Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Джаз за сплотяване на общността – създаден от съмишленици, колективът Snarky Puppy събира ученици и звезди за записания на живо и отличен с „Грами” Family Dinner – Volume One

Създаден от общността и създаващ музика за общността – Snarky Puppy е уникален по своя замисъл, а също и по своята съдба музикален колектив. Преди десет години десетина студенти се събират за първи път в тази формация, а през годините броят им нараства до 40. Те изнасят по над 100 концерта на година – обикновено в малки клубове, но най-често в домовете на приятели (или приятелите на техните приятели). За тях някой изобщо знае, защото мълвата се носи от уста на уста, а те продължават да създават музика заради самата нея, заради себе си, заради желаещите да я споделят. През 2013 г. съвсем неочаквано, но някак предизвестено заради всичко, което са направили, с „Грами” е номинирано изпълнението на Лейла Хатауей на песента на Бренда Ръсел Something от албума им Family Dinner – Volume One. Няколко месеца по-късно златното грамофонче в категорията за най-добро аренби изпълнение е тяхно, но обещават всичко в изкуството им да остане същото, защото израстването и постигането на щастие в създаването на музика не подлежат на промяна. Смисъл в своето „Грами” виждат специално и за това, че получавайки го като независима група, служат за вдъхновение на другите млади и отстояващи изкуството си музиканти.

Инициатор на създаването на Snarky Puppy е Майкъл Лийг, когато е 19-годишен студент по джаз музика в Университета в Северен Тексас. Досегашните им 10 г. са ентусиазъм, убеденост в смисъла от създаването на изкуство и най-вече – специфичната им музикална концепция. В основата на изпълненията на Snarky Puppy са госпъл и ритъм енд блус музиката, развити чрез изразните средства и пулсациите на съвременния джаз. Това е още един смисъл на приобщаването, така характерно за този колектив.

Появата на Family Dinner – Volume One олицетворява всичко казано до тук: десетима инструменталисти от Snarky Puppy и осем вокалисти – от ученици в Музикалната лаборатория на центъра „Джеферсън”, продуцент на албума, до суперзвездите на съвременния джаз Ендамби и Лейла Хатауей записват на живо осем песни, никоя от която не наподобява по звучене останалите – общото е в изтъкването на различието в джаза и на радостта от общуването с изкуството, което дава смисъл на живота. Част от приходите от продажбите на албума (включващ и разширена видео версия) са предназначени за центъра по изкуствата "Джеферсън" в Роуноук, щата Вирджиния.

И тъй като свиренето за Snarky Puppy е начин на живот, успоредно с издаването на Family Dinner – Volume One, в холандския град Утрехт те записаха осмия си CD/DVD албум We Like It Here, който ще излезе в края на февруари. Записът бе направен в рамките на осем концерта в продължение на четири дни в артистичния център „Китопия”, като всяка вечер вторият концерт завършва с музикално шествие по улиците на града, водено от най-добрите холандски джаз музиканти. За следващия си албум те остават в Холандия (след двумесечно турне в Съединените щати и Канада и преди да превземат с музика Европа) – през април ще го запишат с джаз-поп оркестъра „Метропол”, а до края на годината обещават втора част на Family Dinner.

Дата на издаване: 24 септември 2013 г. от Ropeadope Records

Тук можете да видите изпълнението на Лейла Хатауей и Snarky Puppy на песента Something, спечелило наградата „Грами”:

  • Family Dinner – Volume One на Snarky Puppy е с премиера днес по Джаз ФМ с музикални акценти в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”. Целият албум звучи в „Джаз емоции” довечера от 21 ч. и в събота от 19 ч.
Подобни