Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Една душа: Джеймс Браун на сцената на Apollo Theater

Издаден на плоча концерт променя развитието на музиката и ражда легендата за Кръстника на соул музиката. До 1962 г. Джеймс Браун е изпълнител с умерен успех по продажби на плочи, но когато е на живо пред публиката, той е неустоим. Популярен само сред младите афроамериканци, Джеймс Браун чувства, че музиката му може да доведе много повече хора до екстаз, стига да я чуят, и решава да запише свой концерт. Издателят му категорично отказва, затова музикантът заплаща за авантюрата със собствени средства. Резултатът е ключов за музикалната индустрия, определящ за развитието на соул музиката и сензационен като пазарен резултат.

Издаденият на запис концерт на Джеймс Браун в „Аполо тиътър“ в Ню Йорк от 24 октомври 1962 г. илюстрира за първи път силно способността на концертния запис да привлече публика за изпълненията на живо. Live at The Apollo извежда соул музиката от нейната ниша, за да я направи равноправен по значимост музикален жанр. В ерата на маркетингов успех само на популярната музика, този ритъм енд блус албум е първият, достигнал до второто място в класациите по продажби. Live At The Apollo е толкова харесван и популярен, че диджеите излъчват цялата 31-минутна плоча, прекъсвайки само за да обърнат плочата и пуснат рекламите. В класацията на списание „Ролинг стоун“ на най-великите албуми на всички времена Live At The Apollo е под номер 25. През 2004 г. той бе включен в каталога на Конгресната библиотека като културно съкровище.Джеймс Браун стъпва за първи път на сцената на „Аполо тиътър“ през 1959 г., когато е на 26 години, в ролята на подгряващ музикант.  От над 600 взривяващи изпълнения на музиканта там четири са записани.

След първия албум от 1963 г. плочи излизат през 1967 г. и 1971 г. В средата на септември 1972 г. е осъществен и последният концертен запис на Джеймс Браун в „Аполо тиътър“, но той остава неиздаден. Песен от него бе публикувана за първи път през 1988 г., а още една имаме възможност да чуем едва сега, през 2013 г., в юбилейното издание Best of Live at The Apollo: 50th Anniversary. Албумът съдържа 12 песни от четирите записани концерта на Джеймс Браун в „Аполо тиътър“, които празнуват силната връзка между изпълнител и сцена.

Дата на издаване: 25 юни 2013 г. от Polydor/Universal Music

Подобни