Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Слънце и модерност в музиката на Розалия де Соуза

Една ярка звезда обединява традициите на бразилската музика с модерността на европейската култура. Розалия де Соуза е символ – а българската публика за първи път се срещна на живо с нейното очарование на 28 април 2011 г. в „София лайв клуб“ - за да се отворят още по-широко сърцето и душата за любов! Светослав Николов разговаря с певицата за вълшебството на представянето на бразилското културно наследство пред едно ново поколение.

Кои според Вас са най-големите ви заслуги за бразилската музика и за модерния джаз?
Успехите ми в музиката са предопределени от различни фактори. На първо място е точното време. Дебютният ми албум излезе в момент, когато утвърдени бразилски изпълнители започнаха да експериментират с електронната музика, като например Бебел Жилберто. Много ми помогна опитът ми като изпълнител на живо пред публика. Не мога да се олицетворя с модерния джаз. Музиката ми е нова, аранжиментите са нови. Може би мнозина се докосват за първи път до бразилската музика с моите песни.

Ако това е така, какво бихте искали да кажете на младата аудитория за бразилската музика, култура, начин на живот, усещания?
Бразилският живот и бразилската музика са много непринудени. Боса новата широко се възприема като естествена музика. В нея има толкова много джаз, но тя не е сложна. Тя носи полъха на живота по Тропиците. Съвсем малко му трябва на човек да се потопи в традиционната музика на моята страна. Мисля, че моите албуми са добро начало на това пътешествие.

Превеждате традиционната бразилска музика в нашата съвременност с модерните аранжименти и модерното усещане, което песните Ви носят. Защо решихте, че това е най-добрият начин да се изразите?
Към бразилската музика мисля че най-пряко може да се подходи от традициите в Африка. Музиката ни има много стилове – поп, африканска музика, джаз, както целият свят възприема боса новата. Младите хора пък обичат електронната музика. Така, моите песни идеално се вписват в цялостния контекст. Трябва да познаваш старите майстори, за да влезеш в света на бразилската музика. Защото това е цяла вселена.

Какво усещане имате за мисията да продължите музикалните традиции през поколенията, да представите това наследство на една нова публика?
Много ми е приятно, когато хората, чули моя песен, търсят нейния оригинал. Много е важно да им помогна да се запознаят с традициите на моя народ и с музиката си да обогатя усещанията им.

Какви са усещанията Ви, когато днес, постигнала толкова много успехи, мислено се върнете към началото на кариерата си?
Започнах в Италия с африканска и джаз музика, но не мога да изключа влиянието на португалското фадо или на типичното бразилско шориньо, нашата градска музика, която е искрена и романтична. Основно се посвещавам на музиката на 70-те години на 20 век.

Вие сте символ на бразилското очарование. Песните Ви са прекрасни, веднага достигат до сърцето, настроението им е светло като слънцето. Какво вземате от света и влагате в своята музика?
Благодаря! Музиката ми е част от това, което нося в сърцето си. Тя е откровена, защото съм толкова романтична натура. Наистина е откровена. В днешни времена понякога хората се страхуват да изразят чувствата си. Не и аз! С музиката си споделям своята душа с хората. Мисля, че успехът ми се дължи и на това.

Издадохте последния си албум през 2009 г. Когато отново ще имаме удоволствието да слушаме ваши нови записи?
Не знам. В момента работя по три различни проекта. Първия бих искала да издам в Бразилия. Той е с бразилска музика и е записан с музиканти - мои сънародници. Мисля, че ще успея да го издам в Бразилия. В Италия също подготвям албум. Най-вероятно ще го издам в Рим или Милано. В ход е подготовката и на трети  мой проект, който обединява тези две различни влияния върху моята музика – бразилското и италианското. Той звучи много кинематографично. Вероятно ще е възможно да го издам и в Италия, и в Бразилия. Именно в Италия започна кариерата ми, така че мисля, че албумът ми ще намери своята публика тук.

Кариерата Ви започна в Италия с партньорството с един много известен продуцент. Какви са Вашите усещания за сътрудничествата в музиката? Какво цените най-много в тях?
Често в кариерата си съм работила с различни музиканти в различни контексти. Издадох дебютния си албум „Garota Moderna“ с Никола Конте, който е много известен диджей и продуцент. Експериментирахме с новото и модерно звучене на бразилската музика. Вторият човек, с когото работих – Роберто Менешкал, е човекът, създал боса нова стила. „D"improvviso“ пък записах с най-добрите италиански джазмени. Всяко сътрудничество е започвало, защото другите музиканти са харесали гласа ми. След това обаче, в работния процес, си сътрудничим много близко. Те винаги вземат предвид моето мнение за фразата, аранжимента и чувството във вокалните ми партии. Това е много важно за мен. Винаги развиваме толкова различни усещания, че неизменно обогатяваме първоначално замисленото звучене. Така че всеки музикант, с който съм работила, е оставял своя отпечатък.

Защо хората по целия свят толкова много обичат боса нова музиката? Защо тя толкова лесно стига до сърцата?
Точно защо – не знам. Може би защото бразилската музика е слънчева. В нея има тъга, но тя не е тъжна. Тя носи полъха на Тропиците до душите на хората. Според мен това е ключът за разчитането на популярността на бразилската музика.

Подобни