Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Още от най-доброто

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Да се влюбиш завинаги в Африка с Лени Стърн в албума Africa

Африка като светоусещане - така албумът на китаристката Лени Стърн от 2007 г., наречен Africa, ни представя едно далечно и непознато място, обагрено в слънце, гостоприемство и завладяващ ритъм. Africa бележи нов етап в кариерата на Стърн и това е нещо, което не е откритие на критиката, а нещо, за което самата Лени споделя открито, когато обсъжда албума си. Стърн винаги е обичала да разказва истории, а в Africa те се леят с лекота и с респект към една дълбока и вдъхновяваща култура и нейните стотици притегателни лица. Компактдискът не е просто желание на Лени Стърн да опита нещо ново, да поеме в друга посока, не е въпрос на музикален флирт, а израз на сериозни познания и обилно "пиене" на вода от извора.

Africa отнема на китаристката две години, за да бъде създаден. В началото е една "случайна" среща със Салиф Кейта и работа върху един от проектите му за УНИЦЕФ. Другият важен момент е поканата към Лени за участие във Festival in the Desert, който се провежда в Мали. Постепенно Стърн се запознава с местни музиканти и решава, че албумът ще бъде базиран на сътрудничество с африкански артисти. Сред десетките имена се открояват тези на вокалистите Ами Сако и Ма Соумано. Приносът на музикантите обогатява Africa с нужната доза автентичност, но всъщност Лени Стърн има основна заслуга за вълшебното звучене на проекта, защото в сърцето си е успяла да заживее в Африка. Стърн ни поднася най-деликатната, филигранна и нежна Африка, която сме чували някога. В Africa Африка на моменти е осезаема, а в други очертанията й се губят, но остава вкусът от изкуство в най-чистия му вид.

Africa е ценен албум в много отношения, но едно от нещата, които не бива да пропсукаме, е фактът, че той включва едни от последните записи на Майкъл Брекър. Големият саксофонист свири само в две от композициите, въпреки че идеята е била да вземе участие в по-голяма част от материала. След смъртта на Брекър - Лени му посвещава една от пиесите в албума - 1000 Stars.

Дата на издаване: 30 октомври 2007 г.

Подобни