Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Jazz FM Prime Time

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Black Orpheus на Нилсън Мата - отражение на бразилската култура

Филмът на френския режисьор Марсел Камю - "Черният Орфей" от 1959 г. е една от най-значимите кино творби от средата на миналия век и същата година печели "Оскар" за най-добър чуждестранен филм. Музиката от него е дело основно на А. К. Жобим и Винисиус де Мораес и се счита за култовото начало на боса нова епохата.

Тези песни и инструментални композиции не са преставали да вълнуват вече няколко поколения музиканти и един от тях е бразилският джаз басист Нилсън Мата, познат на мнозина с участието си в популярното бразилско джаз трио Trio da Paz. Тази година той издаде диск с музиката от филма, но претворена по нов и различен начин в компанията на много вълнуващи музиканти. Сред тях виждаме имената на Ренди Брекър, Ан Драмънд, Гретчен Парлато, Кени Барън, Клаус Мюлер.

Музиката и философията в новия албум на Нилсън Мата Black Orpheus е обмисляна от него повече от 20 години. Желанието му е било да създаде не просто поредния албум с бразилска музика, а нещо повече - интерпретациите да се превърнат в отражения на разнообразието от бразилски ритми, карнавалния дух на Рио де Жанейро и най-вече на цялата бразилска култура. И когато в дъното на един такъв проект стои толкова виртуозен и креативен артист, какъвто е Нилсън Мата, тези намерения се реализират успешно.

Дата на издаване: 12 февруари 2013 г.

Подобни