Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Нора Джоунс: Важно е да изпробваш различни пътища

„В музиката си винаги опитвам нещо ново. Ако стоиш на едно и също място и не правиш нищо ново, може да се отегчиш”, споделя в интервю за Джаз ФМ радио носителката на 6 награди „Грами” Нора Джоунс. Таня Иванова и Светослав Николов разговаряха с нея за новия й проект „The Fall”, за влиянията върху нейната музика, за това страхува ли се от нещио, когато създава музика, изкушена ли е отново да застане пред камерата след „Моите боровинкови нощи”, какво прави, за да не бъде постоянно под светлината на прожекторите, как се чувства с Уинтън Марсалис и Уили Нелсън при работата върху съвместния проект за музиката на Рей Чарлз, какво е специалното място на Тексас в нейното сърце.Интервюто можете да чуете тук.

Да започнем разговора ни с въпрос за новия Ви албум „The Fall”. Изглежда смесването на стилове е важно за Вашата музика. Започнахте с джаз и соул в началото, след това съчетахте джаз с кънтри, джаз с блус и сега джаз с рок. Разкажете ни повече за това разнообразие. Защо в „The Fall” се насочихте към джаз и рок звученето?
Аз съм повлияна от много неща. В началото беше джазът, след това открих страстта си към писането на песни, към кънтри музиката. Аз самата не харесвам особено много определенията, така че не бих си поставила някакви рамки. Тъй като моите албуми излизат от каталога на „Blue Note Records”, хората ме възприемат като джаз певица, но с този проект аз малко се отдалечавам от джаза. Албумът създава удоволствие, защото аз се фокусирах върху нещо много важно – да се науча как да свиря.

Защо поехте в посока към отдалечаване от джаза? Нови тенденции в музиката и вкусовете ли са причина за това?
Основната причина са моите влияния, които са доста разнообразни. Дойдох в Ню Йорк с идеята да бъда джаз певица, но започнах да слушам всякакъв вид музика. Моите вдъхновения са много, така че каквото и да чуя, то става част от мен.

Новият Ви албум чудесно би звучал като саундтрак към едно евентуално продължение на филма „Моите боровинкови нощи”. В едно интервю режисьорът Уонг Карвай казва за Вас, че сте много красив човек. Вие какво ще кажете? Какъв човек е Нора Джоунс?
Трудно е да опишеш себе си. Не мисля, че е нещо лесно. Наистина не знам как да направя това.

Има нещо общо между „Моите боровинкови нощи” и Вашата музика - и това е идеята за пътя, движението, развитието. Какво мислите по този въпрос?
Мисля, че е важно да изпробваш различни пътища. Аз правя това с музиката си. Ако стоиш на едно и също място и не опитваш нищо ново, можеш да се отегчиш.

Поне отстрани изглежда така, че всичко, което Ви се случва, става много лесно. Работили сте с прекрасни артисти – вече споменахме Уонг Карвай, от музикантите не можем да пропуснем имената на Хърби Хенкок, Рей Чарлз. Да погледнем от другата страна на монетата. Кои са Вашите трудни моменти?
Нормално е – имам своите трудни моменти, все пак съм човек. Аз имам много, много късмет – това е сигурно, но имам и своите моменти с много проблеми, като всеки друг човек. Тях обаче ще ги запазя за себе си.

Ще зададем въпроса по друг начин. Страхувате ли се от нещо, когато правите музика?
Опитвам се да бъда максимално открита – това е най-добрият начин да правиш нещата. Не винаги успяваш да разбереш всичко, нито пък другите чуват всичко, но най-добре е да останеш отворен, когато нещо е в процес на създаване.

В голяма степен Вашата музика е насочена към вътрешния свят. Вероятно това е начинът, по който я усещате. Поне така я чувстваме ние. Защо това е толкова съществено за песните Ви?
Не мисля, че това е толкова важно. Не по-малко съществено е да обърнем поглед „навън”. Добре е да бъдеш буден. Когато аз пиша, това означава, че съм вдъхновена. Понякога се обръщам навътре към себе си и това е нещо много лично, но понякога не е така. Има моменти, когато се оглеждам около себе си и се вдъхновявам от нещата около мен. Ако непрекъснато пиша песни за моя живот, ще бъде малко скучно. По-вълнуващо е да обърнеш внимание и на други неща.

Какво от случващото се „навън” Ви вдъхнови за новия албум „The Fall”?
Много ситуации. Поглеждайки около себе си, около кръга от музиканти, с които работя, този път бях отворена да записвам изцяло с нови хора. Затова проектът звучи по различен начин. Това е доста сериозно вглеждане „навън”. В музикално отношение извървях голям път.

Беше ли трудно да съберете тези музиканти заедно, защото всеки от тях участва в много различни проекти? От друга страна - как се сработихте толкова добре?
Това беше част от експеримента и съм щастлива, че участват толкова чудесни, креативни музиканти. Всеки един от тях е толкова известен, защото наистина е великолепен. Аз се чувствам благословена, че работя с добри музиканти във всеки свой проект.

Обложката на албума също е много специална. Разкажете ни повече за съвместната си работа с Отъмн де Вилде?
Както виждате, на обложката има куче. Беше много забавно, защото самата аз имам куче от миналата година и много обичам тези животни. Разполагахме с около 15 кучета, но трябваше да изберем само едно. Аз се спрях на този симпатяга, защото е много чаровен и голям.

Вече стана дума за опита Ви в киното. Изкушавате ли се да участвате отново в някой филм?
Не. Точно сега – не. Беше прекрасен опит, но и голям ангажимент. Отнема толкова много време и енергия, че в момента не съм готова да започна подобно нещо. Наистина беше чудесно. Гордея се с това, което направих - работих много. Бих могла да се съглася да се снимам отново, само ако излиза по един филм на всеки 5 години.

Вие сте млада и се радвате на изключителен успех. Правите ли нещо специално, за да не бъдете преекспонирана?
Да, опитвам някои неща. Избирам да посещавам места, където няма да срещна толкова много фотографи и да съм пред обективите на папараците. Освен това стоя далече от участието в реклами и неща от този род.

Знаем, че сте дълбоко свързана с Тексас, където сте прекарали детството си. Да се върнем отново там. С какво си спомняте това място?
Това е моят дом. Това е мястото, където израстнах и много го обичам. Всичко в Тексас е голямо, хората са топли. Тексас е добро място, ако искаш да пораснеш безгрижно.

Участвате в новия проект на Уили Нелсън и Уинтън Марсалис, посветен на Рей Чарлз. С какво ще запомните това сътрудничество?
Много се радвам, когато работя с Уили, защото той е мой идол още от дете. Отраснах с неговата музика. Той е голямо вдъхновение за мен през целия ми живот досега и особено през последните 8 години, откакто го срещнах и работя с него. Обичам музиката на Рей Чарлз. С нея също съм отраснала, така че тя е нещо естествено за мен. Да работя с Уинтън беше невероятно, не съм го правила досега. Той е голям, невероятен музикант. С огромно удоволствие се включих в този проект.

Подобни