Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Das Weltschmerz Duett: романтика и аристократизъм през XXI век

Das Weltschmerz Duett, съставен от пианиста Милен Кукошаров и басиста Веселин Веселинов – Еко, е явление в българския музикален живот!

Немската дума Weltschmerz (най-вероятно попадение на Еко) ни връща към европейския романтизъм от края на XVIII и началото на XIX век, когато поетите отказват или не успяват да се адаптират към реалностите на света, които те възприемат като заплаха за тяхната лична свобода. Думата Weltschmerz е съставена от Welt (свят) и Schmerz (болка) и изразява меланхолията и песимизма, така характерни за изкуството на една отдавна отминала епоха. Наистина германците имат думи за всичко. Терминът Weltschmerz се среща за първи път в романа Selina на немския писател-романтик Йохан Паул Фридрих Рихтер, известен с литературния псевдоним Жан Пол. Любопитно, но думата Weltschmerz навлиза като смисъл в английския език около 50 години по-късно и това е напълно закономерно, тъй като англичаните по онова време владеят половината свят и следователно мислят „положително“.

Терминът Weltschmerz без съмнение е в основата на стилa, който доминира в двата поредни албума на дуета Милен Кукошаров – Веселин Веселинов – Еко, представени по Джаз ФМ радио. Във втория от тях, озаглавен Consequences, двамата сякаш се надпреварват да свирят красиви, изящни мелодии, независимо дали авторът е Милен, Еко, Рахманинов или Ерик Сатѝ. Почеркът Weltschmerz прозира и в заглавията: например в Das Weltschmerz Tango от Веселин Веселинов – Еко, или пък в сарказма, който се съдържа в заглавието „Марш на глупаците“ от Милен Кукошаров.

Поредица от последствия доведе до създаването на новия албум на Das Weltschmerz Duett - Consequences

В едно свое есе Ари Ратнър – съветник на бившия американски президент Обама, си задава въпроса дали не е време светът някак си да „се отърси“ от немската дума Weltschmerz („мирова скръб“)? „По-скоро, не!“, заключава Ратнър, „защото това е думата, която стимулира прогресивната промяна. Защото думата Weltschmerz дава живот на презумпцията, че нещата биха могли и трябва да станат по-добри!“

Мисля, че още по-конкретен е басистът в Das Weltschmerz Duett Веселин Веселинов – Еко. В интервюто на Таня Иванова за Джаз ФМ Еко споменава, че неговата сестра е психолог в Орегон, САЩ. Според нея музиката на Das Weltschmerz Duett определено помагала на нейните пациенти и какво по-хубаво от това?

Веднъж, в случаен разговор на улицата със съпродуцента Марио Кръстев, който по професия е кинорежисьор, той сподели с мен някак си между другото, че през последните години се чувства „свободен артист“. Днес съм сигурен, че съпричастието на Марио към каузата, наречена Das Weltschmerz Duett настина го прави свободен.

Подобни