Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Откровена и като певица, откровена и като човек - Бебел Жилберто

Едно от явленията в съвременната музика - Бебел Жилберто, даде изключително откровено интервю за Джаз ФМ. С очарователната певица разговаряха Таня Иванова и Светослав Николов. Тук можете да чуете интервюто с Бебел, а по-долу публикуваме целия разговор.

Какво е усещането Ви за боса нова? Какво означава боса нова за Вас?
Изминаха 12 години от началото на кариерата ми. Малко е неудобно, че баща ми е създал боса нова, а пък аз нямам нищо общо с този стил. Това, което се опитвам, е да представям моята музика, по начина, по който я правя, без да се налага да говоря за боса нова по 24 часа на ден. Но аз вярвам, че боса нова е вдъхновение за всеки бразилски музикант и мисля, че те уважават този стил и са щастливи, че боса нова съществува.

Какво усещане откривате в музикалния стил боса нова?
Намирам вдъхновение в начина на изразяване при боса нова, но трябва да се повторя още веднъж, аз не определям своя начин на пеене като боса нова, аз правя нещо повече. Човекът, който е създал боса нова, се казва Жоао Жилберто. Ще се радвам да ви дам номера на телефона му, ако проявявате интерес.

При това богато звучене на музиката Ви бихте ли ни разказали за вътрешното усещане, когато пеете. Има много слънце в гласа Ви, имате слънчева нагласа. Какво носите в сърцето си, когато пеете и създавате музика?
Аз черпя много вдъхновение от живота, от личните преживявания. Това ми помага много. Понякога силно ми въздейства летяща птица в небето, или когато видя двойка, която се целува на улицата, или когато видя дете, тичащо на плажа, или просто, когато времето е хубаво. Обичам да стоя на плажа, защото съм отраснала край океана. Сигурна съм, че ме разбирате.

Преди три години, когато слушах за първи път Вашия нов албум All In One, бях поразена. Всяка песен от този проект е толкова романтична… След това разбрах за любовната история, която стои зад създаването на албума. Обичате да пеете за любов…
Да, бях омъжена по това време, но за съжаление сега съм разведена. Бракът ми се оказа голяма трагедия, макар в него да бях много искрена и обичаща. Все пак мисля, че любовта и раздялата са част от самите нас. Сега подготвям албум, който е съвсем различен и говори за опита да се преоткриеш като необвързана жена и също така включва преживяното, свързано с любовта, раздялата, какво ти носи любовта, как се променя живота ти и как може да се промени отново. Сега се чувствам много самотна, но усещането е невероятно да съм отново на турне, да посещавам места като България и такива, на които никога не съм била. Също така подготвям следващото ми турне, което ще се проведе другата година, когато ще издам DVD и нов компактдиск.

Много съжалявам за развода Ви. Аз лично се чувствам добре, когато съм сама, така че разбирам какво имате предвид.
Изминаха 4 месеца. Много е трудно. Още отначало не потръгна и накрая се разведохме. Не мога да кажа, че не беше горчиво, че беше леко преживяване, но е много приятно да си сам.

Може би едно от лицата на любовта е пътуването, защото то ни дава възможност да се срещаме с другите. Вашият живот е свързан с пътешествията.
По-лесно е, няма много караници, можеш да се наспиш и да се концентрираш върху работата си, защото аз съм много емоционална. Нека го кажа така: ако съм имала лош ден със съпруга ми, който прави озвучаването, това със сигурност ще се отрази на изпълнението ми. Не ми харесва тази част от историята. Щастлива съм, че се отървах от този проблем, но ние постоянно имаме някакви проблеми, нали така?! Това пътуване ще бъде трудно. Ще бъда в Будапеща за първи път, където ще пея на голям фестивал. После ще караме, ще караме, докато стигнем до България и ще бъде чудесно.

Сигурни сме в това. Искам да ви попитам още нещо за пътешествията, защото чрез тях научаваме много за другите, но и за себе си. Кои са най-важните неща, които научихте от пътуванията си досега?
Аз винаги се интересувам от различните култури. Когато посетих Варна за първи път, беше невероятно. Усетих, че хората са жадни за западна музика, за бразилска музика, ако мога да нарека моята музика западна. Беше много хубаво, бях посрещната много сърдечно и съм щастлива, че ме поканихте да дойда отново.

В какво намирате опора по отношение на живота и музиката? Какъв е източникът на вашата сила и вдъхновение?
Мисля, че намирам опора в музиката, любовта, природата, състоянието на духа и особено в хората. Обичам да наблюдавам хората. Обичам да наблюдавам хората такива, каквито са, да гледам семейство, което вечеря на масата може да ме накара да напиша песен.

