Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Бележитите гласове

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Като деца в свят, в който всичко е възможно – „Краак енд смаак“

„В основата на всичко са добрите песни. Шоуто ни е изпълнено с енергия, бърз ритъм и страхотни светлинни ефекти. Сега е важно цялата съвкупност на отделните елементи да представлява едно идеално цяло.“ Така Вим Плуг от новаторската холандска формация „Краак енд Смаак“ обясни умението им да накарат публиката навсякъде по света да танцува. Музикантът даде интервю за Джаз ФМ радио няколко дни след премиерата на новия албум на формацията „Electric Hustle“. Какво обещание дава този проект за бъдещето на „Краак енд Смаак“, как и защо фънкът от 70-те години на миналия век е в основата на тяхната модерна музика, какво е най-важното от наследството на големите майстори от този период, защо за тях усещането в работата им е винаги като за ново начало? Светослав Николов разговаря с Вим Плуг от „Краак енд Смаак“. Интервюто можете да чуете тук. Групата е в България за участие в „Созопол фест – July Morning“ на къмпинг „Градина“ за посрещане на първото юлско утро заедно с „Инкогнито“, „Джазанова“ и още много други изпълнители.

Топла  лятна вечер на плажа, хиляди купонджии, на сцената са „Краак енд Смаак“. Би ли могъл животът да е по хубав?
Звучи чудесно и с нетърпение очакваме този момент. Няколко пъти сме пускали музика в София като диджеи и запалената публика ни смая. Така че с нетърпение очакваме нашия концерт. Съвсем скоро представихме шоуто си в Турция, през юли – пред вас. Хората го посрещат с голяма радост. Шоуто е изпълнено с енергия. Представяме някои от най-големите хитове на „Краак енд Смаак“, а също така и песни от новия ни албум. Ще бъде много хубаво!

Споменахте определението „запалени“. Кога спря да ви изненадва ентусиазмът на публиката, породен от вашата музика?
Ние сме от Холандия. Не знам как е сега положението в България. Тук всяка вечер можеш да отидеш на клуб и да слушаш музика, която някой страхотен диджей пуска, или да чуеш нещо друго много добро. Усещаме как понякога се изискват огромни усилия да поддържаш огъня в публиката, да продължиш да им бъдеш интересен. Нашите фенове в Източна Европа, както забелязахме и в България, са много по-непринудени и открити, отколкото сме свикнали да виждаме. Така че за нас усещането е като за непрекъснато ново начало.

Какво майсторство се изисква да накараш публиката да танцува?
В основата на всичко са добрите песни. Както казах по-рано, шоуто ни е изпълнено с енергия, бърз ритъм и страхотни светлинни ефекти. Това е много необходимо. Сега е важно цялата съвкупност на отделните елементи да представлява едно идеално цяло. Мисля, че в това отношение се справяме добре. Когато сме с група на живо на турнетата ни в Европа или Съединените щати, на сцената сме изпълнени с ентусиазъм и енергия, които предаваме като настроение на публиката. Трябва да кипиш от настроение, иначе изтърваваш слушателите. Много е важно това.

В музиката ви има толкова силно усещане за щастие. Какви сте вие като хора?
Опитваме се да не приемаме нещата много насериозно и нашата музика вероятно носи това усещане. Навярно това са двете страни на една монета. Много сме ангажирани в работата и трябва да се отнасяме сериозно към нея. От друга страна, ако започнеш да приемаш твърде насериозно всичко, както и самия процес на създаването на музика, без да се забавляваш в този момент, доскучава. Музиката на „Краак енд Смаак“ е много широка като стилово звучене – има клубни песни, но и даунтемпо и баладични композиции. Това пак сме ние, които създаваме и щастливите, жизнерадостни песни. Широтата е характерна за нас. Винаги сме обичали да създаваме както музика за забавление, така и по-сериозни и хубави песни. Това пак е част от „Краак енд Смаак“, така че е и част от нас тримата.

Много често зад модерния звук на музиката ви могат да се чуят влияния от най-доброто от фънка. Как бихте описали любовта си към него?
Когато станах диджей, слушах много фънк музика заради хип-хопа. Точно тогава на мода бе излязло използването на семпли. Периодът от края на 80-те години до около 1995 г. бе златната ера на хип-хопа. В този момент започнах да използвам в шоуто си много фънк и джаз музика и те разкриха пред нас един съвсем нов свят. Нашите диджей програми и собствената ни продукция водят началото си от фънка. Това се отнася и за „Краак енд смаак“. Ако конкретно ни запитате каква би трябвало да е нашата музика, отговорът би бил – да е фънки. Няма значение дали е хаус музика или брейкбийт или нещо друго, тя трябва да е фънки – в противен случай не бихме били ние. Това е най-важната съставка на музиката ни.

Ако погледнем към старите майстори, какво бихте откроили в тяхната музика, в наследството, което са ни оставили?
Музикалността. Оригиналността. През 70-те години имаше период на постоянно представяне на музикални експерименти, имаше нови развития. Виждаме го и в рока. Тогава бе създадена много хубава музика, която и днес влияе върху нашето – и не само нашето творчество. Не говоря само за фънк музиката, но и за електронната музика от 80-те години. Така че това е един процес в постоянно развитие от 70-те години до сега. Може тинейджърите или младите хора, които са на по 20 години, да не знаят имената на тези изпълнители, но за продуцентите тяхното наследство е много важно. И винаги е било така.

Да се върнем към днешния ден. Какво от света около нас влагате в своята музика?
От техническа и продуцентска гледна точка – възможността да използваш мигновено под формата на семпли най-доброто, създавано някога в музиката. Колекционираме много плочи, така че винаги до себе си имаме цялата история на музиката и търсим всяка възможност да я използваме. Можем да се обърнем към нея, да се вдъхновим от нея. Създаването на музика днес е толкова различно от времето преди 20 г. Пред нас има необятни възможности. Днес разполагаш с пълен достъп до всичко, което е било създадено през последните 30 – 40 години. Лесно откриваме, лесно научаваме нови неща. Това е важно за начина, по който работим. То е определящо за работата ни. Ние сме като деца във време, когато всичко може да се случи.

Коя посока от съвременната музика бихте искали да развиете?
Когато погледнем към нашата музика, новият ни албум „Electric Hustle“ е повече ориентиран към песните, към електронното звучене. Това за нас е съвсем естествено развитие. Не знам докъде ще стигнем, но сме изпълнени с желание да създаваме музика, с оригинални идеи, с ентусиазъм да продължим. Може би ще експериментираме още в посока както на поп, така и на клубната музика. Така че няма да правим промени в посоката на развитие, но в нашата музика можем да достигаме нови върхове. Те може да са в сферата на електронната музика, на използването на семпли... Не знам... Всичко е възможно.

Подобни