Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Джералд Клейтън - новата вълна в джаза. Премиера на албума му Life Forum

Джералд Клейтън няма още 30 години, а името му вече се свързва с новата вълна в джаз музиката. Той е син на известния басист Джон Клейтън, който съвсем естествено е едно от основните му влияния. Двамата музиканти баща и син често работят заедно в дуо, а семейното сътрудничество се разгръща и във формацията The Clayton Brothers, ръководена от Джон Клейтън и неговия брат Джеф Клейтън (саксофон и флейта). Младият пианист трупа опит още с тромпетиста Рой Харгрoув (участва в няколко негови световни турнета като член на квинтета му), работил е с вокалистите Даяна Крол, Майкъл Бубле и Роберта Гамбарини, свири и в новия албум на Тери Лин Карингтън Money Jungle: Provocative in Blue, който е претендент за награда „Грами“ в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“. В същата категория е номиниран и новият проект на Джералд Клейтън Life Forum.

Това е третото заглавие в дискографията на пианиста, чиято солова кариера до този момент беше фокусирана основно върху трио формата. В Life Forum Джералд пише музика за по-голяма формация. В записите участват: Амброуз Акинмусире (тромпет), Логан Ричардсън и Дейна Стивънс (саксофони), Джо Сандърс (бас) и Джъстин Браун (барабани). Специални гости са вокалистите Гретчен Парлато и Сашал Васандани. Всяко едно от тези имена е достатъчно интересно само по себе си – всички тези артисти добре познават джазовата традиция, но насочват таланта си в нови посоки, в търсене на нови изразни средства.

За разлика от предишните албуми на Джералд Клейтън Life Forum включва изцяло оригинален материал. Пианистът създава музика и импровизира с все по-нарастваща увереност. Life Forum носи полъха на клубната сцена в Ню Йорк. Това е албум-среща с едно ново поколение, което с творческата си енергия „пише“ историята на джаза в сегашно време.

Дата на издаване: 2 април 2013 г. от Concord Jazz

Подобни