Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Музиката като себепознание – Белонога представя дебютния солов албум „През очите на Слънцето”

За Белонога – Гергана Димитрова, работата по дебютния солов албум „През очите на Слънцето” е процес на себеопознаване. Певицата, която слушаме в състава на „Мистерията на българските гласове” и „Ева квартет”, представя първи самостоятелен албум, вдъхновен от връзката на хармония на архаичното от различни култури. Тя съчетава българския фолклор с музиката на пигмеи и аборигени, които е опознала по време на многото си пътувания през годините. „Чрез тази музика се опитах да изразя себе си – „През очите на Слънцето” е дебютен и авторски албум. Когато започнах да експериментирам, не знаех първоначално какво ще се случи. Нещата започнаха да се раждат впоследствие – с погледа върху вътрешното „аз”. Започнах да се себеоткривам, да намирам в себе си пространства, които не съм познавала”, споделя Белонога в интервю на Светослав Николов по Джаз ФМ радио.

Създаването на „През очите на Слънцето”, също като себеопознаването, е дълъг и спокоен процес. Работата по албума продължава над 4 години. Всички композиции са оригинални, написани основно от Гергана Димитрова, а в две от тях се включва и Алекс Нушев. Той е и човекът, направил аранжиментите в проекта. Гост музикантите добавят цветовете в музиката: Костадин Генчев – кавал, Виолета Петкова – гъдулка, Димитър Тишев – акордеон, Димитър Христов – тамбура, Вангелис Карипис (Гърция) – перкусии, Хайг Язджиян (Армения) – уд и глас, Анатоли Вапиров – саксофон, Георги Маринов – диджъриду. „На никого не му бе казвано какво да свири. Пускахме музиката и всеки със собственото чувство изразяваше себе си чрез свиренето. Така получихме усещането, което съм си представяла и съм искала да чуя”, описва Белонога творческия процес. Идеята на албума с думи тя развива така: „Слънцето може да види всичко. Погледът на Слънцето в музиката на различните култури може да пресъздаде нещо много красиво.”

Музиката в „През очите на Слънцето” на Белонога ни помага да се чуем. Ревюто ни можете да прочетете в секцията „Нова музика” на нашия сайт.

Подобни