Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Ида Санд - новата чувствителност в музиката

За шведската вокалистка Ида Санд като че ли не съществува музика без силен личен елемент. Певицата е издала три албума досега и трите са пряко свързани с живота и светоусещането й. Дебютният й проект Meet Me Around Midnight (2007 г.) дава увереността на Ида, че е на прав път и, че сцената е нейното място. Появилият се две години по-късно - True Love - е истински химн на любовта, посветен на съпруга на Санд - китариста Ола Густафсон и тяхната дъщеря. Новият албум на вокалистката е от 2011 г. и се нарича The Gospel Truth. В него Ида смесва своите любими стилове - джаз, госпъл и соул и успява да разкрие една нова чувствителност, ново усещане към класиките и корените.

Ида Санд е родена в музикално семейство. Баща й е известен оперен певец, а майка й дълги години работи като църковен музикант. Ида започва да свири на виолончело на 8 годишна възраст, а след това се насочва към пианото и междувременно пее в различни госпъл хорове. Сред музикалните й влияния са Стиви Уондър, Рей Чарлс, Арита Франклин и, както става ясно от новия й албум - Махалия Джаксън.

С много уважение и любов се отнася Ида Санд към музиката на своето детство и ранна младост. За своя нов албум The Gospel Truth тя избира песни на Бил Уидърс, Сам Куук, Стиви Уондър, Нина Симон, "Форинър", Мадона и др. В звученето на интерпретациите на моменти прозират драматизмът на Трейси Чапман и безкомпромисната женственост на Лиса Стенсфийлд, но Ида Санд успява да изрази своята идентичност и да ни убеди в нея. В това разтапящо соул начинание й помагат продуцентът Нилс Ландгрен и специалните гости - Раул Мидон (вокали), Джо Семпъл (пиано), Стийв Гад (барабани), Магнус Линдгрен (духови инструменти) и др.

Дата на издаване: 26 август 2011 г.

Подобни