Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Ритъмът и музиката на целия свят – Ралф Дросмайер от Mo’ Horizons

За тях са важни ритъмът и музиката на целия свят. Родила се в Хановер от сътрудничеството между обсебените от силата на музиката Ралф Дросмайер и Марк „Фох“ Вецлер, Mo" Horizons е група, която непрестанно се оглежда в музиката около себе си и винаги гледа напред като лидер в лаундж звученето. Погледът им стига и до България – в новия си албум And The Banana Soundsystem те ни предлагат да чуем „Който пие бира“ с участието на Varna Bugaloo Crew. Mo" Horizons ни предложиха своята музика на живо в „София лайв клуб“ на 20 април. „Ние сме двама мъже, които живеем заради музиката, подхождаме с добро сърце към нея,“ обяснява Ралф Дросмайер ключът към успеха на своята формация. Интервюто на Светослав Николов можете да чуете тук.

Какво означава за Вас „Който пие бира“?
„Който пие бира“ е първата продуцирана от мен песен в Балканско звучене. Така че за мен това е съвсем нова посока в музика. Създадох я заедно с приятели от Варна. Много беше приятно!

Сега идвате в родината на тази песен. Какво Ви води в музикалните Ви търсения по целия свят?
Воден съм от вкуса си. Работя с музиката, която ми харесва. С течение на времето, в процеса на моето развитие и помъдряване, все по-дълбоко навлизам в различните стилове музика. Съвсем нормално е колкото повече време прекарвам, заобиколен от музика, да откривам все повече стилове, които ми харесват. Имам голям късмет, че работя самостоятелно и така мога да вложа в музиката си всички стилове, които ми допадат.

Какво друго освен късметът и вкусът Ви към качествената музика е част от успеха на Mo" Horizons?
Ако можех да Ви кажа, щях да съм в състояние да разкрия защо има отлични музиканти, които не постигат успех. Истината е, че не мога да ви кажа. Ние сме двама мъже, които живеем заради музиката, подхождаме с добро сърце към нея. Може би това е един от ключовете към успеха ни.

Много важен за музиката на Mo" Horizons е ритъмът. Каква е вашата концепция за него?
Нямаме специална концепция. И в това отношение правим това, което ни харесва, което ни е на сърцето. Ако изследвате много различни стилове, особено в латино музиката, изучавате и различни ритми. Много ни е интересно съчетаването на разнообразни стилове – и върху това работим от първия си ден в музиката. Това е нещо типично за Mo" Horizons.

Пионери в музиката, вие сте винаги начело на модерното джаз и лаундж звучене. Как намирате пътя напред – така че винаги да сте в първите редици?
Не се възприемаме като пионери. Имаме си любими групи и диджеи, чиято музика непрестанно следим. Това е процес, който започна в края на 80-те години с ейсид джаза. Тогава за първи път диджеи и продуценти започнаха да съчетават различни стилове, като соул, фънк и латино. Ние израстнахме точно в такава среда. Така че се възприемаме като продължители на един процес, който се развива по естествен път. Това сме ние, това е нашата чувствителност.

Как българската музика достигна до Вас?
От няколко годни много ме увлича Балканското звучене. Не съм познавач на музиката от вашия регион, но сега винаги я използвам в сетовете си. Така че довечера можете да очаквате и балкански звук в нашия концерт.

Как ще звучи тази вечер?
Ще направим диджей сет с музиканти на живо. Това е форматът ни „саундсистъм“. Няма група, която да свири на живо. Аз съм диджеят и ще пускам музика в свободни импровизации. Вокалистка ще пее върху моята музика. Ще се включи и един много талантлив български музикант, когото съм сигурен, че добре познавате – Стоян Роянов от Варна. Изненада ще бъде участието на още един гост музикант, но да оставим името му наистина да бъде изненада.

Подобни