Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Свидетелства за промяна. Светлана Бахчеванова и Дейвид Стюарт за мисията FotoEvidence

До каква промяна може да доведе фотодокументалното свидетелство за социална несправедливост? На този въпрос отговарят фотографът Светлана Бахчеванова, ръководител на платформата Fotoеvidence, и редакционният директор Дейвид Стюарт при гостуването си в студиото на Джаз ФМ радио. Поводът Светослав Николов да разговаря с тях е мисията им да насърчат документалната фотография, привличаща вниманието върху нарушаването на човешките права, несправедливостите, потисничеството, унижаването на човешкото достойнство в различни общества и ситуации. „Фотографиите не само са променяли отношението на хората, но и хода на историята”, мотивира се екипът на FotoEvidence.За промяната е нужна сила, а тя идва от знанието. Така изглежда философията на FotoEvidence. Тя се разгръща в събирането и представянето на документални материали, показващи не само случаите, в които инстинктивно разпознаваме несправедливост, но и начина, по който хората носят това бреме. Снимките не шокират, а разкриват, запознават, призовават за милост, за промяна, предотвратяват. Животът по време на наводнение в Бангладеш, положението на жените със стигма на проститутки в Непал, ежедневието на ромите в Румъния, насилието пред софийската джамия, сблъсъците между полиция и организирани престъпни групи в Кения и още, и още... Фокусът на представянето им е на сайта на платформата: www.FotoEvidence.com.

Фоторазказът на Хавиер Арсенилас за наемните убийци в Гватемала донесе тази година на автора си наградата на FotoEvidence за поредица, документираща нарушаването на човешки права. 59-ма фотографи, непримирими към несправедливостите в обществото, ги посочиха в конкурсните си материали. Всяка година отличеният проект се издава като електронна книга. Това е начинът безпристрастните свидетелства да достигнат до всяка точка на света, което вече се случи с първото по рода си издание – „Bronx Boys” на Стивън Шеймс. В есе от над 120 неиздавани досега фотографии авторът проследява 20 години от живота на младежи в нюйоркския квартал Бронкс, където властва епидемичната употреба на кокаин. Снимките са придружени от текст, написан от един от главните герои на фоторазказа – Мартин Доунс.

Двамата двигатели на FotoEvidence имат силно развита чувствителност към нарушаването на човешките права и социалната несправедливост. Светлана Бахчеванова е сред участниците в демократичните промени у нас и води фотографския отдел на в. „Демокрация” при създаването му. Нейни снимки от бурните първи месеци на прехода са били доказателство към жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Редакционният директор Дейвид Стюарт в продължение на години е изпълнителен директор на неправителствената организация, призоваваща за разоръжаване, Disarmament Action Network. В активната си социална дейност той е ръководител на образователни проекти, консултант на неправителствени организации.

Интервюто с тях можете да чуете тук.

Подобни