Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Създаването на музика като част от израстването – Джейми Уун

Много са признаците, които открояват музиката на Джейми Уун като гениална. Той е сериозен и забавен, вглъбен и открит, и най-вече – търсещ общуване. Джейми Уун отвежда музиката в нова посока. Каква е тя и как той го постига? Какво в света на музиката му дава сили и какво би искал да промени? Какво е необходимо, за да се открои един изпълнител на световната сцена по яркия начин, по който Джейми Уун го направи? Чуйте тук от интервюто на Таня Иванова и Светослав Николов с британския музикант.

Отвеждате музиката в нова посока. Какви са Вашите надежди и желания за бъдещето и за начина, по който музиката общува със своите слушатели?
Хубав въпрос. Има много очаквания към начина, по който звучи музиката днес. Откроява се силната тенденция за взаимно проникване между стиловете. В последните години в това отношение бяха сътворени чудеса. Бих искал да чувам много наистина велики песни. Те са характерни за музиката, която условно наричам „стара“, но като че ги няма толкова много днес – песните, които с лекота достигат до слушателя, вълнуват. Разбира се, не можем да застинем в миналото, затова се появяват и нови, неочаквани форми. Интересно е и присъствието на все повече езици в световната музика, благодарение на интернет. Очаквам тази тенденция да става все по-определяща.

Какво вземате от миналото и какво добавяте към него в създаването на това съвършено цяло, което е Вашата музика?
От миналото вземам майсторството, за което ви разказах преди малко, универсалните теми, които вълнуват хората, гласът, с който да говоря на слушателите, езикът, на който да направя това, мелодията, с която да стигна до тях. В първите си песни исках да създам такава интересна атмосфера, която би позволила те да достигнат до хората, да означават нещо за тях, макар да са много лични. Затова описвам светлината, мястото, усещането. Не са насочени към нещо конкретно, а разгръщат цялостната идея. Така смисълът им лично за мен не се променя, но и други хора могат да се разпознаят в тях. Предполагам усещате, че причината да напиша първите си песни, бе че съзрявах и се опитвах да си изясня нещата, които не можех да дефинирам. В тях има меланхолия, причина за която е вглеждането в себе си. Не правя това във всичките си песни – такива бяха първите.

Помогна ли Ви музиката в израстването, в процеса на вглеждане в себе си?
Не съм спрял да се вглеждам в себе си, така че – не мога да кажа. Но определено помогна – създаването на една песен изисква силно вглеждане в себе си. Всичко си идва на мястото – чувствата, причините да се изразявам с музика, неустоимото желание да правя това. Определено се промених във времето, откакто започнах да се занимавам с музика – отчасти и заради самото изразяване, споделяне със света. Говоренето по тези теми и вслушването в това, което ми казват хората, ми подейства освобождаващо. Изясних си много неща, които се опитвах да формулирам, да изкажа, които могат да останат неразбрани, макар да си мислиш, че си абсолютно ясен.

Какво мисли за развитието на кариерата Ви майка Ви, която е певица?
Мисля, че много се гордее. От няколко години не е издавала записи, но знае, че силно ми е повлияла. Тя не може да ми е конструктивен критик, защото смята, че всичките ми песни са много добри! Аз съм нейната гордост. Смята ме за добър наследник.

Имате ли вече концепция за следващия си албум?
По-скоро знам как искам да го запиша, отколкото как ще звучи или за какво ще бъде. Не съм подготвил нито една песен – сега експериментирам с мелодии, със звученето. Нямам нищо готово. Знам, че искам да изляза още повече от времето и пространството, отколкото в предишния си албум. Когато напиша песните, искам да ги запиша с много добри музиканти. Нужно ми е време да завърша проекта, което нямам търпение да се случи много бързо. Ще бъде различен от предишния ми албум.

Има ли джаз музиканти, с които бихте искали да работите?
Не познавам джаза в детайли. На стената си имам афиш на Майлс Дейвис, но не съм навлязъл в дълбочина в този жанр. Що се отнася до музикалните сътрудничества, в момента ремиксирам изпълнение на „Портико квартет“, които свирят джаз. Няколко години живях с тях и музиката им ми е много близка. Тя създава много особено усещане. Но за имена – не мога да ви кажа други. Този въпрос може да има много дълъг отговор, или пък да няма отговор. Аз ви дадох моя.

