Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Desafinado

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Интервю с „Мат Бианко”

Нека да започнем с въпрос за най-новия ви албум - „Hifi  Bossanova”. Това е много енергичен, вдъхновяващ проект. Каква беше идеята за него?
В основата на албума са бразилските влияния. Усещат се препратки към боса нова от 60-те години, като тези ретро влияния претърпяват модерна интерпретация.

Защо решихте да стане така?
Това е музиката, която харесваме. Винаги сме обичали шпионските филми от 60-те години, боса нова от този период, а джазът създава цялостната сплав на саундтрака.

В едно интервю казвате, че създаването на музика е като спасение от ежедневната рутина. Това ли е основното за репертоара на „Мат Бианко”?
Да, най-вероятно това е смисълът. За британците не са много типични латино музиката и латино влиянията, така че използването на подобни елементи може да се нарече „спасение”.

С какво си спомняте първите години от съществуването ви?
Всичко се случи внезапно и доста неочаквано. Музиката, която създавахме, беше много далеч тази, която имаше успех в класациите. Тя бе характерна със силно електронно звучене, като „Депеш мод” например. Другото специфично нещо за нея е джаз звученето. Така че дори ние се изненадахме от успеха й. Тръгнахме на турне в Европа, за да запознаем публиката с нашата музика, и бяхме буквално потресени от успеха й.

Как измислихте името на групата?
Вниманието ни по онова време бе приковано към музикалните теми от шпионските филми, като „Мисията невъзможна”, поредицата за Джеймс Бонд. Тогава си измислихме герой - Мат Бианко. Макар да е въображаем, той напълно отговаря на звученето на нашата музика. Всичко тръгна от една закачка, а в един момент името просто остана.

Имате верни почитатели от 80-те и 90-те години. По какъв начин се стремите да привлечете младата аудитория?
Не знам точно. Ние правим музиката, която искаме, и така се интегрираме в музикалния живот. Публиката по различен начин възприема „Мат Бианко” в различните държави и в различни периоди от историята на групата. Не мисля, че трябва да полагаме специални усилия, за да привлечем младата публика с неща, които мислим, че тя би харесала. Така можем да изгубим своята оригиналност. През последните две години тръгнахме отново на турне и е интересно да дойдете на наш концерт.

Вие казахте, че не правите нищо специално, за да привлечете нова публика. Тогава какво е Вашето обяснение за успеха на „Мат Бианко”, който продължава и до днес?
Мисля, че тайната се крие във факта, че продължаваме да се наслаждаваме на това, което правим. Това ни кара да създаваме музика.

Много артисти  твърдят, че музикалната индустрия се намира в истински хаос. Имате ли достатъчно творческа свобода днес?
Мисля, че музиката, която се създава днес, продължава да бъде много добра. Просто бизнесът върви зле – състоянието на звукозаписните компании, хората свалят музика без да плащат за това... Промениха се ценностите по отношение на музикалния бизнес, но аз мисля, че съвременната музика е добра. Ако една група започва кариерата си днес, то нещата стоят по различен начин отпреди. Струва ми се, че бизнесът не върви напред, все още е много фрагментарен.

Има мода и тенденции в музиката. Коя музика според Вас е вечна?
Харесвам хубавите песни, тези, които винаги звучат добре. Да, има мода в музиката, в продуцирането, но когато след 5-10 години чуеш дадена песен, си казваш: „О, тя не звучи добре. Нещо е изгубила по пътя.” Не мисля, че това може да се случи с добрите песни.

„Мат Бианко” – символ на дълголетие и престиж или винаги ново начало?
Никога не съм се замислял за това. Ново начало със сигурност има, защото непрекъснато изследваме нови територии, свирим много на живо. Изключително се радваме, че за първи път ще бъдем в България. Продължаваме да създаваме музика, докато това ни харесва и докато има хора, които искат да я слушат.

Разкажете ни за следващите си проекти.
В момента подготвяме диск с най-големите ни хитове. Той ще излезе още преди лятото. В него включваме ремикси на някои от най-популярните ни песни.

Често вашата музика се свързва с танци и настроение за парти. Това ли да очакваме от вашия предстоящ концерт в София?
Да, ще бъде шоу в този дух. Ние идваме с 10-членна формация. Ще има танци, музикантите са наистина много добри. Нашето шоу е много енергично.

Можете да чуете интервюто тук.

Подобни