Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз истории

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Всичко хубаво от миналото обещава всичко хубаво за бъдещето: „Акага“ празнуват 27 години с албум и голям концерт

Есента на 1991 г. „Събрахме се с много ентусиазъм и с голямо желание, въпреки минусовите температури. Помня, че палехме калорифери в един трафопост и мечтаехме да правим музиката, която ни харесва и с която бяхме закърмени от Музикалното училище.“ – връща се към началото на станалата толкова обичана група „Акага“ Иво Казасов в студиото на Джаз ФМ. Георги Велев допълва: „Всичко тръгна от училищните години. В Музикалното училище правехме групи и свирехме предимно инструментална музика, затова и първият ни албум е такъв. Впоследствие дръзнахме и да запеем.“

Първият концерт на „Акага“ е в „Славянска беседа“ през януари 1992 г. Там ги чува режисьорът Петко Радилов и ги кани да запишат албум, музиката от който да включи в новия си филм. Така се ражда „Излъгани мечти“, който излиза на касета. През 1993 е записан и на следващата година е издаден на диск вторият албум – „Защо“.

Сега „Акага“ имат първата си плоча. Новият им албум „27“ излиза едновременно на LP и CD и ще направи своята премиера на концерта по случай 27-мата годишнина от създаването на групата. Събитието е на 9 октомври от 20 ч. в Зала 1 на НДК. Джаз ФМ е медиен партньор.

„27“ съдържа новата песен „Помниш ли онези дни?“, синглите от последните години, кавъри и ремикси от концертните им програми („Една девойка ме попита“ и др.) и една песен с интересна история… През 1999 г. „Акага“ са на Джаз фестивала в Монтрьо и в сборния албум с 20 песни от това издание на феста сред 2000 музиканти е избрана и песен на „Акага“ с Белослава. Очаквайте „А – Я“ утре в нашата програма!

Първите си концерти, които се провеждат в НДК, музикантите от „Акага“, още ученици в Музикалното училище, се налага да дублират, тъй като залата не може да побере желаещите. Ясен Велчев и до днес си спомня вниманието, с което се е отнесъл към него Румен Бояджиев. И той, и Кристиан Александров, и Калин Вельов, и първият китарист на групата – Цветан Недялков, се включват в концерта утре вечер.

„Срещнах се с Ясен в Музикалното училище – аз бях 8-ми, а той – 10-ти клас. Тогава се запознахме и с Калин.“ – си спомня живеещият и работещ в Канада от години Кристиан Александров. За „Акага“ пианистът започва да свири на барабани, а преди 10 год., отново на пианото, стана първият българин с Canadian Smooth Jazz Award. Ясен Велчев разкрива, че музикантите са имали навика често да разменят инструментите си, за да експериментират.

Една от многото забавни случки, съпътствали сериозната работа, звучи така, разказана от Кристиан Александров: „Много искахме да свирим с Краси Куртев, който си имаше своя група – „Нота бене“, но ни се щеше да го откраднем, защото е единственият български басист, който „щипе“. Той вчера ми припомни, че на този разговор ние явно сме си придали важност и сме му казали: „Добре, ще си помислим дали ще те вземем.“ Разбира се, че са! После Краси е привлякъл Усмивката (Иво Казасов), а също и Георги Корназов.

Толкова много спомени ще оживеят на концерта утре вечер – и в музикалната програма, и в кадри на видеостена. Водещи ще са приятели на музикантите – Станимир Гъмов, Митко Павлов и Камен Алипиев – „за да не е „сух фънк“, на шега казва Георги Велев. „Или „суров джаз“, добавя с усмивка Иво Казасов.

И още един спомен, който изниква, докато в ефир звучи една от ранните пиеси на „Акага“. „Бягахме от училище, за да свирим на улиците. И понеже беше нещо ново, нямаше музика на улицата, на хората им беше много интересно, а пък полицаите искаха да ни затворят…“ – разказва Кристиан Александров. Ясен Велчев се сеща за случки, които буквално са обогатили живота на начинаещите музиканти – и в духовен, и в материален смисъл: „Спомням си изражението по лицата на хората, които се спираха да ни слушат като улични музиканти. Дори по „Витошка“, която тогава беше само за трамваи и пешеходци, от време на време мотрисите спираха и хората ни слушаха от вътре и ни ръкопляскаха. Веднъж имаше шествие на една от изгряващите партии. Демонстрацията се зададе и един от участниците подвикна към нас: „Шуми Марица“!“ Ние се спогледахме и засвирихме. Както бяхме оставили пред нас отворен калъфа на саксофона на Кирил Македонски, така после не можехме да го затворим от пари.“

И за да е всичко споделено с приятели, за звука в залата утре ще се погрижат двамата най-добри тонрежисьори на Финландия, които озвучават водещите групи в страната като Nightwish.

  • Интервютата на Светослав Николов с Иво Казасов, Георги Велев, Ясен Велчев и Кристиан Александров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
Подобни