е поредната щастлива среща на Белослава с, както я нарича – „сектата на любовта”. „Това са заразно обични хора. Като обърна дланите си към тях, те стават горещи от енергията им”, вълнува се певицата. Тази взаимност не е без причина. В основата й е разбирането на Белослава за музиката не само като предназначена да ни забавлява и весели, но също така и като съдържаща в себе си съзидателност, която трябва да е двигател в ежедневието ни. „Музиката е далеч по-глобална, по-дълбока и по-съществена от мимолетното щастие. Трябва понякога да си го говорим и да си го напомняме, за да не подминаваме с лека ръка същността”, вярва Белослава.

Нашето ревю за песента „Няма“ и самия сингъл можете да откриете в тази публикация в секцията „Нова музика“.

Подобни