Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

„В музиката ни няма „трябва“ – тя е обич, страст и топлина“: Макс и Филипо от италианското електронно джаз дуо „Габен” с нов албум - Soundtrack System

Модерна колекция от звуци и идеи за въображаем филм – така описват новия си албум Soundtrack System Макс и Филипо от италианското електронно джаз дуо „Габен”. Богат на звуци, образи и настроения, за музикантите той е начин да ни разкажат за пътешествията си, а за слушателите – да планираме своите. Макс и Филипо влагат в музиката си своите усещания за живота, както признават през смях в интервю за Джаз ФМ – за добро или за лошо. Всичко в живота се променя, но не и целта им – да са честни в музиката си. Докато разговарям с тях, им хрумва мисълта, че могат да спечелят „Оскар”, ако кинопродуцент се сети да използва музиката им, за да създаде красив визуален филм.

Описвате новия си албум Soundtrack System като модерна колекция от звуци и идеи за въображаем филм. Музиката в него дава свобода на фантазията, укрепва духа. Какво ще се промени, ако заживеем по този начин, след като сме чули албума?
Макс: Мога да ви кажа как е точно обратното. В албума Soundtrack System разказах живота си.
Филипо: Всички песни са мои пътешествия. Те са като снимки на чувствата ми в този определен момент. По албума работех предимно нощем. Каквото съм чувствал в този момент – чувате го в музиката. Така е изглеждал животът ми в този миг, такава е била нагласата ми. С Макс беше същото.
Макс: Да, точно така е. Много е специално да преведеш в живота музика, която е създадена именно да изрази живота.
Филипо: Въпросът Ви съдържа една истина за мен. Една от композициите, която е с италианско заглавие, я написах заради важно за мен преживяване. Реших да оставя заглавието на италиански като посвещение – защото почувствах, че нещо значимо се случи в личния ми живот.

Албумът Soundtrack System започва с песента Boomerang, която е и пилотен сингъл. Бумерангът е нещо, което се завръща при нас. Как тази идея присъства във вашето обръщение към слушателите с този албум?
Макс: Песента Boomerang е много хубава. Сега, когато ми задавате този въпрос, се замислям, че бумерангът, като нещо, което се завръща, има съвсем конкретно измерение в музиката ни. Може би не знаете, но това е композиция, която създадохме преди 12 г. Написахме я веднага след Doo Wap, но решихме да не я издаваме. Така че, ето – след 12 години бумерангът се завърна при нас. Тази пиеса много ни харесва – и няма някакво по-специално послание към слушателите. Идеята ни за този албум е с него да изразим това, което сме чувствали точно в този даден момент.
Филипо: Когато започваме нов албум, не си поставяме задачи и конкретни цели. Не използваме думата „трябва”, а изразяваме това, което чувстваме.
Макс: Да, музиката ни е за нашите усещания, за това, което харесваме.

Давате си пълна свобода.
Макс: Да, точно така.
Филипо: И в добрия, и в лошия смисъл на думата. (Смее се.)
Макс: Всеки път има риск, но ние само така можем да работим.

Когато говорим за настоящето и за миналото, новият ви албум Soundtrack System – музика за въображаем филм, ви свързва с корените, защото вие нарекохте групата „Габен” на името на прочутия френски актьор. Каква връзка с миналото правите с този свой албум?
Филипо: Винаги е важно да имаш памет за изминатия път, но също винаги е важно ясно да виждаш пред себе си. Поне при мен е така, но знам, че и Макс възприема нещата по същия начин – когато започваме нова песен, нов проект, осъзнаваме как са се променили нещата. Ние търпим развитие, звученето ни търпи развитие, чувствата ни търпят развитие. Различни сме от това, което бяхме преди 10 години. Това, което не се променя, е целта ни – да сме честни – на първо място пред себе си, а след това в музиката си – в нея сме абсолютно честни. Като слушате новия ни албум, то се усеща как нещо се е променило от последния ни проект досега, дори да откривате елементи, които и преди са присъствали в нашата музика.

Говорим за филми и за музика. Големите филмови успехи днес са по-скоро филми за очите, отколкото за душата. Въображаемият филм, който ни приканвате да създадем самите ние, е толкова много за душата. Каква е разликата за вас?
Макс: Даваме на кинотворците възможност да отстранят пропуска! (Смее се.) Много от нашите композиции са били използвани в пълнометражни филми, в сериали и в реклами, основно в Съединените щати, но и на много други места по света. Така че сега, уважаеми филмови продуценти, използвайте музиката ни за красив филм. Ако добавите душа, страст и топлина, каквато мисля, че е музиката ни, към красива визия, може и да спечелим „Оскар”.

Съвсем накрая – в основата на всеки филм е идеята да си герой. Какъв смятате, че в днешно време е смисълът на това да бъдем герои – всеки един от нас?
Макс: То си е истински героизъм да живееш в свят като нашия днес.
Филипо: Всеки ден е едно голямо приключение. Преди малко си говорихме за положението в Италия. Макс току-що се върна от Ню Йорк. Изобщо не разбираме накъде отива светът. Живеем в красив град, но имаме и много проблеми. Времената са много трудни за създаването на музика и на изкуство въобще, но те са много трудни за всичко. Всички днес сме герои, не само заради киното и музиката.
Макс: Да живееш нормално и да си щастлив днес можеш само ако си герой.

  • Интервюто на Светослав Николов с Макс и Филипо от „Габен“ ще излъчим в „Джаз ден“ в 8:40 ч. в понеделник, когато е премиерата в ефира ни на Soundtrack System (дата на издаване: 21 януари 2014 г. от RNC Music, разпространение в България - „Анимато мюзик“). Разговора можете да чуете от „Аудио“ под снимката по-горе.

Тук можете да видите видеото към пилотния сингъл Boomerang:

Подобни