Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Две танцови школи – на Баланчин и на Бродуей, представени в София и в ефира на Джаз ФМ

Двама световноизвестни хореографи са в България, за да издирят млади таланти в областта на класическия и джаз балета. Маркъс Галанте е танцувал в продукциите на „Pippin” и „Chicago” на Боб Фос и „A Chorus Line” на Майкъл Бенет; той е утвърден хореограф и преподавател в най-престижните американски танцови школи – „Американски балетен театър", „Ню Йорк сити балет" и др. Даниел Дуел е личен ученик на танцовата легенда Джордж Баланчин; дългогодишен солист на „Ню Йорк сити балет" и основател и артистичен директор на една от най-добрите балетни школи в САЩ – „Балет Чикаго".

Маркъс и Даниел са в България за участие в тазгодишното издание на „Танцова работилница”, организирана за четвърти път от фондация „Танцово изкуство – Илиев” на Петър Илиев. Самият той преподава така наречените „характерни танци". Другите обучители в уъркшопа също са световни имена. Гери Абът – преподавател с 30-годишен стаж в професионалния танцов свят, работил за световноизвестната компания „Алвън Ейли”, е основател и артистичен директор на компанията „Дийпли рутид”. В София преподава модерен танц. Андреа Бър е ученичка на хореографа на Майкъл Джексън – Даниел Круз. Нейната специалност е хип-хоп танцът. В програмата е включен и тай масаж за танцьори, в тайните на който посвещава американката Дебра Робинсън. За съвременните творчески подходи в танцовото изкуство всички те ще разговарят с интересуващите се от темата на презентация-дискусия в „Червената къща" на 8 април от 19 ч. Входът е свободен.

След едноседмично обучение класовете по четирите вида танц ще завършат със спектакъл на 10 април (неделя) от 19 ч. в Държавния музикален и балетен център. Всички участници ще се изявят на сцената, показвайки хореографиите, поставени по време на танцовата работилница.Едновременно с това американските хореографи подбират български таланти за летни танцови обучителни семинари в САЩ. Стипендиите предоставя фондация „Танцово изкуство – Илиев”, съвместно с фондация „Америка за България”.От 2008 г. до 2010 г. в програмата „Танцова работилница" се включиха повече от 200 деца и младежи от България, 50 от Черна гора и 15 от САЩ. Проектът помогна на 16 ученици от Националното училище за танцово изкуство да се обучават със стипендии в летни интензивни курсове и целогодишни обучителни програми по танцово изкуство в САЩ.

Интервюто на Светослав Николов с Маркъс Галанте и Гери Абът можете да чуете тук.

Подобни