Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Play That Funky Music

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Фреди Коул посвещава новия си албум He Was The King на своя прочут брат Нат Кинг Коул

След като преди време Фреди Коул, по-малък брат на Нат Кинг Коул, изпя една песен, в която казваше „моят брат правеше пари, а аз пеех блус”, се появи най-новият му албум. He Was The King е посветен на легендарния Нат.

Фреди решава да посвети новите си записи на брат си, защото през 2015 г. се навършиха 50 години от смъртта на Нат Кинг Коул. А от друга страна, когато му задават въпроса защо едва сега записва трибют, Фреди Коул отговаря: „Защото почувствах, че времето е назряло за това.”

Първото нещо, което прави силно впечатление в албума He Was The King е, че Фреди и неговите музиканти сериозно и задълбочено са изучили огромния репертоар на Краля. Фреди е избрал да изпее разнообразни песни - от джаз стандарти до вълнуващи балади. Той претворява песни на своя брат от различни периоди - от ранния му джаз период през по-зрелите му години и включва интерпретации на един от най-големите му хитове - Sweet Lorraine, от времето, в което песните му са били водещи в американските класации.

Силно впечатление сред инструменталистите в албума прави тенорсаксофонистът Хюстън Пърсън. Но, разбира се, най-впечатляващ е гласът на Фреди Коул. Не може да се отрече, че приликата в тембрите и гласовете на двамата братя е ясно осезаема. И двамата пеят елегантно, с финес и с чувство за суинг. Но вокалният стил на Фреди Коул е различен, с колоритна певческа фраза и перфектна артикулация. Днес той е 84-годишен, а гласът му звучи още по-интересно: по-опушено, по-дрезгаво и по-джазово. Поради огромната му музикалност той е сред най-уважаваните американски джаз интерпретатори.

Дата на издаване: 18 март 2016 г. от HighNote

Подобни