Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Тито Пуенте младши: „Изтанцувайте пътя си в живота!“

Не да извървим, а да изтанцуваме житейския си път, ни предлага Тито Пуенте младши. В навечерието на първия си концерт у нас синът на великия Тито Пуенте разказа в ефира на Джаз ФМ за наследството на баща си, което той усърдно популяризира. Това ще се случи и на концерта в „София лайв клуб“ в съботната вечер, когато Тито Пуенте младши ще е на сцената с разширен състав на „Тумбаито“. „Баща ми направи афроамериканската музика танцувална. Досега не съм бил на концерт с негови песни, на който да съм видял седнали хора.“ – казва синът на легендата. Какво цени той в музиката на баща си? „Харесва ми обемният бигбендов звук с мощен брас и с корени в джаза. Аранжиментите са оригинални и неповторими, със собствен характерен облик. Стилът му беше уникален, дълбок и изящен.“

Когато свирите, се усмихвате. Какво в музиката Ви прави щастлив и Ви дава радост?
Духът на баща ми – Тито Пуенте – ярък посланик на латиноамериканската музика по целия свят. През последните 20 години да изпълнявам неговата музика ми носи истинска радост. Той си отиде от нашия свят преди 19, близо 20 години. И на мен ми е толкова приятно за първи път в България да ви срещна лично с неговата музика. Вълнувам се!

Какво обичате в неговата музика?
Харесва ми обемният бигбендов звук с мощен брас и с корени в джаза. Той прави афрокубинската музика танцувална. Хората обичат да танцуват, когато слушат неговата музика. Аранжиментите са оригинални и неповторими, със собствен характерен облик. Много ми харесват! Когато баща ми пишеше музика, в нея вкарваше силен брас – саксофони, тромпети и тромбони. Стилът му беше уникален, дълбок и изящен.

Вие сте специалист по ритъма – как ритъмът на музиката определя ритъма на живота Ви?
Всички носим туптящи сърца в гърдите си. А моето пулсира в насечен ритъм. Разнасям афрокубинското звучене, конгите и бонгото из целия свят – и ето ме тук – в България. Това е специален момент! Много се вълнувам!

Какво от латино музиката – настроението и посланието й – е добре да вземем в живота си?
Афрокубинската музика е с нас от векове. Конгите винаги задават ритъма на живота, носят удоволствие, карат те да танцуваш. Все още не съм бил на концерт, на който публиката просто да седи – всички скачат и танцуват на музиката на Тито Пуенте. Баща ми насити музиката си със звученето на Ню Йорк, с бигбендов суинг. Той остави на света завета „Танцувайте мамбо!“

Не да извървиш, а да изтанцуваш житейския си път.
Точно така!

Какво баща Ви Ви остави в наследство в личен план?
Той ме научи да се обграждам с творчески личности, за да бъда креативен самият аз. Така че винаги около мен има много музиканти и с нетърпение очаквам репетицията сега, която съм сигурен, че ще е много интересна. Имам син – Тито Пуенте младши младши – Тито Пуенте Трети – надявам се да продължи делото на дядо си и да стане перкусионист. Той е едва на 10 години, но се надявам да остави името си в историята на музиката и да продължи наследството – да е истински Антъни Пуенте младши. Тито Пуенте Трети! Надявам се да остави следа, също като мен – аз се стремя наследството на баща ми да остане живо за дълго занапред.

На какви песни ще танцуваме на концерта утре?
Това са аранжименти на класически пиеси от 50-те, които звучат все едно че са написани днес. Всички песни са динамични, няма да искате да седнете и за миг. Всички ще танцувате ча-ча, румба и мамбо цяла нощ!

Подобни