Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз емоции

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

„Ебъни хилбилис” с носителя на две награди „Грами” Уилям Солтър – за традициите и новото в афроамериканската музика – и за историята на „Just The Two Of Us”

Петимата изпълнители от „Ебъни хилбилис” пазят живи традициите, които по-късно са довели до появата на типичните за Съединените щати музикални стилове – джаз, блус, блуграс, рокабили, рокендрол и кънтри. В репертоара им влизат песни, създадени от афроамериканците в Америка още през 18 в., като и днес те ги представят на автентични инструменти.В състава на формацията е носителят на наградата „Грами” за хита, изпълнен през 1980 г. от Бил Уидърс и Гроувър Уошингтън джуниър – „Just The Two Of Us”, Уилям Солтър. Спецално за слушателите на Джаз ФМ той разкри подробностите около създаването на тази песен. „Изразът „ние двамата” го има на всички езици на света. Това са нещата, които правите двама души заедно – в хубавите и в лошите моменти, когато се веселите, когато трупате преживявания заедно. Един от партньорите ми предложи заглавието, а аз изградих около него идеите за това, какво ни се случва, когато сме заедно с любим човек. След това добавих музиката. И така се получи песен, с която всички могат да се олицетворят. За мен е много приятна изненада, че четвърт век по-късно песента продължава да бъде хит. В добавка, важно е и кой ще я изпее. В случая това бе Бил Уидърс, който е и съавтор на текста. Така че с него бяхме „само ние двамата”, разказа Уилям Солтър в студиото на Джаз ФМ радио. През 1980 г. „Just The Two Of Us” получи „Грами” за най-добра ритъм енд блус песен. Солтър печели първото си „грамофонче” две години по-рано - през 1978 г., като продуцент на албума на „Би Джийс” „Saturday Night Fever”.

Думите на Уилям Солтър, както и какво разказват музикантите от „Ебъни хилбилис” за своята музика, можете да чуете в интервюто на Светослав Николов тук.

Подобни