Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Дамски клуб в новия албум на Тери Лин Карингтън

Мястото на жените в джаз музиката днес е различно. Отдавна е отминало времето на т. нар. "канарчета" - воклистките, които заставали пред биг бендовете, за да пеят между солата на инструменталистите и да привличат погледите на мъжката част от аудиторията. Вярваме, че горчивият опит на Елиане Елиас, например, е останал в миналото. В едно интервю тя споделя, че й е било необходимо да свири пет пъти по-добре от мъжете, за да я възприемат сериозно. Сега дамите в музиката са много по-уверени, още по-смели в това, което правят и очевидно по-свободни. Те обаче продължават да изпитват нуждата да бъдат заедно, да споделят опита си и да празнуват своята артистичност и талант.

В истински дамски клуб се е превърнал новия албум на барабанистката Тери Лин Карингтън "The Mosaic Project", който събира на едно място над 20 от най-големите дами в джаза. Тук са легендарните вокалистки Касандра Уилсън, Даян Рийвс и Дий Дий Бриджуотър, перкусионистката Шийла Есковедо, пианистката Патрис Ръшън, звездите от ново поколение Есперанца Сполдинг и Гретчен Парлато... В албума ще чуете Нона Хендрикс, Ингрид Йенсен, Кармен Лънди и т.н. Всяко едно от тези любими имена се превръща във важен елемент от една мозайка, изградена по идея на Тери Лин Карингтън. Барабанистката мотивира своята идея така: "Ако се бях опитала да създам нещо подобно в миналото - както, когато започнах преди 25 години, най-вероятно щях да бъда ограничена в избора си на музиканти. Сега има толкова много талантливи жени, с които работя така или иначе - не само защото са жени, а защото обичам начина, по който свирят."

"The Mosaic Project" изисква отдаване, защото е създаден с много любов, мъдрост и огромна творческа енергия. Албумът надхвърля и най-смелите очаквания. При толкова много звезди, събрани на едно място, е имало голям шанс да се роди хаос. Тук се е родило нещо голямо. И най-любопитното е, че достойнството му не идва само от блясъка на участниците в него, а от сърцевината - там, където има душа, където има почва за изкуство. Всъщност като емоция мозайката в "The Mosaic Project" много прилича на триизмерните картини, за които знаеш, че са красиви и без да си влязъл в магичния им свят, но озовавайки се там, чувството на "широко отворените очи" не може да се сравни с нищо друго.

Дата на издаване: 19 юли 2011 г.

Подобни