Тъй като говорим за нови проекти – как измервате напредъка в музикално отношение? Какви са Вашите критерии за развитие и израстване?
Страхотен въпрос! Това, към което най-много се стремя, са плътността и изобилието. Това би било най-конкретният измерител на напредъка ми като творец, ако издавам много музика. И да остана верен на идеите си.

На моменти музиката Ви е мрачна. Какво отразява това?
Винаги ми е харесвала меланхоличната музика – определени акорди, определени думи, определени звуци. Привличат ме. Музиката трябва да събира в себе си светлина и тъма. Никога не ми е идвало вдъхновението да напиша безмерно щастлива песен, или поне не съм се опитвал. Може някой ден и това да ми се прииска.

За да Ви опознаем по-добре, разкажете ни как прекарвате свободното си време.
Гледам сериала „Breaking Bad“ – героите са страхотни, а играта на актьорите – великолепна. Обичам киното. Обичам да чета. В момента съм на автобиографичната книга на Кристофър Хиченс. Обичам каламбурите – особено да ги казвам със смешен глас.

И как звучат те?
Наскоро се научих да имитирам Майкъл Макдоналд. Така си правя саундчека.

Интересувате ли се от източни култури? Питам Ви заради произхода на баща Ви.
Определено. Целият ми живот до момента е минал във Великобритания. Знам малко за източните култури. През януари заминавам за Китай. Шест седмици ще бъда в Ксиан, столицата на провинция Шаанкси, със съдействието на Британския съвет. Искам да се потопя възможно най-дълбоко в местната музика. Ще имам шанса да водя радиопредаване, което също е нещо ново за мен. Много се радвам на тази възможност за обмен на музика.

Какво в света на музиката Ви дава сили и какво бихте искали да промените?
Дава ми сила да видя развитието на даден музикант. Също така – да открия  изпълнители с уникален стил, който ги откроява от всички останали, който не напомня за никой друг. Съвършената музика, изпълнена със смисъл – това ми дава сили. Бих искал да променя не-музиката, замаскирана като музика – телевизионните реалити програми като „Екс фактор“. Те са манипулативни както към хората, така и към идеята за музиката и нейните възможности. Те принизяват музиката и спират развитието на артистите. Участниците в тях не се занимават с музика, а се борят с външни въздействия. Но пък от друга страна може би така се постига световен баланс, който мобилизира силите. Дразни ме простащината. Това са нещата, които бих искал да променя.

Какво е необходимо, за да се откроиш на световната музикална сцена по яркия начин, по който Вие го направихте?
Единствената ми цел е да създавам песни. Тръгнах с тази идея. Исках да извървя пътя от самото му начало, както аз си го представям – да се науча, да се развия, така че да мога сам да се справям, да съм способен на максимално много. Имах стотици концерти, непрекъснато създавах нов материал, докато не почувствах, че съм натрупал достатъчно, за да запиша първия си  албум. След това трябваше да формулирам структурата на моята музика, така че песните да имат единно истинно звучене. Всичко до тук трябваше да го направя добре, за да има на каква основа да поканя други музиканти. В целия този път за мен бе важно да остана верен на идеята, с която започнах да създавам музика. След това трябваше да я опазя от прекомерна чужда намеса, например на хора, свързани с маркетинга. Искам да държа музиката и репутацията си в свои ръце.

Вече е краят на годината. Имате ли планове за Коледа?
Турнето ми продължава до 22 декември. След това за кратко се връщам в Англия, за да постоя при майка ми в Солсбъри. На 29 декември за шест седмици заминавам за Китай. Макар че ще си бъда вкъщи само няколко дни, ги очаквам с нетърпение. Последните няколко години не съм карал Коледа у дома, така че много ще ми е хубаво отново да съм със семейството си.

Бихте ли ни разказали накратко за концерта си в София?
Ще съм заедно с Ройс Ууд младши, който е съпродуцент и отдавнашен мой приятел. Ще свирим на различни инструменти, ще използваме лууп стейшън – бас и ударни, бас и кийборд. Аз свиря на китара, а той – на клавишни. Звученето е минималистично. Ще има и моменти на импровизации, и изпълнения на песни съвсем близо до студийните версии.

Подобни