Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Сторм Лардж от Pink Martini: „Любовта ще възтържествува“

По време на първото си гостуване у нас Pink Martini представят магнетичната си и нежна вокалистка Сторм Лардж. Тя става популярна зад Океана след участието си в шоуто Rock Star: Supernova, където впечатлява с изпълненията си на известни рок хитове. През 2009 г. представя автобиографичния спектакъл Crazy Enough при безпрецедентен интерес от публиката и напълно разпродадена зала в продължение на цели 17 седмици. Преди две години Сторм Лардж получава покана от лидера на Pink Martini Томас Лодърдейл да се присъедини към групата. Повече за успеха, музиката и духа на формацията Сторм Лардж разказва в интервю за Джаз ФМ радио. С певицата разговаря Таня Иванова.

Как си обяснявате големия успех на Pink Martini?
Бих казала, че Pink Martini включват целия свят в своя репертоар. Музиката, която ние изпълняваме, е взета не само от Америка, Франция, Испания, ние включваме музика откъде ли не. Аз пея на 15 езика. Мисля, че този трибют е добра основа за успех.Pink Martini са като малък оркестър.

Как поддържате духа в групата?
Духът се поддържа сам с помощта на публиката. Нашата публика, нашите почитатели са едни от най-добрите в света. Всеки един от тях е радостен, благодарен и щастлив, което ни позволява да превърнем концертните вечери в музикално парти. Ние свирим с публиката и се получава събитие. Хората не седят просто в една зала, слушайки музикантите. Всички сме заедно.

Вашата музика е силно свързана с миналото. Как гледате на него?
Зависи. Слушайки стара песен, с която си обвързан емоционално, ти можеш да си спомниш къде си я чул за първи път, но носталгията при Pink Martini е свързана основно с красивите мелодии и с това да намериш най-прекрасната част от човешката музикална култура по света. Ние не гледаме на миналото с желание да го променим по някакъв начин или да го представим в по-добра светлина, отколкото са били нещата всъщност.  Ние изпълняваме много музика от 60-те, а 60-те години са много размирни, 30-те години също са били такива с войната, нарушаването на човешките права. Не гледаме на миналото с претенцията, че всичко е било чудесно. Наясно сме какво се е случило в миналото от политическа, социална и икономическа гледна точка, но чрез музиката се опитваме да върнем спомените за най-красивите моменти от това време.

Музиката Ви е пълна с послания. Кое е най-важното послание, което отправяте към своята публика?
Посланието е, че животът може да бъде много тежък, но ние винаги успяваме да преминем през всичко това и накрая любовта ще възтържествува.

Има толкова много специални моменти в новия Ви албум – подбрали сте чудесни песни, участват много специални гости. Бихте ли ни разказали какво стои зад идеята за проекта?
Първоначалната идея на Томас за албума Get Happy беше да направим щастлив албум – цветен, бликащ от радост, танцувален, светъл албум. Това, което се получи, е албум, наречен Get Happy, но той е много меланхоличен, замислен и дълбок, като цяло съвсем не е лек. Разбира се, имаме някои радостни и танцувални песни, но преобладават сладко-горчивите, тежките моменти. Проектът е израз на много силни емоции. Той се превърна в много по-дълбокомислен албум, отколкото предполага самото заглавие.

Напълно съм съгласна с Вас. Наскоро имах силно емоционален момент – по едно време бях толкова щастлива, а минути след това се почувствах много тъжна. Но това всъщност е много хубава свързаност – да усещаш тези сладко-горчиви емоции.
Точно така. Ние всички трупаме опит през живота си и наистина преминаваме през много интензивни моменти или близките ни хора преминават през наистина тежки периоди. Но без тези тежки моменти не можем да оценим спокойствието, любовта и пъстрите, радостни моменти. Във всеки живот има върхове и спадове.

Точно така. Не мога да не ви попитам какво за Вас е щастието, какво Ви прави щастлива?
Да съм полезна. Да бъда от полза на човека до себе си, да помагам, да правя хората щастливи, да лекувам разбити сърца, да обичам приятелите и семейството си, да бъда олицетворение на добро човешко същество. По принцип се опитвам да се държа така.

Ще свирите за първи път тук в София. Бихте ли ни разказали повече за предстоящото шоу?
Много съм развълнувана, че идваме в София – отдавна ми се искаше да посетим вашата страна. Ще чуете доста песни от новия албум. Ще ни видите и след шоуто. След всеки наш концерт ние даваме автографи, срещаме се с феновете ни след нашите концерти. Ще ви предложим чудесно парти с танци. Надявам се, че ще имате възможност да се качите на сцената и да танцувате с групата. Зависи от концертната зала.

Имате ли планове да напишете песен с текст на български език?
Да, бих искала да имаме такава песен. Отправяме молба към хората в София да донесат тяхната любима музика от миналото като известни български диви, фолклорни песни… Донесете ни вашите предложения за чудесни музиканти и ние ще ги чуем. Непрекъснато ходим в музикалните магазини и се оглеждаме за нова музика, но винаги е по-добре, когато хората в съответната държава ни помогнат в избора. В Румъния, например, някой ни предложи Мария Танасе и ни донесе нейна музика. В Русия ни казаха за Вадим Козин, дадоха ни идея да чуем неговия каталог. Аз харесвам българските женски хорове – „Мистерията на българските гласове“. О, боже, те са едни от най-добрите. Не знам дали мога да пея така, трябва да опитам. Но, ако ни донесете нещо такова, ние ви молим да отправите към нас вашите предложения с любими красиви мелодии на фолклорни песни, а ние ще ги чуем.

Подобни