Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Незабравими балади

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Доминик Милър - китаристът на Стинг, представя у нас своята концепция за музика

Един от най-известните китаристи в света - Доминик Милър, представя за първи път у нас свой проект като лидер. Доминик е известен като дългогодишния китарист на Стинг. Двамата имат записани общо 7 албума и над 1000 съвместни концерта.

През периода, в който не свири със Стинг, Доминик Милър е дал своя принос върху повече от 200 албума. Записвал е с Фил Колинс в края на 80-те години и не крие предаността и благодарността си към певеца, който го изтласква към успеха и заражда желанието му да изследва нови музикални територии.

Днес Доминик Милър се радва и на успешна солова кариера, която съчетава любовта му към музикалното разнообразие. Китаристът има издадени 7 албума с инструментална музика и реализирани кратки, но стойностни турнета.Музикантите, с които Доминик Милър свири в „София лайв клуб“, са: Майк Линдъп (клавишни), Рани Крижа (перкусии) и Никълас Фишман (бас). Повече за тях, за дългогодишното си сътрудничество със Стинг, за създаването на класиката „Shape Of My Heart“, за източниците на своето вдъхновение и още любопитни неща Милър разказва в специално интервю на Таня Иванова от Джаз ФМ, което можете да чуете тук.

От дълги години работите със Стинг. Как това пътешествие оказва влияние върху вашия личен и професионален път?
Това е добър въпрос. Професионално съм направо зависим, защото отправната точка в музиката на Стинг е разнообразието. Това е, което ме интересува като музикант. Това ме привлича, за да свиря с него. Пътешествието със Стинг е нещо фантастично, то винаги ти предлага по нещо ново, а това е наистина важно за мен. По въпроса за личното ми развитие - тези взаимоотношения ми помогнаха да израсна. От една страна е много интересно, от друга - всичкото това разнообразие те държи здраво стъпил на земята. За съжаление аз пътувам много, работя толкова много, че нямам възможност за успешен личен живот. За мен е много трудно да балансирам двете неща. Когато съм вкъщи, съм изцяло там и не мърдам никъде другаде. Всичко е въпрос на отдаване. Когато свиря съм отдаден на работата си, когато съм вкъщи съм отдаден на семейството си.

Кои са другите Ви влияния, не само музикални? Кои са другите хора, места, неща, които Ви вдъхновяват?
Това е още един добър въпрос, защото не музиката е тази, която ме вдъхновява да създавам музика, а по-скоро това, което правят другите хора и начинът, по който го правят. Всеки, който върши едно нещо с отдаденост, ангажираност, ме вдъхновява. Всеки, който пише, или е артист, или дори се занимава със съвсем нормална работа – например е учител или медицинска сестра. Наистина отдадеността към дадено нещо ме вдъхновява. Важното е да има страст. Вдъхновавам се от начина, по който артистите използват пространството. Вдъхновявам се как Винсент ван Гог или Пикасо създават контрасти от цветове. Доброто писане също ме вдъхновява. Обичам да чета. Харесва ми начинът, по който хората използват пространството и простотата, а ефектът е поразяващ. Вдъхновен съм от много неща. Аз също така обичам да играя шах, шахът е голямо вдъхновение за мен.

Спомняте ли си как беше създадена песента „Shape of my Heart“?
Да, но мисля, че историята не е нещо специално. Щастлив съм, че хората я харесват толкова много. Всичко стана случайно. Занимаваше ме концепцията на Шопен за пиано акордите. Аз експериментирах, свирейки 6 акорда на китарата. Учех се до камината в къщата на Стинг. Той ме попита: „Какво е това?“ Аз му отвърнах, че не е нещо специално и оригинално. Той ми каза: „Искам да напиша песен по него“, а аз се съгласих: „Добре, направи го“. Така започна всичко. Стинг написа няколко думи към музиката, която не мога да нарека изцяло моя, защото бях вдъхновен от Шопен. Поласкан съм, че хората харесват песента, но не претендирам за авторство.

Каква е тайната на хубавите песни? Знаете ли рецептата?
Не, няма рецепта. Създаването на хубава песен е комбинация от здрава работа и късмет. Въпрос на вдъхновение е. Тайната е да разпознаеш добрата идея, това е дарба. Когато откриеш контраст между два акорда или кратък момент, изпълнен с красота, твое задължение е да уловиш мига и да го превърнеш в нещо, а не просто да го повтаряш отново и отново. Мисля, че създаването на хубави песни е комбинация от късмет, познание и здрава работа, които е добре да вложиш в оформянето на нещо.

Вашата солова кариера се развива в една различна посока от останалите ви занимания. Думата „свобода“ ли описва най-добре това, което правите като лидер?
Да, това е едно от възможните определения. За разлика от това, което правя със Стинг, тук аз ръководя нещата. Хората следват моята концепция за музика. Научих много от сътрудничеството си с други артисти като Стинг, Фил Колинс, гледайки как го правят те. Аз използвам същия подход, за да направя така, че хората да работят добре заедно. Не е просто въпрос на свирене, а е и въпрос на слушане - да чуеш какво правят другите и да насърчаваш начина, по който свирят. Моята концепция е – каквото и да свиря, трябва да звучи добре. Това прави един ансамбъл добър. Всеки един от групата подпомага звученето на другия. Така се получават нещата. Обичам да бъда в ролята на лидер, но понякога е малко плашещо, въпреки това ми харесва.

На 27 май ще свирите в София. Разкажете ни повече за репертоара и за групата си.
С този концерт искам да направя едно музикално пътешествие. Изпълнявам различни стилове, които са ме вдъхновили по време на моята кариера – всичко от рок и хеви метъл до класическа музика и стиловете между тях. Искам да покажа какво може да се получи с четирима музиканти. Отегчавам се, ако през цялото време изпълнявам една и съща музика. Искам да споделя своя опит с публиката, искам да празнуваме, слушайки различни стилове и накрая да покажа, че всичко това е едно цяло. Не искам да показвам какъв специалист съм в джаза, хеви метъла, класическата музика, фънка или блуса. Искам да се радваме на всички тези стилове в една и съща вечер. Моите музиканти са наистина фантастични. На баса е Никълас Фишман, който е един от най-добрите басисти в света, свирил е с много артисти. На клавишните е Майк Линдъп, който е известен от съвместната си работа с Level 42. В групата участва и Рани Крижа, който е перкусионист от Мароко, много пъти е свирил със Стинг, Хърби Хенкок и много други. Имам чудесен екип от музиканти, които знаят какво да правят и разбират какво искам да се получи – да покажа различни стилове.

Подобни