Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Джаз и рок за дъждовен ден: Teрез Монткалм напомня за Париж от първата половина на миналия век в I Know I'll Be Alright

Канадката Терез Монткалм възприема себе си като джазова певица с усещане за рок. Подобна самооценка едва ли би изненадала някого, като се знае колко много и разнообразни са формите на симбиоза между джаза и рока. Иначе Монткалм пее предимно на френски – тя произхожда от френскоговорящата канадска провинция Квебек – и свири на китара и контрабас. Терез е озаглавила своя нов албум I Know I'll Be Alright („Знам, че ще бъда добре”). Любопитството ми към изписването на alright с едно „l” ме отведе до американката Гъртруд Стайн и нейния артистичен салон на левия бряг на река Сена, посещаван някога от Пикасо и Хемингуей. В качеството си на нелоша писателка Стайн често предпочитала alright, вместо all right, което придавало лека ирония на фразата. Прочитайки заглавието I Know I'll Be Alright – и в рамките на шегата – кой знае защо се сетих за жаргонната нелепица на български език „добре сме, но ще се оправим.”

Каквито и нюанси да крие албумът I Know I'll Be Alright на Терез Монткалм, музиката е хубава и си струва да се чуе в дъждовен джазов ден като днешния.

Дата на издаване: 21 май 2013 г. от Verve

  • Новият албум I Know I'll Be Alright на Терез Монткалм представяме в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”. Той звучи в цялост в All-Time Jazz Masters.
Подобни