Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Малко познати и хитови композиции в „Музиката на Америка”

Произведения на американските композитори Хенри Хадли (1871-1937) и Джордж Фредерик Маккей (1899-1970) прозвучаха за първи път на живо в България в изпълненията на Людмил Ангелов и Класик ФМ М-тел оркестър под диригентството на носителя на „Грами” Джон Маклафлин Уилямс. Третият концерт от цикъла „Музиката на Америка” се състоя на 15 март от 19:30 ч. в зала „България”. В програмата бяха включени още две забележителни и много любими произведения на Джордж Гершуин – Концерт във Фа и „Рапсодия в синьо”.

„Американската концертна музика е позната по света само с няколко определени произведения, ако може да се каже, че изобщо е позната. Сред малкото популярни са композициите на Гершуин, Копланд и Бърнстийн. Но определено това не обхваща цялото разнообразие на американската  композиторска школа. Избраната от нас програма за концерта показва точно това: ние ще преминем през бродуейските мелодии на Гершуин и пъстрите образи на класическите герои Отело и Дездемона, за да стигнем до фолклора на индианците от западната част на САЩ”, споделя диригентът Джон Маклафлин Уилямс.

Джон Маклафлин Уилямс е първият афроамериканец, носител на „Грами”. Получава статуетката през 2007 г. за записа си с пианистката Ангелин Чан на „Oiseaux Exotiques” на Оливие Месиен, в който дирижира Кливландския камерен симфоничен оркестър. За отличието е номиниран общо 5 пъти, като последният е в две категории за 2010 г. за дирижирането на симфоничния оркестър „Northwest Sinfonia” при записа на Концерта за виола от Куинси Портър. Джон Маклафлин Уилямс е известен със страстта си да преоткрива творби на пренебрегвани американски композитори, някои от които записва за компанията „Наксос”. Диригентът, който е и изявен цигулар, е оставил следа и в джаз, ритъмендблус и филмовата музика. Той е работил с Ал Жеро, Браян Макнайт и Уинанс, записвал е с Макс Роуч квартет и е участвал в създаването на музиката за „Смъртоносно оръжие” и „Умирай трудно”.

Людмил Ангелов е известен като класически пианист, но таи огромна любов към джаза и характерните му импровизации. На един от последните си концерти в София обра овациите на публиката в зала „България” с изпълнението на бис на „The Man I Love”. През миналата година „Кантус фирмус” издаде диска „Людмил Ангелов свири Шопен”, записан на живо в едноименната концертна програма, посветена на 200 г. от рождението на композитора.

Джон Маклафлин Уилямс и Людмил Ангелов гостуваха в студиото на Джаз ФМ и с тях разговаря Светослав Николов.В края на миналата седмица Таня Иванова разговаря за класическата музика с изявения джазмен - тропметиста Венци Благоев, който също ще участва в концерта, а интервюто можете да чуете тук.

На снимката: Людмил Ангелов и Джон Маклафлин Уилямс пред аплодиращата ги публика на финала на концерта в зала "България".

Подобни