Споменавайки за природата, вие сте много ангажирана с темата за природата и за начина, по който се отнасяме към нея, имате отношение към въпроса за наличието или липсата на хармония с природата. Какво мислите за начина, по който се развива светът днес в тази посока?
Нещата тук са по-дълбоки. Бих искала да имам повече власт и да имам възможност да направя нещо повече. Вярвам в силата на словото. Това интервю също е свързано със силата на словото, защото вие ми давате ефир, за да кажа какво мисля, а това ми се струва много важно и необходимо, за да напомним на хората, че нашата планета Земя е създадена за нас и, че малко по малко ние я убиваме. И че, ако не обърнем внимание на това, не знам къде ще свършим. Не мисля, че хората убиват само природата, те се унищожават един друг. Мисля, че хората не осъзнават колко хубави могат да бъдат животът и светът ни. И както ми е разбито сърцето, много ми е тежко да виждам, че Антарктида се топи, че има глобалното затопляне, за което хората не правят особено много. Боли ме за огромния разлив на нефт в Мексиканския залив, в Бразилия имахме голяма среща за климата, на която не бе постигнат напредък и дрън, дрън, дрън… Това, което аз самата правя, е винаги да пестя водата, рециклирам, не мога да кажа, че съм 100 % вегетарианка, защото ям месо от време на време, хапвам риба понякога, не харесвам продукти, които не са 100 % преработваеми, обичам да нося естествени неща, направени от преработени материали или от материали, които могат да се използват отново. А не да си купя нова кожена чанта.

Къде виждате възможност да допринесете за промяната като артист и като личност?
Не могат да се направят много неща, ако нямаш много пари и време за това. Аз самата съм борещ се за оцеляване артист, въпреки че съм известна, никога не съм достигала до етап в живота си, когато мога да кажа: „Добре, ще си взема ваканция и 6 месеца ще правя, каквото пожелая.“ Никога не съм получавала истинска помощ от родителите ми, никога никой не ми е помагал, живея сама в САЩ от 1991 г. насам. Аз съм самотник, така че за мен е много трудно сама да правя всичко, но се опитвам да движа нещата напред чрез моята музика. Винаги можеш да отправиш послания, пишейки песни със своите собствени думи. Това мога да правя и да давам интервюта на интересни хора като вас.

Когато казахте, че правите нещата сама, следвайки своя собствен път, как сама оформихте своята музика, своя начин на изразяване, характерното си звучене?
По много начини. Казвайки по моя начин, имам предвид, че не съм толкова влиятелна. Аз не съм Алиша Кийс, нали ме разбирате? В музиката, която правя, аз имам идея и се опитвам да следвам инстинктите си и не мога да кажа, че това съм го научила отникъде, а съм го развила сама при пътуванията си, от слушане на музика, проучвам много неща и също така се опитвам да опознавам себе си: коя съм аз, за какво съм тук и в тази връзка формирам звученето си. Мисля, че имам голям късмет, защото, когато моята музика звучи където и да е по света, независимо дали в кафе или в асансьор, хората ме чуват. Те знаят, че това съм аз. Мисля, че това е много важен момент. Когато имаш характерен глас – това е всичко, което изискваш от себе си.

Родена сте в специално семейство. Винаги ли сте искали да се занимавате с музика?
Да, но също така исках да съм танцьорка, актриса, ветеринар, учителка и артист. Аз съм по малко от всичко това без ветеринарството, но много обичам животните. И имам много хубава градина. Растенията са моите домашни любимци. Днес вали, така че няма да се налага да поливам растенията си и те са щастливи – розмарин, ябълка, жасмин, мащерка, босилек, отглеждам толкова много билки – лавандула, лайка. Толкова много живи същества! Аз ги наблюдавам в момента и говоря с вас. В Ню Йорк вали като из ведро и след нашия разговор трябва да се връщам обратно в леглото.

Между другото, искам да ви кажа, че в София не беше валяло от около две седмици и дори повече, и точно преди да започнем нашия разговор заваля.Фантастично. Вали и тук, и при вас - невероятно! Започна да вали, когато започнахме интервюто.
И тук е така. Странна работа...

Искам да ви попитам още нещо преди да приключим с интервюто. Къде се чувствате най-добре със своята музика?
Вкъщи. Обичам дома си. Ню Йорк. Моят апартамент е невероятен. Имам чудесно студио, прекрасна градина, страхотно легло, истински приятели. Все още откривам спомени от сватбата, но те полека избледняват. Тук се чувствам много сигурна. Всяко нещо, което е тук, дори и най-дребното, е купено с моите собствени пари, което означава много за мен.

Един последен въпрос. Какво е Вашето определение за „красота”?
Красиво сърце, щастие и искреност.

Подобни