Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Гули Брим от "Мецофорте" за ценностите, мотивацията и любовта към музиката

Барабанистът Гули Брим е един от основателите на известната исландска формация "Мецофорте", която вече 35 години радва почитателите си по цял свят. Преди поредното гостуване на "Мецофорте" в София Гули Брим даде телефонно интервю за Джаз ФМ. В разговора си с Таня Иванова Гули Брим споделя за ценностите, които продължават да дъжат членовете на "Мецофорте" заедно, разказва за намирането на мотивация и за незабравимите моменти, съпътстващи създаването на новия албум на групата Islands. Интервюто можете да чуете тук, а по-долу публикуваме разговора с барабаниста.

„Мецофорте“ съществуват от 35, почти 36 години. Това наистина е забележително! Кои са ценностите, които продължават да ви държат заедно като група?
Мисля, че това, което ни държи заедно, е най-вече любовта към музиката, уважението към групата и това, че продължаваме да се наслаждаваме на нещата, които правим, на пътуването и свиренето пред публика.  Ще добавя и потребността да правиш нещо различно, поемайки на това безкрайно пътешествие. Тук вече не става въпрос за нас, а за музиката и за хората, които идват на концертите ни.

Как бихте описали саунда на „Мецофорте“, който се е превърнал в нещо като запазена марка?
За мен звученето на „Мецофорте“ по някакъв начин е уникално, защото нашите влияния идват от различни източници. Когато бяхме тийнейджъри слушахме тежък рок, джаз-фюжън и също така фънк в лицето на Earth, Wind & Fire, Джордж Бенсън, Джордж Дюк – музиканти като тях. Ако направим напречен разрез на музиката на „Мецофорте“, аз бих я определил по-скоро като денс-фънк, отколкото като джаз, защото за мен това е музика, ориентирана към танците. Някои наши композиции като Garden Party, Spring Fever и още няколко пиеси, са си денс композиции. Нека ви дам пример какво имам предвид. В Куба не разделят двете думи – музика и танц. Където има музика, хората танцуват. Те не разделят двете неща. Garden Party се превърна в първия ни голям диско хит. Групата идва от тук, но днес сме много по-ориентирани към света на джаза.

Някога имали ли сте проблеми с мотивацията да бъдете част от „Мецофорте“ и да продължавате да се занимавате с нещата, които правите?
Разбира се. След толкова много време ние се нуждаем от засилване на мотивацията. Не винаги е толкова лесно. Има толкова неща, с които трябва да се съобразяваш – персонално, духовно, за да се мотивираме да продължим напред и да бъдем креативни. Мисля, че това, което ни помага изключително много в последните няколко години, са новите попълнения в групата. Те ни помагат да останем отворени и креативни и да не се притесняваме да опитваме нови неща. Ние винаги сме имали усещането, че трябва да комбинираме идеите си за групата, но всеки от нас има различни усещания. Някой е по-ориентиран към джаза, друг към рока, трети е с госпъл влияния. Наистина се нуждаем от обсъждане на нещата и се опитваме да съчетаваме различни гледни точки, когато правим нова музика. Така се получава.

Как ще коментирате света на музиката днес – индустрията, музикалния бизнес, публиката, новите технологии, интернет…
Много неща се случват днес. Мисля, че възможностите са чудесни – говоря за това да бъдат чути младите музиканти с талант. В момента има много голям натиск върху артистите да покажат уникален стил. Трябва да звучиш много специално, за да преминеш през преградата. Напоследък изследвам електронната сцена. Има много хубава музика и енергия, които се раждат на тази сцена. Не става дума само за техно и хаус музиката, наистина се създават и много други специални неща. За мен важното в края на деня е да съм възможно най-креативен с „Мецофорте“, с мен самия. Ако успееш да бъдеш креативен, това ти помага да се предвижиш напред в нещата, които правиш.

Много харесвам новия албум на "Мецофорте“ – толкова е свеж и поетичен. Благодаря Ви за този великолепен албум! Islands е записан на различни места. Какво Ви отведе там?
Не мисля, че беше някакъв бизнес, а по-скоро имахме спирки там – в Берлин, Исландия, имахме шоу на Фарьорските острови. Решихме да се възползваме от възможността и да записваме на тези места, защото за нас те са вдъхновяващи. Исландия винаги е била вдъхновение за „Мецофорте“, а Фарьорските острови са много красиво място. Берлин е център на креативността. Един от членовете на групата ни живее там и той организира звукозаписната сесия. За мен беше много специално усещането да работим в Hansa Studio, където са записани десетки исторически албуми – Achtung Baby на U2, Дейвид Боуи е записвал там. Средата е важна за нас, за да усетим положителна енергия. Също така искахме да отидем на някоя лятна вила с всичките си инструменти и с малко техника, която да ни улесни да пробваме нови идеи, да експериментираме. Всеки донесе по нещо и опитахме от новите възможности.

Какви са темите, емоциите и чувствата, които се крият зад създаването на музиката в новия Ви албум?
Не мога да кажа, че Islands беше лесен албум за правене. Ние преминахме през някои трудни периоди, в които не знаехме накъде точно вървим, не знаехме дали това е правилният път и се придвижвахме от един запис към друг, за да завършим албума. Решихме да се опитаме да създадем по-искрен проект, по-емоционален, с по-акустично звучене. Мисля, че хората, които слушат Islands, сякаш слушат „Мецофорте“ в хола си. Това е интимен албум. Това не е тежка продукция със синтезатори и подобни неща. Мисля, че албумът е по-органичен, създаден е в името на хората и музиката.

За мен с албума Islands сте отишли на правилното място. Да, това е много интимен проект, дълбок и невероятен. На 25 април „Мецофорте“ ще свирят отново в София. Каква програма ще представите?
Очакваме с нетърпение да дойдем отново в София. Мисля, че изминаха две или три години от последното ни гостуване. Сега ще изпълним някои от старите ни хитове, които хората винаги се радват да чуят, но също така ще представим част от пиесите, включени в новия ни албум Islands. Надявам се, че ще можем да поднесем нещо ново, защото всеки път, когато свирим, се появява нещо ново – нова енергия, нов момент – трудно е да се предскаже от артистична гледна точка. Ние влагаме много енергия в шоуто. Опитваме се да създадем динамика в музикалното пътешествие за нас и за публиката.  За нас това също е предизвикателство. Всяка вечер е предизвикателство. Честно мога да заявя, че всеки от нас полага големи усилия, за да направи нещо уникално на сцената и ценно за всички. Ние го правим за вас – знаете това! Обичаме да свирим за вас. Така се получават нещата – в края на деня сме свързани по един или друг начин. Определено ще бъде хубаво шоу.

Подобни