Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Три трудни години и екзотиката на Колумбия в новите албуми на Алис Ръсел

Преживяното в три трудни години чуваме в албума на Алис Ръсел To Dust, който тя създаде с TM Juke. В Look Around the Corner, реализиран от нея с Quantic, усещаме екзотиката на Колумбия. И в двата обаче доминиращото чувство е вярата, че ако имаме връзка със себе си, имаме силата да продължим напред. За силните преживявания, вдъхновили двата проекта на Алис Ръсел, британската вокалистка разказва в интервю на Светослав Николов, което можете да чуете тук.

Последните няколко месеца представихте два албума за израстването – единият – за силата да се изправиш, когато си изгубил любовта, а другият – за опознаването на света и на себе си чрез пътуване. Единият е солов, а другият – с Quantic. Разкажете ни за вдъхновението зад тези два прекрасни албума.
С Quantic искахме отново да работим заедно и затова се събрахме за Look Around the Corner. Записахме го в Колумбия. Беше много интересно да работим с местни музиканти. Търсихме по-различното звучене и така интегрирахме в него музиката на Колумбия, с чиито прекрасни творци работихме. Работата по този албум ни дари с много удоволствие. Що се отнася до новия ми албум To Dust, последните три години бяха тежки за мен, бях подложена на силен стрес – и можете да го чуете в по-мрачното звучене на албума. Отне ни повече време да го запишем, защото използвахме паузите между концертите от турнето ни, за да работим в студиото. Този по-мрачен албум създадох с TM Juke.

Макар и мрачен, албумът To Dust има оптимистичен завършек, а и двата ви проекта са проникнати от усещането, че сме в състояние да преодолеем всички изпитания, че  имаме силата да сътворим чудеса.
Да, това е моето послание. Гербът ни припомня силата, която имаме заедно да постигаме промяна. Това определено е така.

Как постигаме себепознанието и себеразвитието според изразеното в двата Ви нови албума?
Двата албума подчертават важността на себеопознаването и себеразвитието, като също така посочват колко е важно да разсъждаваш за света около себе си. Това е пътят да се научим, защото всъщност не знаем какъв е смисълът от съществуването ни. С музиката и изкуството като цяло човек се опитва да осмисли това, което не разбира за живота. Определено е така.

Как създавате тази толкова образна музика? Тя рисува живи картини във въображението ни. Каква е концепцията Ви за създаване на музика?
Получава се съвсем естествено. Нашият подход към музиката е органичен. Не знам как хората ще я възприемат. Така че просто създаваме музика, представяме я на света и всеки я преживява по индивидуален начин.

Що се отнася до начина, по който днес слушаме музика, забелязвате ли тенденция да я възприемаме като даденост и като фон?
Не мога да живея без музика. Наистина е така. Предполагам, че и за Вас тя е толкова важна. Хората винаги сме произвеждали звуци – дали барабанейки по някой предмет или пък с гласовете си. Музиката извира от нас, тя е необходимост.

Вие сте толкова силна и дарявате сила на публиката си. Видяхме го вече на Вашия концерт в България и отново ще споделим това преживяване съвсем скоро. Разкажете ни за предстоящия си концерт.
Ще представим новия си албум. Звученето е много електронно, като семплите са направени от TM Juke. Така той добавя нов пласт към нашата музика. В нея има много енергия.

Какво плени въображението Ви, когато бяхте в Колумбия за записите на Look Around the Corner. Какви образи и преживявания станаха част от албума Ви с Quantic?
Самата Колумбия е изключително красива. Студиото бе в приказен планински район, където живеят прекрасни хора. Танцувахме много. Беше прекрасно да се потопим в тази музика. Колумбийските музиканти, с които записвахме, придадоха на албума това специфично звучене. Самото пътуването ти позволява да погледнеш по друг начин на себе си и на света. Незабравимо, много красиво преживяване! Препоръчвам ви да видите Колумбия.

Общувайки с Вашата музика – на запис или на живо, имаме усещането, че до себе си имаме приятел, който ще ни отведе на добро място, ще ни даде сили. Как Вие чувствате публиката?
Радвам се, че така преживявате нашата музика. Страхотно е, когато публиката реагира и ми връща енергията, която раздавам. Напоследък имахме няколко концерта, на които взаимно предаващата се енергия бе толкова осезаема! Връзката между слушателя и музиканта е двустранна. Едното не може без другото.

Подобни