Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Винаги очаквай най-доброто от живота – Золтан Пап от „Lord Of The Dance“ за ирландската култура

Ирландското народно творчество ни учи в тежките моменти да скочим на крака и да танцуваме, защото животът е кратък и трябва да му се наслаждаваме в пълнота. Това е една от житейските истини, които Золтан Пап от трупата на „Lord Of The dance“ е приел за себе си, разказа танцьорът в интервю за Джаз ФМ радио. От разговора на Светослав Николов ще чуете още как изглежда отвътре феноменалният успех на шоуто. Интервюто можете да чуете тук.

Каква е Вашата мисия в „Lord Of The Dance“?
Мога да кажа, че това е най-доброто шоу в света за последните 16 години. Да бъдеш част от такава продукция е голяма привилегия. Всяка година стотици танцьори се опитват да станат част от трупата, затова ние сме щастливци, чувстваме се привилигировани. Нашата мисия е да даваме най-доброто от себе си всяка вечер на сцената и да караме хората да се усмихват и да се радват.

Защо „Lord Of The Dance“ има статута на култово шоу?
Когато Майкъл Флетли показа своя танцувален стил в средата на 90-те години, той успя да промени света на ирландския танц. Това шоу бе достойно за показване по целия свят, защото беше нещо невиждано дотогава. Четиредесет танцьори на сцената, които правят едни и същи движения – това е невероятно. Ето, защо мисля, че шоуто е толкова успешно.

Трудно ли се случват нещата? Бихте ли повдигнали завесата над творческия процес?
Процесът е много труден. При балета е така – много е трудно, трябва да започнеш отрано. Така стоят нещата и при ирландските танци. Всеки се изпълнява в определен стил. Това е трудно за постигане, защото има много ритъм, трябва да си прецизен, да движиш краката си едновременно, да ги кръстосваш, да ги изпъваш и да следваш ритъма, който става все по-бърз и по-бърз. Когато сме на турне, репетираме по около два часа преди шоуто. Преди всяко турне репетираме по няколко месеца. Тогава репетираме по 8-9 часа на ден. Това е трудна работа. Пътуваме много, но това не означава, че сме на ваканция. Непрекъснато работим и понякога не успяваме да видим нищо от местата, които сме посетили. Всеки ден трябва да работим здраво.

Какво е настроението в трупата?
Понеже много от танцьорите са в трупата от години, ние сме се превърнали в семейство. Прекарваме свободното си време заедно. Ако някой има рожден ден, празнуваме заедно. Ако трябва да работим здраво, го правим. Настроението е чудесно – така е от дълго време. Имаме и двойки в трупата, ние сме като семейство.

Какво може да научи публиката за ирландската култура и традиция от вашето шоу?
Това е перфектното шоу, защото хората могат да видят най-високото ниво на ирландския танц. Някои от нашите танцьори са световни шампиони в тази дисциплина. Публиката също така има възможност да чуе фантастична музика – така тя ще опознае ирландската култура чрез музиката и танца.

Какво научихте лично за себе си от ирландската култура?
Сега като се върна назад, най-важното нещо, което научих за ирландската култура и ирландците, е винаги да гледаш от положителен ъгъл на своя живот. Когато се чувстваш зле и си потиснат, просто стани и започни да танцуваш, почувствай се щастлив и спри да се тревожиш. Продължи напред, защото животът е кратък. Трябва да бъдеш щастлив и да се наслаждаваш на живота. Това е нещо, което попих от ирландската култура.

Много Ви благодаря за всичко, което споделихте с нас. Накрая ще Ви помоля да ни разкажете по-конкретно за шоуто, което ще представите този път пред българската публика.
Ще бъде много специално шоу. Знам, че то вече е представяно в България, но това е различно шоу, чисто ново, с нов дизайн. Имаме нови костюми, нов декор, различно осветление. Танците са същите, но видът на шоуто е изцяло нов. Дори и хората да са ни гледали друг път, те трябва да дойдат пак, защото това ще бъде ново преживяване, те ще харесат спектакъла повече от преди.

Подобни