Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

All-Time Jazz Masters

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Браян Кълбъртсън прави нов прочит на ранното си творчество в албума от 2014 г. Another Long Night Out

В новия си албум Another Long Night Out Браян Кълбъртсън се завръща към свои по-стари композиции. С успешна 20-годишна кариера, 12 солови албума и сътрудничество с някои от най-известните имена в музикалния бизнес талантливият пианист и тромбонист вече има възможността да подходи много по-професионално към своите ранни композиции, за да получат те звученето, което заслужават.

Историята започва през пролетта на 1993 г. Браян Кълбъртсън е 21-годишен студент в DePaul University в Чикаго. В зората на дигиталната ера той е успял да събере пари, за да си купи модерна за времето техника, която да му позволи да създава и записва музика от вкъщи, тъй като за него професионалните студиа по това време са все още недостъпни. Със своя нов компютър и софтуер, и с участието на няколко познати музиканти Кълбъртсън създава 3 оригинални пиеси (той има опит с композирането на музика още от 12-годишен) и така прави първите си демо записи.

През юли същата година ги изпраща на свой познат концентриращ барабанист от Лос Анджелис – Бъд Харнър, който вижда потенциал в тях и от своя страна ги предоставя на шефовете на Mesa/Bluemoon Recordings. Две седмици по-късно Браян подписва договор за 6 албума. Първият от тях е предвидено да стане готов за Деня на благодарността, за да може да бъде издаден в началото на 1994 г.

През следващите няколко месеца следва усилена работа, Браян Кълбъртсън пише още музикален материал и въпреки че има договор със звукозаписна компания, е принуден да прави множество компромиси – не може да си позволи да наеме колкото музиканти са му нужни за записите, затова се налага да разчита на техниката, а крайният резултат е далеч от днешните стандарти за качество.

Въпреки безсънните нощи Браян Кълбъртсън е щастлив от своя пробив - на 1 февруари 1994 г. на пазара излиза албумът Long Night Out. От една радиостанция в Чикаго - WNUA 95.5 FM, която вече не съществува, му се обаждат с добрата новина, че на следващия ден в 6.30 часа ще излъчат първата пиеса от проекта - City Lights. Браян навива часовника си, за да не пропусне своя радио дебют. Водещият обявява, че Кълбъртсън е една от новите надежди на джаз сцената, а самият музикант твърди, че това е бил невероятен момент за него, момент, който може да ти се случи само веднъж в живота.

Двайсет години по-късно Браян Кълбъртсън е една от звездите на съвременния джаз. Ако преди две десетилетия не е имал възможност да наеме музиканти за своите записи, то днес той работи с най-добрите. В Another Long Night Out - новата версия на дебютния му албум, участват имена като Лий Ритенауър, Чък Лоуб, Ерик Мариентал, Рик Браун, Стив Лукатър, Кенди Дълфър, Джонатан Бътлър и мн. др. Така в приятната компания на приятели се ражда новата версия на един албум, поставил началото на сбъднатите мечти на Браян Кълбъртсън.

Дата на издаване: 25 февруари 2014 г. от BCM Entertainment

  • Another Long Night Out на Браян Кълбъртсън е с премиера в ефира на Джаз ФМ в четвъртък и звучи в "Джаз ден", "Следобедни импровизации" и All-Time Jazz Masters.
Подобни