Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Централноамерикански фолклор и класически влияния, предадени на езика на джаза – Данило Перез посвещава новия си албум Panama 500 на знаменито историческо събитие

С мащабния си и внушителен музикален проект Panama 500 джаз пианистът Данило Перез отбелязва 500-та годишнина от прекосяването на Панамския провлак от испанския пътешественик Балбоа. В албума си той е композирал и записал музика, комбинираща майсторски панамски, централноамерикански и латино фолклор и традиции с джаз и европейска музика. В албума има елементи на влияние от класически произведения, като La mer на Дебюси и Bachianas Brasileiras на Вила Лобос, подчертано от импресионистичните мотиви, изсвирени от струнен оркестър. Към това са прибавени местни и традиционни панамски инструменти и песнопения, намесени са образи и истории от панамската митология в кратки наративни форми.

И все пак основното изразно средство в музиката на панамския пианист Данило Перез си остава джазът. Въпреки че в целия албум непрестанно се улавят алюзии с аржентински, бразилски или карибски музикални идиоми, музикантът със смелост и фантазия ги преплита с джаз. Централни фигури сред инструменталистите са две култови версии на джаз трио, в което свири Перез. В единия състав влиза ритъм секцията на квартета на Уейн Шортър – Браян Блейд и Джон Патитучи. С квартета на Шортър Перез често концертира, но още по-често се изявява със своето трио, което също участва в този албум – това са Бен Стрийт – бас, и Адам Круз – барабани.

Дата на издаване: 4 февруари 2014 г. от Mack Avenue

  • Panama 500 на Данило Перез слушаме в Desafinado.
Подобни