Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Музиката на Ииока за слушане, разбиране и танцуване

Музикална модерност и дълбок поетически смисъл са изразните средства на Ииока за представяне на нейната много пристрастна позиция за обич към живота и сила, с която можем да живеем пълноценно. Събраните в музиката й джаз, блус и соул усилват своето въздействие върху слушателя със словесни размисли за неограничените ни възможности да бъдем добри и така да постигаме много. „Опитвам да изразя усещанията, за които не всеки има точните думи, но всички бихме искали да ги знаем“, казва Ииока в интервю на Таня Иванова и Светослав Николов от Джаз ФМ радио, което можете да чуете тук. Ииока е със силно съзнание за обществената ангажираност на творците. Тя е част от дискусионната платформа за колективно намиране на решения на проблемите на света TEDx, в която изнася лекции с пленяващ глас и тих ритъм на ударен инструмент. В подкрепа на селските общности в Нигерия, откъдето е нейното семейство, Ииока работи като говорител на фондацията Amenawon.

Обединявате музика и поезия и така подсилвате ефекта им. Каква сила притежават те заедно, която е важна за Вас?
Поезията и музиката имат много интересна връзка. Те се съчетават добре заедно, за да ни донесат емоция, за да ни накарат да чувстваме. Така че ги намирам за много ефективни и затова ги обединявам.

Наистина го правите много добре. Какво е усещането да си смел, да правиш неочаквани неща?
Това ме прави много уязвима. Изисква се много кураж, за да си позволиш да бъдеш уязвим в сфери от живота, които не са ни добре познати. Те са толкова непознати, че просто се опитвам да изразя усещанията, за които не всеки има точните думи, но всички бихме искали да ги знаем.

Верните фенове са нещо, за което мечтае всеки един артист. Вие ги имате. Как стои въпросът пред Вас по отношение на тази връзка?
Мисля, че става дума за отношение с даден човек в даден момент. Този човек чува твоята песен, усеща се по същия начин като теб и започва да се чувства по-близък с теб заради музиката, която си написал или заради песента, която пееш. Мисля, че тази връзка е жива. Връзката, която осъществяваш в интернет също е жива. Тази връзка, това свързване един с  друг е реално, това е форма на осъществяване на истински взаимоотношения.

Разширяване на границите, откриване на нови хоризонти – гледате ли на всичко това като на Ваша мисия?
Разширяването на граници е всъщност достигане до място, на което не си бил преди това. Нещо подобно например ще ми се случи с пътуването ми до България. Всичко, което знам за България е, че имате великолепни български хорове, вашата традиция има отношение към хармонията и музиката. За мен това е най-вълнуващото преживяване – да отида на ново място, да бъда изследовател, да бъда отворена и обичаща, да опозная нова култура – много съм развълнувана.

Кои са Вашите музикални влияния?
Обичам музика, в която има усещане за соул. Имам особено разбиране по този въпрос. Музиката, която има соул в себе си, означава, че има истинска душа, тя е тази, която има силата да вдъхновява хората. Това е музиката, на която се наслаждавам. Наслаждавам се на музиката, която обръща внимание на думите и най-важното – аз обичам да танцувам. Повлияна съм от музиката, която ме кара да танцувам и да се движа.

Един последен въпрос. Как модерните платформи ни помагат да се предвижваме заедно напред като общество?
Те ни позволяват да стигаме до места, където не сме били преди това. Позволяват на хората да научат за моята музика и в Бостън, Масачузетс – дават ни възможност да бъдем близки приятели. Това ми харесва. Искам да опозная вашата култура и да се запозная с вас самата, надявам се, че ще дойдете на шоуто.

С удоволствие.

Подобни