Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Интервю с барабаниста на "Мецофорте" - Гули Брим

Как създадохте Мецофорте?
Групата беше създадена от две двойки приятели. От една страна, бяхме аз и басистът Йохан Асмундсон – ние посещавахме едно и също училище. По същия начин стояха нещата и с Фридрик Карлсон и Ейтор Гунарсон. Ние решихме да се срещаме, защото имахме общи интереси по отношение на музиката. Така започна всичко. Нищо не изглеждаше чак толкова сериозно, докато не записахме първия си албум. Той беше издаден през 1979 г.

Не съм почитателка на подобен род въпроси, но имайки предвид впечатляващата Ви кариера, не мога да не Ви попитам: каква е тайната да бъдете заедно вече 30 години?
Не знам... Може би е фактът, че ние обичаме да свирим. Ако говоря лично за себе си, мога да кажа, че най-добре се чувствам, когато съм на сцената и свиря на барабани. Възможността да свирим пред публика и нейното положително отношение към нас ни прави много щастливи. Не сме готови да спрем, а и вече не можем да спрем в истинския смисъл на думата. Обичаме да свирим заедно, да се срещаме с различни хора. Това непрекъснато се случва по време на нашите пътувания, имаме толкова много приятели по света, така че за нас е важно да свирим и да виждаме усмихнати лица.

Вече 30 години не спирате да правите инструментална музика. Как се случи така, че в албума No Limits от 1987 г. включихте и вокални композиции и защо след това продължихте да изпълнявате инструментали?
По това време, в което опитахме с вокалните композиции беше възходът на групи като Earth, Wind and Fire, на Ал Жеро и други чудесни вокалисти. Ние се запознахме с Ноел Маккала по време на негов концерт в Лондон. Много харесахме гласа му и си казахме защо да не опитаме да работим с него. Случи се много естествено, защото това беше музиката на онова време. Звукозаписните компании непрекъснато ни казваха, че се нуждаем от още хитове и ние го направихме, за да ни приемат радиостанциите по-добре. Решението беше комбинация от различни неща – Ноел Маккали е чудесен певец. Това е основната причина да записваме с него. Все пак групата е това, което е днес. Предпочитаме инструменталната музика.

Да поговорим за Вашата кариера. Защо избрахте да живеете и да работите в Лондон?
Имах нужда от промяна. Исландия е малко място. Всъщност тя е голяма страна, но населението е само 300 000 души. Затова заминах за Лондон. Там бях поканен да работя с Мадона върху музиката на филма "Евита". За мен беше страхотно. В Лондон останах 4 години, а сега отново съм в Исландия, защото обичам родината си. Ако искаш да правиш музика, Лондон е чудесно място. Там се запознах с великолепни музиканти, работих върху техни проекти и върху мои собствени.

Работили сте с чудесни музиканти. Споменахте Мадона. Можем да добавим Бьорк, Хърби Хенкок, Филип Катерин. Разкажете ни за сътрудничеството си с тях.
Работих с тези артисти основно като студиен музикант, като барабанист. "Мецофорте" свириха с Бьорк, още когато тя беше тийнейджърка. Записвахме в студио, а също така сме свирили с нея тук в Исландия на концерти. Беше забавно, защото няколко години по-късно тя стана световноизвестна. С Филип Катерин имах възможност да свиря на един фестивал в Исландия. Срещнах го за първи път през 1977 г., той свиреше с Niels Olsted Pedersen Trio и бях много впечатлен. Филип е невероятен китарист, невероятен музикант и за мен наистина беше чест да свиря с него. С Хърби Хенкок нещата се случиха спонтанно. Преди много години една нощ той имаше концерт в един клуб в Исландия. Аз свирих около половин час. Беше чудесен опит. Не бях на турне с него, но имах на разположение една нощ.

Бихте ли ни разказали повече за предстоящото DVD на "Мецофорте"?
В момента сме много заети, защото репетираме за предстоящия концерт и за DVD-то. Това е много голям проект за нас, може би най-големият, с който сме се заемали. Иска ни се на сцената да са всички оригинални членове на групата, а така също и много специални гости. Ще поканим брас музиканти, един перкусионист, който свири с "Инкогнито" от дълги години. Ще бъдем около 11 човека на сцената – може би най-добрият състав на "Мецофорте" за изпълнения на живо. В студио по време на записите участват много музиканти и след това е трудно на сцена да пресъздадеш записаното с участието само на 6-7 души. Ще заснемем DVD-то в Рейкявик на 26 и 27 март. Няколко музиканти ще пристигнат от различни краища на света, за да свирят с нас. Сигурен съм, че ще бъде чудесно! Ще изпълним стари композиции, някои нови пиеси, ще се разгодим из цялата ни дискография. DVD-то ще се появи на пазара през септември или октомври месец. В Мецофорте много се вълнуваме.

Кога можем да очакваме нов студиен албум от Мезофорте?
На този въпрос мога да отговоря, едва когато завършим снимките на DVD-то и приключим новото турне. Тогава ще мога да кажа кога ще имаме нов албум. Надявам се обаче да започнем записи до края на годината. Ако всичко върви добре проектът може да бъде издаден през пролетта на 2008 г.

Споменахте за предстоящото турне. Как се чувствате – идвате отново в България?
Наистина очакваме с нетърпение завръщането си, защото България е чудесно място. Миналия път си прекарах страхотно. Бях единственият от групата, който след концерта излезе и срещнах прекрасни хора. Вие сте великолепна публика, пред която е невероятно да свириш, защото сте много ентусиазирани. Това е вдъхновяващо за нас. Ние очакваме с нетърпение да свирим пред вас и да се запознаем с български музиканти.

Подобни