Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Jazz FM хитове

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Дългогодишната история на Бранфорд Марсалис квартет продължава с новия албум The Secret Between the Shadow and the Soul

В началото на този месец Бранфорд Марсалис квартет издаде новия си албум, носещ поетичното заглавие The Secret Between the Shadow and the Soul („Тайната между сянката и душата“). То е вдъхновено от поема на Пабло Неруда, но саксофонистът твърди, че не търси аналогия между своята музика и творчеството на известния чилийски поет. „Аз не съм автор на песни в поп музиката. Аз пиша инструментална музика. Ние озаглавяваме пиесите, за да уловим емоциите – но не чрез думи, защото звукът е по-необятен от думите.“ – казва Бранфорд в интервю за Qwest TV. The Secret Between the Shadow and the Soul излиза три години след предишния албум на квартета – Upward Spiral, записан с участието на вокалиста Кърт Елинг. През 2016 г. имахме удоволствието да чуем тази музика на живо в София по време на фестивала A to JazZ.

Бранфорд Марсалис ръководи своя квартет вече 3 десетилетия. В групата свирят Джоуи Калдерацо (пиано), Ерик Ривъс (бас), а най-младият член на състава е 27-годишният барабанист Джъстин Фокнър, който се присъединява към своите колеги преди 10 г. В The Secret Between the Shadow and the Soul квартетът изпълнява 7 композиции, като записите са направени в Австралия по време на една петдневна пауза на формацията, в която тя не е имала концерти. Репертоарът включва оригинални композиции на Марсалис, Калдерацо и Ривъс, а така също и теми на Андрю Хил и Кийт Джарет. Всяка от пиесите е подбрана внимателно и е на точното място, придавайки различен цвят и оттенък и обогатявайки звученето на проекта.

Саксофонистът винаги е твърдял, че обича да работи не просто с добри инструменталисти, а с хора, които притежават музикална интелигентност. В този смисъл дълголетието на квартета е лесно обяснимо. В момента формацията е на върха на своите възможности и именно общата история, споделената страст и майсторството са в основата на свободата за нови открития. The Secret Between the Shadow and the Soul е музикално удоволствие, поднесено от квартет, в който участват ярки индивидуалности, но четиримата музиканти свирят толкова сплотено, органично и отдадено без да оставят съмнение в това, че групата е нещо по-голямо от съставните си части.

Дата на издаване: 1 март 2019 г. от Okeh/Sony Masterworks

Подобни