Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Музика за влюбени

English
Търсене
104 MHz в София

Интервюта

Завинаги Кool!

Дни преди да пристигне в София за концерта на Kool & The Gang основателят на групата Робърт „Kool" Бел даде интервю за Таня Иванова от Джаз ФМ радио. Можете да чуете интервюто тук.

Каква е историята, свързана с Вашия прякор "Kool"?
Аз измислих прякора си при преместването ми от Охайо в Ню Джърси. Когато създавахме групата всеки имаше прякор. На мен също ми трябваше и се спрях на "Kool". Изписвах го с буквата "K", защото вече познавах друго момче, което се наричаше "Cool" и името му започваше с буквата "C". Така че си казах, че ще бъда различен, без да подозирам, че един ден ние самите ще станем Kool & The Gang.

Имате ли специални моменти от своята кариера, които никога няма да забравите?
Има няколко такива момента. Един от тях е, когато спечелихме American Music Award за песента "Ladies Night". Вторият е, когато спечелихме награда "Грами" заедно с "Бий Джийс" за Saturday Night Fever. Другият момент, който никога няма да забравя, е отпреди три години, когато направихме шоу в Кения и се включихме в борбата срещу СПИН. Привлякохме вниманието на повече от половин милион души в Африка, в Кения.

Как си обяснявате дългогодишния успех на Kool & The Gang – вие сте една от най-успешните групи в света вече над 35 години?
Продължаваме да работим здраво и все още в състава си имаме четирима от оригиналните членове на групата. Пътуваме 18 души, но четирима са от създаването на Kool & The Gang, което е добре. Имаме възможност да останем заедно като семейство вече толкова години. Чувстваме се благословени, че успяхме да оцелеем в музикалната индустрия. Започнахме преди 40 години – беше през 1964 г., по това време се наричахме "Джазиакс". След това станахме Soul Town Band и през 1968 г. се преименувахме на Kool & The Gang и продължаваме вече доста време.

През годините много групи използват семпли от Вашата музика. Това няма как да не Ви ласкае...
Много артисти взимат семпли от музиката ни – Пъф Деди, който сега се нарича Диди, Мадона, Джанет Джаксън, "Пъблик Енеми". Наистина много често семплират нашата музика.

Какви бяха Вашите музикални влияния, когато започвахте кариерата си?
Когато бяхме по-млади слушахме Джон Колтрейн, Майлс Дейвис, Хърби Хенкок, Фреди Хъбард, но също така харесвахме и R&B артисти като Temptations, Смоуки Робинсън, Марвин Гей и разбира се Джеймс Браун.

Сред младите музиканти кои бихте посочили като Ваши последователи?
Сред младите музиканти в Америка, които харесвам, са Крис Браун, Ne-Yo, Ъшър – те се справят еднакво добре с поп и R&B музиката.

През 2007 г. издадохте албума Still Kool. Какво бихте определили като "kool" днес?
Да бъдеш "kool" означава да живееш, да излезеш навън и да си прекараш добре, да пътуваш, да заведеш семейството си на вечеря или да гледате някой хубав филм, да се държиш добре с хората. Тъй като в живота има много негативни моменти, да се предпазиш от неприятности. Да правиш правилните неща.

В албума Still Kool има песен, наречена Party People. Вие самите парти хора ли сте?
Да, може да се каже, че сме парти хора и имаме такива песни: Ladies Night, Get Down On It, разбира се и Celebration. Обичаме да излизаме и да се забавляваме, така че мога да кажа, че сме хора за парти.

Намирате ли разлика между това да бъдете музикант през 70-те години и сега, през 2008 г.?
През 70-те беше ерата на фънка с различни групи като Ohaio Players; Earth, Wind & Fire, Chicago; Blood, Sweat & Tears, имаше ги Rolling Stones, Beatles. Седемдесетте години бяха по-иновативни в сравнение със сега. Днес има по-малко оригиналност в изкуството. През 60-те и 70-те се създаваха повече оригинални неща, днес има повече последователи.

Имате много почитатели в България. Какво ще им предложите с Вашето шоу?
Ние правим шоу, заредено с голяма енергия. Изпълняваме хитове от 70-те г. като Jungle Boogie, Get Down On It, Celebration, Summer Madness, Funky Stuff. Изнасяме концерти, които забавляват – такива, каквито ги виждате на DVD например. Същевременно правим, нека го нарека така – музикантско шоу. Много от нашите музиканти демонстрират своя джазов бекграунд.

На снимката: Концертът на Kool & The Gang от фестивала "София джаз пик" на Джаз ФМ радио в Зала 1 на НДК. Автор: Петя Кутянова.

Подобни