Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Все повече и все по-добра – Анне Шнел създава „Йо-йо ефект“ в музиката

Тяхната музика изпълнява посланието на името им – „Йо-йо ефект“ са все по-интересни със своята качествена музика, кипяща от живот. След обещанието за модерност в „Not With Me“ (2007 г.), потвърдено и развито в „Ordinary Madness“ (2009 г.), до „Marble Tunes“ (2011 г.) – калейдоскоп от класически и съвременен джаз, боса нова и танго. За музиката, танца и радостта от живота Светослав Николов разговаря с водещия член на формацията – Анне Шнел. Интервюто можете да чуете тук.

Защо Ви вълнува превеждането на традициите в днешния ден, което правите в музиката на „Йо-йо ефект“?
Чудесно е, че можеш да използваш модерното звучене, за да поставиш различни музикални жанрове в стилистиката на джаз и латино музиката. Като съберете всичко това ведно, се получава „Йо-йо ефект“.

Кога и как почувствахте за първи път, че това съчетание е успешно и може да накара хората да танцуват и да се радват на музиката и на живота?
След като издадохме първия си албум „Not With Me“. Срещнах продуцентите Кити дъ Бил, Юрген Каузман и Максим Илиън. Записахме песните в рамките на един месец и те пожънаха огромен успех. Успех, който дори не очаквахме. Забелязахме, че тази музика кара хората да се усмихват, прави ги щастливи. С нея те се чувстват добре. Тогава осъзнахме силата й.

Изпълненията Ви излъчват доброто настроение. Те са чудесни като композиции, а в същото време носят позитивно отношение към живота. Какво виждате в света около Вас и го влагате в своята музика?
Ако гледате новините, ще видите колко лоши неща се случват по целия свят. Не ги отразявам в музиката си. В нея влагам своите лични преживявания. Някои от тях са свързани с трудности в живота ми. В музиката си обаче не се докосвам до големите събития в световен план. Опитвам се да представя моя свят, да покажа своята гледна точка към малките неща, които се случват в живота ми. Желанието ми е да създам музика, която да излъчва добро настроение. Понякога е достатъчно само да се вгледаш в себе си, като оставиш настрана мащабните събития в световен план. Защото тези събития, мисля, могат да те доведат до депресия.

Музиката Ви може да ни накара да сме щастливи. Какво прави Вас щастлива?
Родих преди 12 седмици. Моят малък син, моето семейство – те ме правят щастлива. Когато разказвам какво се случва в живота ми, мисля, че предавам това настроение и на хората - когато им показвам, че има толкова хубави неща в нашия свят. Мисля, че ги разсмивам, когато разказвам с ирония за своите преживявания. Така им предавам добро настроение.

Споменахте думата „семейство“. Така ми изглежда, че се чувствате всички музиканти в „Чинчин рекърдс“. Изпълнители от други групи, които са към този лейбъл, гостуват във Вашите записи. Разкажете ни за работната атмосфера, когато подготвяте албум.
Така е, прав сте. „Чинчин рекърдс“ сме като едно голямо семейство. Винаги е забавно, когато се съберем; работим страхотно, когато сме заедно. Всеки може да изрази мнението си, да сподели идеи. В новия ни албум „Marble Tunes“ имаме много гост изпълнители. Причината за това е, че имах доста ангажименти покрай бремеността си с втория ми син и не можех да отделя повече време за записите. Обикновено аз имам водещата роля в „Йо-йо ефект“.

Кое е най-важното, което се случи от създаването на „Йо-йо ефект“ до днес?
За мен най-силният момент е, когато свирим на живо. По време на концертните изпълнения на сцентата сме седем души – перкусии, саксофон, семпли от кийборда. Свирили сме на фестивали в Германия и Полша. През миналата година имахме турне в Гърция. Страхотно е, когато изпълненията на „Йо-йо ефект“ оживяват по този начин.

Какво разчитате в името на групата – „Йо-йо ефект“?
Кръстници на групата са продуцентите. Отначало името не ми харесваше. Нали знаете какъв е йо-йо ефектът след диета? Помислих си: „Ей, те да не имат мен предвид?!“ Първоначално не бях никак доволна. Но, като се замислиш, това е нещо, което винаги се връща все по-голямо и по-голямо. Ако пренесете понятието върху нашата музика – от нея има още и още, тя е все по-добра и по-добра. Името е подходящо.

Кои са тези още и по-добри неща, които искате да Ви се случат в музиката?
Искам да изнасяме страхотни концерти по целия свят. Надявам се – и в България. Би било чудесно. Най-силните ми преживявания са свързани с това да бъда на сцената и непосредствено да наблюдавам реакциите на публиката. Виждам как се чувстват слушателите. И винаги очаквам да създам още хубави песни.

Подобни