Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Музиката е втъкана в тялото, сърцето и душата й – Андрея Траяна

Един от младите гласове на соул сцената във Великобритания, Андрея Траяна казва за себе си, че музиката извира от сърцето й. Тя пее за спонтанните прояви на емоция. Посветена на изкуството, вярна на себе си и на желанията си, Андрея Траяна споделя, че честността в музиката отваря очите й за живота. За своята музика и за партньорствата си на сцената тя разказва повече в интервю на Светослав Николов, което можете да чуете тук.

Загадъчност и фантазия изпълват песните Ви. Как пленявате въображението на слушателя?
Във всичките си песни искам да нарисувам картина, да разкажа история с начало, среда и край. Така слушателят в пълнота може да разбере това, което преживявам, това, което е пред погледа ми, чувствата, които ме вълнуват. Опитвам се да разкажа история и се надявам, че слушателите ми могат да я съпреживеят.

Какъв е личният Ви отпечатък?
Винаги се опитвам да съм честна в музиката си, да споделям мислите и чувствата си. Разказвам за случващото се в Лондон, за това, което преживявам в този град. Музиката ми е не само искрена – тя извира от сърцето ми.

Кои са най-очарователните моменти от живота в Лондон, които възпявате?
Толкова е трудно тези чаровни моменти да бъдат обхванати в пълнота. Лондон е град със забързано ежедневие, в който се случват много неща, град с много различни култури. Аз се вглеждам в малките случки, например – в препълнения автобус дете започва да се смее и това кара останалите пътници да се усмихнат. Вълнуват ме тези спонтанни прояви на емоция, моментите на живот в града – добър или лош.

Разкажете ни за любовта си към музиката и за посвещението си към нея.
Създаването и слушането на музика за мен е като необходимостта да дишам, да ям, да спя. Музиката е втъкана в тялото, сърцето и душата ми. Винаги съм я обичала. Слушайки музика или пеейки, все по-силно ставаше желанието ми да я споделя с други хора, които също толкова я обичат. Тук идва посвещението – посветена съм на изкуството, вярна съм на себе си и на желанията си. Надявам се хората да харесват музиката ми толкова, колкото и аз.

Как протече процесът на израстване? Как усетихте, че е настъпил мигът да излезете на сцената?
Това е процес на постоянно развитие. Не си даваш сметка за началото или отделни фази. Израстваш, движиш се напред. Вратите се отварят с песен, която си написал за някого, музикално сътрудничество, в което си се включил. Една случка води към друга. Много е хубаво и е направо невероятно с какви твои любимци те среща музиката – хора, с които никога не си и мечтал, че ще работиш. Наистина е невероятно!

Вие сте сензация на музикалната сцена. Какво е нужно, за да бъде един творец уважаван както от колегите, така и от публиката?
Това е трудна задача. Мислех си, че ще работя цял живот, за да стигна до тук. Смятам, че всеки може да усети кога един артист е верен на себе си и на музиката, кога е честен в изкуството си. Това е. Когато слушаш Бьорк или Стиви Уондър, ти ги чувстваш близки, разбираш ги, опознаваш ги. При тях няма поза, преструвки. Те се изразяват открито, а за това е нужна много смелост. Много творци се борят с това. Аз самата съм се борила. Трудно е да изложиш мислите и чувствата си пред хората, които те преценяват на тази база. Най-силно уважавам способността на творците искрено да създават любимото си изкуство.

Какво Ви даде в личен план Вашата честност в музиката?
Честността в музиката отваря очите ти. Създаването на музика – и особено пеенето, не са нещо лично за мен – винаги мисля за тях в контекста на споделянето им с публиката. Музиката е и за слушателите, които идват на концерт с желанието да повдигнат духа си, да се извисят. Целта ми е хората да излязат от залата по-щастливи, отколкото са били, когато са влезли. Искам да вдъхновя слушателите, които идват на моите концерти.

Bonobo, Mr Scruff, TM Juke са само част от имената на Ваши прекрасни партньори в музиката, с които заедно създадохте магични песни. Какво е усещането за съвместната работа с такива артисти?
Мисля, че има две важни неща в отговора на този въпрос. Първото е да съм с приятел, с когото мога да се посмея, с когото да съм спокойна и да мога да си поговоря. Второто е уважението между партньорите и към музиката, която те създават. Когато тези два елемента са налице, тогава творческият процес е невероятно приятен, изпълнен с енергия, която взаимно си даваме. Всички тези сътрудничества са ми донесли много радост и се чувствам благословена, че съм участвала в тях.

С каква музика ще ни зарадвате на концерта си в София?
Тези концерти са много специални за мен, защото са първите, които правя извън родния Лондон. Ще изпълня основно песни от новия си албум – нова концертна програма, нова музика, но също така и песни от първия ми албум, които са с нови аранжименти, нечувани досега от публиката. Новото ми шоу е много вълнуващо и съм щастлива, че ще ви го представя в София.

Кои са другите музиканти на сцената, които ще бъдат Ваши партньори в това приключение?
Идвам с групата си – басистът Джони, барабанистът Арън и китаристът Натаниъл. На сцената ще сме с вас четирима.

Подобни