Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Музика, която всеки разбира от първо чуване – семейството Reel People

През 2002 г. Оли Лазаръс поставя началото на проекта Reel People, който през следващите 10 години претърпява голямо развитие, но винаги ще бъде модерният продължител на класическата соул музика. Днес до Оли е Тони Момрел, който развивайки самостоятелна кариера, също е бил част от Incognito и The Brand New Heavies. Светослав Николов разговаря с тях преди първия им концерт в България от фестивала A to jazZ.

Толкова много енергия и емоции има във вашата музика! Откъде ги черпите?
Тони: Енергия и емоции. Обичам да пея, обичам да отдавам енергия, но, когато съм на сцената по време на концерт, получавам много енергия от публиката.
Оли: Много е важно цялата група да създава обща енергия, но много енергия ни вдъхва публиката. Така че двете страни взаимно се подкрепяме. Надявам се, че довечера на концерта ни ще има много енергия.

Каква музика ще изпълните довечера на фестивала A to jazZ?
Тони: Групата Reel People идва за първи път в България и искаме да представим цялата музикална кариера на формацията за всички наши фенове и за тези, които досега не са чували за нас. Така че с музика ще проследим всичките 10 години от създаването на групата, като е сигурно, че ще има силен заряд. Хората ще танцуват. Ще има вдъхновяващи сола, ще представим разнообразното звучене на нашата музика – джаз, соул. Така че обуйте удобни обувки, защото ще има много танци.

Върнахте ни в началото. Как започна всичко?
Оли: Както Тони каза, ние сме в нашата юбилейна десета годишнина. В началото имах друг музикален партньор, с когото искахме да създадем платформа за соул музиката, която обожавахме – танцувална, с хаус и ню джаз привкус – събрала ведно музиката, която тогава много се слушаше в Лондон. Имахме късмет. Създавахме песни, записвахме ги в студиото. Първият ни албум Second Guess бе наистина много добре приет. Тогава решихме да изнасяме много концерти. Бяхме щастливи да пътуваме по целия свят – Азия, Америка, Европа. Така се появи другата страна на Reеl People – концертиращата група.

През групата минават много различни музиканти.
Оли: Аз съм в центъра на Reel People от създаването на групата до днес. Първо имах до себе си друг партньор, но през последните 3 – 4 години работя с Тони. Постоянното разнообразие идва от гост вокалистите, които каним. Те обаче не са толкова много, макар така да изглежда, но винаги сме били като едно семейство. Според мен основното е в това да се спреш на правилните хора, за да добавиш подходящия нов нюанс.

Какво ви обединява, когато сe съберете в Real People?
Тони: Всички сме приятели. Reеl People е едно семейство от хора, които се познаваме в живота извън музиката. Участваме в различни групи, но когато се съберем, за да създаваме музика, се фокусираме върху музиката, която ние обичаме, както и върху влиянията, които са ни станали интересни. Затова музиката на групата е толкова разнообразна – соул, джаз, латино, хаус – събрани заедно. Всички сме приятели и, когато започнем да работим заедно, си казваме: „Нека да направим нещо, което наистина ни харесва, което ни вдъхновява.“ Така създаваме музика, така добиваме енергия – защото харесваме това, което правим.
Оли: Проектът Reel People навърши 10 г., като през концертния състав са минали много музиканти, но сегашният състав е най-добрият в историята на групата.
Тони: Най-добрият във вселената.

Тъй като говорихме за старта на групата преди 10 г. – какви са пътищата традициите да се пренесат в днешния ден?
Тони: Пиша много извън периметъра на джаз и соул музиката, а и в сферата на комерсиалното. Като музиканти можем да изпълняваме много роли, вършим различни неща. Това, което всеки от нас иска, е да се развива, съхранявайки идентичността си. Включваме в музиката си елементи, които бихте могли да определите като комерсиални, но се стремим да запазим същността на Reel People. Това е, което правим. Жадни сме да научим нови неща, искаме да се развиваме, да опитваме различни стилове на музикално изразяване. Ако проследите записите ни през годините, ще забележите, че има промяна, но запазваме характерното за Reel People.

Какво казва за Reel People днес последният ви албум Golden Lady?
Тони: Искам да ви разкажа за самата песен. Дълго преди да създадем албума Оли ме преследваше с молбата да направим кавър на Golden Lady. Още при първото споменаване отказах. Не желаех да правя кавър на Стиви Уондър, защото това изисква много, а аз не бях готов. Оли ме увещаваше месеци наред, че трябва да запишем тази песен, като запазим в основата й звученето на Стиви Уондър, но добавим и латино украската от версията на Хосе Фелисиано. Все отказвах. Но когато записахме инструментала и чух резултата, осъзнах, че искам да я запиша. Не ни се щеше да правим традиционен кавър на Стиви Уондър, а да постигнем по-органично звучене, такова, каквото никой не е чувал в многото песни на Стиви Уондър. Версията, която записахме, стана толкова смислена, че се появи и смисъл да озаглавим албума „Reel People представят Golden Lady“. Това бе центърът, който фокусираше всички останали песни, за да стане добър албумът.

Модерният живот, модерният град, ритъмът на хората днес и музиката на Reel People?
Тони: Красотата на музиката е, че тя може да преодолее всички езикови бариери. Опитваме се тя винаги да е истинска, затова и групата ни се казва Reel People. Но също така искаме и да се забавляваме. Така че даже някои хора никога да не са ни слушали, когато за първи път чуят наша песен, веднага я разбират. Не я усложняваме излишно – да е твърде джази или твърде нещо друго. Но искаме в нея да има достатъчно от всички тези градивни елементи, че хората веднага да си кажат: „Много ми харесва!“ Така се опитваме музиката ни винаги да е модерна.
Оли: Не искам музиката ни да е насочена към определена възрастова група слушатели. Важно е да създаваме музика за младите, която обаче да слушат с удоволствие хората и на по 30, 40 или 50 години – на каквато и възраст да са.

Оли, от времето, когато създаде групата преди 10 г. до днес – какъв е пътят, който извървя като музикант и като личност?
Оли: През цялото време се занимавам не само с Reel People, но и със звукозаписната си компания, така че съм работил с много музиканти, слушал съм много музика, вземал съм много решения, свързани с нея. С Тони преди три години създадохме още една звукозаписна компания – Reеl People Music. Така че през цялото време слушам много музика, общувам с много музиканти, които ме вдъхновяват; вдъхновявам ги и аз. От тук идва импулсът постоянно да създаваш модерна и свежа музика. В основата на замисъла на Reel People е да приобщава различни музиканти, които внасят нови влияния. Така че винаги ще чуете нещо неочаквано в нашето звучене.

Подобни