Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Никола Конте: „Когато погледнеш света през очите на красотата и любовта, виждаш същността”

Щедър в споделянето на обичта, Никола Конте вярва, че погледнат през очите на красотата и любовта, светът изглежда коренно различно – тогава виждаш същността. С музиката си той призовава за любов и революция, защото има тъжното наблюдение, че не се стараем да изградим бъдеще, което да е по-добро от днешния ни ден. Мирослава Кацарова, Таня Иванова и Светослав Николов зададоха своите въпроси към Никола Конте в интервю за Джаз ФМ радио в навечерието на третия му концерт в България – в Sofia Live Club. Разговора за мечтата му за света, откривателството и публиката можете да чуете тук и да прочетете по-долу.

Вашият призив за любов и революция отеква вече две години. Какво почувстваха и научиха чулите музиката от албума Ви Love & Revolution?
Две години музиката от Love & Revolution получаваше силен отзвук. Албумът е много различен от предходните ми проекти. Той е изпълнен с духовност, а в музикално отношение в основата му е традицията на джаза, както се е развила през годините. Заради това и заради посланията, които музиката съдържа, албумът бе приет много добре. Хората се потопиха в една съвсем различна атмосфера, което и целяхме с концертното представяне на проекта. Той развълнува публиката, чула го на живо. Сигурен съм, че това ще се случи и в София.

Музиката Ви е за красотата и любовта. Как изглежда светът, когато го погледнем през тези очи?
Преобразен. Погледнат през очите на красотата и любовта, светът изглежда коренно различно. Виждаш света по съвсем друг начин. Виждаш същността.

„Стилни“ е определението за Вашите концерти. С каква нагласа към публиката композирате, записвате и свирите на живо? С каква мисъл за слушателите създавате музика?
Не възприемам слушателите като обща маса, а мисля за всеки един от тях поотделно. Изяснявам за себе си емоцията, която искам да споделя с всеки слушател. След това изразявам тази своя идея в музика. В целия процес се опитвам да запазя чистотата на смисъла. В това се съдържа връзката ми с публиката и слушателите ми.

Минало, сегашно и бъдеще се сливат във Вашата музика. Вземате най-доброто от миналия ни опит, за да живеем пълноценно в сегашния момент и да създадем добро бъдеще за света. Как се справяме с тази задача?
За съжаление – не особено успешно. Като че ли съвсем повърхностно вникваме във важните събития и процеси от миналото, а въпросите на живота ни днес като че ли изобщо не схващаме. Не виждам често примери на всеотдайност, на грижа за другите; не забелязвам да се стараем да изградим бъдеще, което да е по-добро от днешния ни ден. Надявам се това да се промени, но съдейки по ставащото около мен – не съм съвсем убеден, че ще стане така.

С надежда за промяна преди 20 г. създадохте културното движение Fez. Когато погледнете назад – за какво мечтаехте в началото на 90-те години, какво постигнахте до днес?
Fez бе бохемско движение, родено сред приятели. Много е важен фактът, че се сплотихме  около идея – идеята за музиката, страстта към музиката и изкуството въобще. Това е изключително важно. По-често трябва да се обединяваме около идеи, свързани с живота ни. Ако има едно важно чувство, което да откроя сега – то е споделеността и отдадеността ни на една идея.

Имате невероятен усет за таланта. Открихте за света толкова видни представители на джаза днес, като Марио Бионди, Хосе Джеймс, Розалия де Соуза. Как разпознавате таланта, когато го срещнете, когато го чуете?
Няма обяснение, нямам правила. По-скоро е вътрешен усет за цвят, за богатство. Не мога да разкажа с думи как се случва. Може би съм тренирал слуха си да търси красивото, както казахте преди малко. Така, след известно време, съвсем естествено и с лекота започваш да разпознаваш красивото.

Италия в сърцето и в музиката Ви? Как родината Ви оформя Вашето изкуство?
Прави го по много различни начини. В същото време обаче се чувствам гражданин на света и позволявам на всяко място да ми въздейства. Оставям се да бъда впечатляван, стремя се да откривам нови и различни неща.

Разкажете ни за концерта си в София – какво ще чуем и почувстваме през октомври в Sofia Live Club?
Лично аз ще се чувствам добре и чрез музиката ще навлязем по-дълбоко в сърцата и душите си. С групата си ще изпълня песни от албума Love & Revolution, а също и от предходния –Rituals. Ще чуете неиздавани все още мои песни, както и кавъри на хитове като Sometimes I Feel Like a Motherless Child и други добре познати композиции, но в съвсем различен аранжимент. Ще бъде пътешествие главно в африканската култура, но с нотки от европейската чувствителност и романтизъм.

Подобни